Geld- en regelzaken

Met het ouder worden kan ook de behendigheid achteruit gaan om bepaalde zaken goed te regelen en op orde te houden. Geldzaken is daar een voorbeeld van. Heeft u geen overzicht meer of bent u zelfs onbedoeld in de problemen gekomen omdat u er geen wijs meer uitkomt, dan geeft dat zorgen. U kunt daardoor worden beperkt in uw dagelijks leven. 

Op dat moment is het fijn om hulp in te schakelen. Verschillende organisaties in de regio 046 staan voor u klaar om met u mee te kijken naar uw situatie. Ze kunnen u helpen om uw (financiële) zaken weer op orde te krijgen, bijvoorbeeld door uit te zoeken of u recht heeft op financiële steun vanuit de gemeente of overheid, of u helpen met het lezen van brieven van overheidsinstanties, ziekenhuizen of noodzakelijke regelzaken voor uw huis(houden). 

Nieuws

Stickeractie als geheugensteuntje tegen oplichting

Het aantal aangiften tegen zogeheten 'bankhelpdeskfraude' is in een jaar tijd verdriedubbeld in Limburg. Bij dit soort criminaliteit doen oplichters zich voor als medewerker van bijvoorbeeld een bank. Zij zetten mensen onder druk om hun pinpas, pincode of andere gegevens af te staan. Slachtoffers zijn vooral mensen vanaf 50 jaar.

Lees meer

Aandacht voor de hoge energiekosten op Prinsjesdag 2022

Berichtgeving over de torenhoge energiekosten kan u nauwelijks ontgaan. Elke dag leest u erover in de media of hoort u het op tv. Het raakt iedereen en steeds meer mensen maken zich zorgen over het betalen van de hoge energierekening. Daarom kwam dit belangrijke, actuele onderwerp aan bod tijdens de troonrede op Prinsjesdag op 20 september.

Lees meer

Bent u financeel fit? Doe de gratis test

Om allerlei redenen kunt u vragen of zelfs zorgen hebben over uw financiën. Online kunt u gratis testen hoe financieel fit u bent. Met financieel fit wordt bedoeld dat u iedere maand uw rekeningen kunt betalen en voldoende geld hebt om van te leven. 

Lees meer

Campagne Senioren en Veiligheid

Oplichters worden steeds slimmer. Telkens verzinnen ze nieuwe manieren om van (met name) ouderen persoonlijke gegevens en bezittingen te stelen. Vaak gebeurt dat door handige trucjes én vooral ook digitaal. De overheid heeft aandacht hiervoor. Door goede voorlichting wil ze ervoor zorgen dat mensen geen slachtoffer van (internet)criminaliteit worden. De campagne 'Senioren en Veiligheid' geeft senioren concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Met de slogan ‘Maak het ze niet te makkelijk’ wordt aandacht besteed aan onder andere babbeltrucs, spoofing, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Lees meer

Aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Het Formulieren Café

10:00 - 12:00 uur
Iedere woensdag
Stein
lees meer

Artikelen

Hulp bij laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek

Laaggeletterdheid: wat is het, maar wat is het vooral ook niet? Maddy Kuipers, projectleider laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek, vertelt over hoe belangrijk het is dat mensen zich hierover durven uitspreken en hulp zoeken. Zodat ze de regie weer in eigen hand kunnen nemen en voor zichzelf kunnen opkomen.

Lees meer

10 tips om energie te besparen

Er is veel aandacht voor het besparen van energie. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu maar ook voor uw portemonnee. Onderstaande 10 tips helpen u eenvoudig en snel daarbij.

Lees meer

Gezond en vitaal ouder worden in uw eigen omgeving

Zo lang mogelijk zelfstandig uw leven leiden is belangrijk. Fijn oud(er) worden, gezond en vitaal, thuis in uw vertrouwde omgeving. Dat wil iedereen. Maar er kan een moment komen waarop u hulp en/of zorg nodig heeft. (Langdurige) zorg en ondersteuning thuis kan geregeld worden door de gemeente (Wmo), de zorgverzekeraar (wijkverpleging) of het zorgkantoor (Wlz-zorg).

Lees meer

Inloop bij wijksteunpunten voor 'digitale vragen'

In de gemeente Sittard-Geleen hebben wijksteunpunten zogenoemde 'internetcorners' ingericht. Deskundige vrijwilligers staan op bepaalde inloopmomenten klaar voor mensen die graag hulp krijgen bij het gebruik van hun laptop, tablet, iPad of smartphone. Ook bieden ze hulp bij het invullen van een digitaal formulier en is er de mogelijkheid om (direct) te printen. 

Lees meer