Mantelzorg

Zorgt u voor uw naaste of iemand anders die dicht bij u staat? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk mantelzorger. Als mantelzorger zorgt u (vaak) langdurig en onbetaald voor een (chronisch) zieke of hulpbehoevende persoon.

Het overkomt u, mantelzorgen. Door de emotionele band die u hebt met de hulpbehoevende (zieke) persoon, bijvoorbeeld uw partner of kind, zal deze zorg als vanzelfsprekend voelen. Het voelt als zorg die u niet (zomaar) kunt opgeven en kost (vaak) veel tijd.

Mensen zien zichzelf vaak niet als mantelzorger, terwijl er steeds vaker een beroep wordt gedaan op deze vorm van zorg. Vitaalin046.nl biedt u met dit platform een zogenoemd ‘luisterend oor’ die uw vragen beantwoordt en wijst u de weg naar ondersteuning bij het mantelzorgen.

Artikelen

Hoe houdt ú uw brein fit?

Het is mogelijk dat uw geheugen u in de steek laat naarmate u ouder wordt. Dit betekent echter niet dat u niets kunt doen om uw brein actief te houden. Integendeel: er zijn voldoende oefeningen om ervoor te zorgen dat uw geheugen verbetert. In dit artikel leest u waarom dit belangrijk is en hoe u zelf uw hersenen kunt trainen om vitaal ouder te worden.

Lees meer

Organisaties werken samen om uw leven te verrijken

Tijdens de wijksafari in Sittard (2 april jl.) stonden verschillende zorg- en welzijnsorganisaties voor u klaar. Zij presenteerden niet alleen hun eigen werk, maar vooral ook de kracht van samenwerking. In de korte video-impressie (aanklikbaar via de foto) vertellen zij over de waarde van praten over uw wensen en behoeften. Samen willen zij u de beste zorg en ondersteuning bieden. Waarbij kunnen zij u helpen om gezond en vitaal ouder te worden?

Lees meer

Een persoonlijk verhaal over de uitdagingen van mantelzorg

Anja* is een toegewijde mantelzorger die al meer dan 15 jaar zorgdraagt voor haar moeder met dementie. Ze vertelt over de uitdagingen die mantelzorger zijn met zich meebrengt, het accepteren van hulp en de waardevolle steun die ze ontving van Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek. De ervaringen van Anja geven inzicht in de complexiteit van mantelzorg en bieden herkenning en steun aan anderen in soortgelijke situaties.

Lees meer

Senioren Dagcentrum Glana biedt activiteiten in huiselijke sfeer

Het Senioren Dagcentrum is onderdeel van Zuyderland zorgcentrum Glana in Geleen. Mensen met een lichamelijke (zoals MS) of cognitieve beperking (zoals geheugenproblemen) kunnen hier één of meerdere dagen per week terecht om hun dag door te brengen. U kunt – samen met anderen of alleen – deelnemen aan allerlei activiteiten in een fijne sfeer. Nathalie Schaefer, coördinator zorg en dienst bij Glana, vertelt meer over deze locatie.

Lees meer

Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Ook in Sittard-Geleen voelen mensen zich eenzaam. Daar willen we écht iets aan doen. We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen, want iedereen doet er toe. Daarom kijken wij samen naar wat wél mogelijk is.

Lees meer

Waardevolle groepsbijeenkomsten voor mantelzorgers

Als mantelzorger staat u klaar voor uw naaste. U voert allerlei zorg- en regeltaken uit en biedt een luisterend oor. Wilt u dit graag blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor uzelf te nemen en stil te staan bij wat u bezighoudt. Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek organiseert bijeenkomsten voor mantelzorgers om onder het genot van een kop koffie een goed gesprek te hebben, of gewoon even op andere gedachten te komen. Vitaalin046.nl ging in gesprek met Betsie Horrichs, sociaal werker bij Partners in Welzijn. Betsie organiseert trainingen en groepsbijeenkomsten voor mantelzorgers.

Lees meer

BordjeVol, heeft u nog tijd over voor uzelf?

Als mantelzorger heeft u vaak veel op uw bord. Behalve de ondersteuning van uw naaste, heeft u ook nog uw eigen taken en bezigheden, zoals het huishouden en eventueel de zorg voor een gezin, uw werk, hobby's en het onderhouden van sociale contacten. 'BordjeVol' is een eenvoudige en speelse methode, die mantelzorgers inzicht geeft in hun leven met en naast de mantelzorg.

Lees meer

Casemanager Dementie, uw persoonlijke begeleiding

Als u steeds meer moeite krijgt met het regelen van zorg voor uzelf, of als naaste van iemand met dementie, dan kunt u een casemanager dementie inschakelen. Een casemanager dementie biedt persoonlijke begeleiding bij vraagstukken rondom zorg, wet- en regelgeving, vervult de rol van eerste aanspreekpunt in contact met (hulp)instanties en wordt vaak gezien als steun en toeverlaat.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

'BordjeVol': leer hulp vragen bij uw mantelzorgtaken

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

Mantelzorgers, ontmoet elkaar

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

Online beweeglessen thuis

In uw eigen omgeving
lees meer

Nieuws

Terugblik op de succesvolle lancering van Vitaalin046.nl

De feestelijke lanceringsdagen van het platform Vitaalin046.nl waren een succes. Drie locaties in de regio 046 – Wijksteunpunt De Linde in Geleen, Wijksteunpunt Gelderhof in Sittard en Stegen 35 in Beek – stonden in het teken van ontdekken, samenzijn en enthousiasme delen. Een duidelijk signaal dat we gezond en vitaal ouder worden belangrijk vinden. Wethouders Ivo Tillie van de gemeente Sittard-Geleen en Thijs van Es van de gemeente Beek waren aanwezig om het belang van Vitaalin046.nl te onderstrepen.

Lees meer