Mantelzorg

Zorgt u voor uw naaste of iemand anders die dicht bij u staat? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk mantelzorger. Als mantelzorger zorgt u (vaak) langdurig en onbetaald voor een (chronisch) zieke of hulpbehoevende persoon.

Het overkomt u, mantelzorgen. Door de emotionele band die u hebt met de hulpbehoevende (zieke) persoon, bijvoorbeeld uw partner of kind, zal deze zorg als vanzelfsprekend voelen. Het voelt als zorg die u niet (zomaar) kunt opgeven en kost (vaak) veel tijd.

Mensen zien zichzelf vaak niet als mantelzorger, terwijl er steeds vaker een beroep wordt gedaan op deze vorm van zorg. Vitaalin046.nl biedt u met dit platform een zogenoemd ‘luisterend oor’ die uw vragen beantwoordt en wijst u de weg naar ondersteuning bij het mantelzorgen.

Artikelen

Het thema dementie bespreekbaar maken; dat kan in het Alzheimer Café in Sittard-Geleen

Wist u dat op dit moment 1 op de 5 mensen in Nederland lijdt aan de diagnose dementie? Onderzoek wijst uit dat dementie in de toekomst helaas alleen maar toeneemt. Dit komt onder andere omdat we met zijn allen alsmaar ouder worden. Dementie is dan ook een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Niet alleen voor de mensen die de diagnose dementie krijgen, hun naasten maar voor de hele samenleving. Soms vinden mensen het lastig om het thema dementie bespreekbaar te maken, dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met schaamte over de verandering van het gedrag. Of mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen. 

Lees meer

Toon Hermans Huis Sittard: van inloophuis tot centrum met divers aanbod

Bij het Toon Hermans Huis in Sittard is veel veranderd sinds het in 1998 zijn deuren opende. Wat begon als een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten is uitgegroeid tot een centrum voor leven met én na kanker. Mede door de samenwerking met Partners in Welzijn is het Toon Hermans Huis Sittard een plek geworden waar u uw verhaal kwijt kunt, ervaringen kunt uitwisselen én een plek om samen deel te nemen aan activiteiten, zoals schilderen, handwerken of schrijven. Dit, en nog veel meer, wordt begeleid door gastvrouwen en gastheren.

Lees meer

Mantelzorgveteraan bedenkt handige app voor mensen met dementie en hun naasten

Als Hester, de vrouw van Ton in 't Veen, op vijftigjarige leeftijd de diagnose Alzheimer krijgt, staat hun leven op zijn kop. Een onzekere periode breekt aan, waarin ze worden geconfronteerd met de harde realiteit van deze progressieve ziekte. Ton wordt mantelzorger en ook zijn leven verandert. Hij besluit het roer om te gooien in zijn werk en zoekt naar technische oplossingen om mensen met dementie te ondersteunen en hun leven kwalitatief mooier te maken.

Lees meer

Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is er voor u

In de drukte van alledag sneeuwen ‘grote’ (levens)vragen vaak onder. Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is dan een baken van rust en bezinning. Sabine Crooijmans, Joris de Lange en Philippe Cremers zijn geestelijk verzorgers van dit centrum. Hun verhalen en inzichten vormen de kern van een centrum dat zich richt op de meest fundamentele aspecten van ons bestaan.

Lees meer

Zuyderland Thuiszorg: meer dan alleen zorg

De thuiszorg speelt een belangrijke en veelzijdige rol in onze samenleving. De zorg verandert continu en dat vraagt ook iets van zorgmedewerkers. Milou Dreessen (26 jaar) is wijkverpleegkundige bij Zuyderland Thuiszorg. Ze vertelt over haar werk en hoe Zuyderland, als thuiszorgorganisatie, aan de behoeften van de samenleving blijft voldoen.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

'Aanschuiftafel' bij Toon Hermans Huis

08.01.2024 - 03.06.2024
13:00 - 14:30 uur
Toon Hermans Huis Sittard,
Paardestraat 31
lees meer

Hoe combineert u werk, privé en (mantel)zorg?

07.10.2024 - 21.10.2024
19:00 - 21:00 uur
Wijksteunpunt
Hof van Eynatten 1, Limbricht
lees meer

Mantelzorgers, ontmoet elkaar

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

Nieuws

Ervaringsverhalen

"Als mantelzorger leer je gaandeweg steeds meer taken over te nemen en moet je leren omgaan met de veranderende persoonlijkheid van je dierbare. Het delen van ervaringen met andere mantelzorgers en de ondersteuning van Steunpunt Mantelzorg hebben mij geholpen om door de moeilijke momenten heen te komen."

Mantelzorger voor haar moeder met dementie
Lees het persoonlijke verhaal

"Als mantelzorger sta je voor vele uitdagingen. Het is een constante zoektocht naar balans tussen de zorg voor je geliefde en het zorgen voor jezelf."

Harry Patiwael
Luister naar zijn persoonlijke verhaal