Geld- en regelzaken

Met het ouder worden kan ook de behendigheid achteruit gaan om bepaalde zaken goed te regelen en op orde te houden. Geldzaken is daar een voorbeeld van. Heeft u geen overzicht meer of bent u zelfs onbedoeld in de problemen gekomen omdat u er geen wijs meer uitkomt, dan geeft dat zorgen. U kunt daardoor worden beperkt in uw dagelijks leven. 

Op dat moment is het fijn om hulp in te schakelen. Verschillende organisaties in de regio 046 staan voor u klaar om met u mee te kijken naar uw situatie. Ze kunnen u helpen om uw (financiële) zaken weer op orde te krijgen, bijvoorbeeld door uit te zoeken of u recht heeft op financiële steun vanuit de gemeente of overheid, of u helpen met het lezen van brieven van overheidsinstanties, ziekenhuizen of noodzakelijke regelzaken voor uw huis(houden). 

Artikelen

Denk vandaag na over morgen

Het is nooit te vroeg om na te denken over de toekomst, zodat u zo lang mogelijk eigen regie over uw leven houdt. Terwijl u van het heden geniet, is het belangrijk om vooruit te kijken en u voor te bereiden op wat komen gaat. Als senior kunt u proactief keuzes maken voor een betekenisvolle en zorgzame ‘oude’ dag. Dit artikel kan u daarbij helpen. Door nu na te denken over uw wensen, zorgt u ervoor dat anderen later de juiste keuzes voor u kunnen maken als u dat zelf niet meer kunt. Neem op tijd de tijd hiervoor.

Lees meer

Zelf grip krijgen op uw geldzaken

Het zijn moeilijke tijden voor veel mensen. Steeds meer Nederlanders hebben betalingsproblemen. Geldt dat ook voor u? Dan bieden verschillende organisaties hulp en ondersteuning. Ook online, via de digitale weg. U kunt bijvoorbeeld een cursus volgen of eenvoudig checken of u nog recht heeft op regelingen of toeslagen.

Lees meer

Van laaggeletterde naar taalambassadeur: nooit te oud om te leren

Heeft u moeite met lezen en/of schrijven? Taalambassadeurs Theo, Elizabeth, Damla en Garry helpen u graag op weg. Zij weten als geen ander hoe het voelt om afhankelijk te zijn van anderen en niet mee te kunnen doen in de samenleving door gebrek aan lees- en schrijfvaardigheid. Zij hebben als laaggeletterden hun schaamte overwonnen en hulp gezocht. Als ervaringsdeskundigen helpen ze nu anderen dezelfde drempel over te stappen onder het motto: ‘je bent nooit te oud om te leren!’

Lees meer

Tips over stijgende energiekosten en mogelijke besparing

Er is veel aandacht voor de stijgende energiekosten. Om energie te besparen of een vorm van compensatie te krijgen, delen wij enkele tips. Niet alleen omdat het goed is voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Lees meer

Hulp bij laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek

Laaggeletterdheid: wat is het, maar wat is het vooral ook niet? Maddy Kuipers, projectleider laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek, vertelt over hoe belangrijk het is dat mensen zich hierover durven uitspreken en hulp zoeken. Zodat ze de regie weer in eigen hand kunnen nemen en voor zichzelf kunnen opkomen.

Lees meer

Gezond en vitaal ouder worden in uw eigen omgeving

Zo lang mogelijk zelfstandig uw leven leiden is belangrijk. Fijn oud(er) worden, gezond en vitaal, thuis in uw vertrouwde omgeving. Dat wil iedereen. Maar er kan een moment komen waarop u hulp en/of zorg nodig heeft. (Langdurige) zorg en ondersteuning thuis kan geregeld worden door de gemeente (Wmo), de zorgverzekeraar (wijkverpleging) of het zorgkantoor (Wlz-zorg).

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Bijeenkomst 'digitale veiligheid'

10.10.2023
10:00 - 12:00 uur
Wijksteunpunt Gelderhof
Gelderhof 1, Sittard
lees meer

Taalcafé voor vragen over lezen & schrijven

12:00 - 14:00 uur
Wekelijks
Bibliotheek Sittard en Stein
lees meer

Het Formulieren Café

10:00 - 12:00 uur
elke woensdag
BC Nieuwdorp Bergènkenstraat 1, Stein
lees meer

Nieuws