Beek samen tegen eenzaamheid: een lokale coalitie voor verbinding

In Nederland voelt bijna de helft van de volwassenen zich wel eens eenzaam, waarvan meer dan 14% ernstig eenzaam is. Om deze uitdaging in Beek aan te pakken, heeft de Gemeente Beek samen met elf partners de coalitie 'Beek samen tegen eenzaamheid' opgericht. Een van de belangrijke spelers in deze coalitie is Kizzy Rouwet van het Knooppunt Informele Zorg.

Waarom sluit het Knooppunt Informele Zorg zich aan bij de coalitie 'Beek samen tegen eenzaamheid'?

Kizzy Rouwet legt uit: "Wij zijn samen met Gemeente Beek de drijvende kracht achter de lokale coalitie en voeren het Contactpunt Eenzaamheid uit, dat is ondergebracht bij het Knooppunt. Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Het is normaal om af en toe eenzaam te zijn, maar als dit blijvend is en je hebt er last van, dan is het belangrijk om er iets aan te doen. Helaas vinden sommige mensen het nog steeds moeilijk om over eenzaamheid te praten. Het is niet trendy om toe te geven dat je eenzaamheid ervaart, vooral in een tijd waarin sociale media doen vermoeden dat iedereen een bruisend sociaal leven heeft. Maar eenzaamheid kan echt iedereen overkomen. Samen met andere partners van de coalitie hebben wij onder andere als doel om het thema eenzaamheid voor iedereen bespreekbaar te maken."

Contactpunt Eenzaamheid: een luisterend oor
"Bij het Contactpunt Eenzaamheid kunnen inwoners van Sittard-Geleen en Beek, beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers terecht met al hun vragen over eenzaamheid. Het Knooppunt Informele Zorg biedt een luisterend oor, denkt mee en kijkt samen met de persoon naar wensen en behoeften. We bieden maatwerkoplossingen; variërend van een luisterend oor tot het leggen van contacten met andere mensen, zoals het vinden van een maatje of deelname aan activiteiten in de wijksteunpunten."

Toegevoegde waarde in de praktijk
"Uit de praktijk blijkt dat het Contactpunt Eenzaamheid daadwerkelijk van toegevoegde waarde is. Zo kwam een mevrouw met depressieve klachten bij haar huisarts, als gevolg van eenzaamheid. Via het Contactpunt Eenzaamheid vonden we samen een oplossing: mevrouw is nu actief als vrijwilliger. Ze voelt dat ze ertoe doet: de organisatie waar ze vrijwilligerswerk doet, wordt geholpen, en wij hebben een waardevolle verbinding gelegd. Dat is waarom ons werk zo belangrijk is en veel voldoening geeft."

Wilt u ook meer weten over eenzaamheid, ontmoetingsmogelijkheden en sociale contacten? Neem dan gerust contact op met het contactpunt Eenzaamheid T 046-7508410 (tijdens kantooruren) of contact@knooppuntinformelzorg.nl.