Mantelzorg

Zorgt u voor uw naaste of iemand anders die dicht bij u staat? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk mantelzorger. Als mantelzorger zorgt u (vaak) langdurig en onbetaald voor een (chronisch) zieke of hulpbehoevende persoon.

Het overkomt u, mantelzorgen. Door de emotionele band die u hebt met de hulpbehoevende (zieke) persoon, bijvoorbeeld uw partner of kind, zal deze zorg als vanzelfsprekend voelen. Het voelt als zorg die u niet (zomaar) kunt opgeven en kost (vaak) veel tijd.

Mensen zien zichzelf vaak niet als mantelzorger, terwijl er steeds vaker een beroep wordt gedaan op deze vorm van zorg. Vitaalin046.nl biedt u met dit platform een zogenoemd ‘luisterend oor’ die uw vragen beantwoordt en wijst u de weg naar ondersteuning bij het mantelzorgen.

Artikelen

Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is er voor u

In de drukte van alledag sneeuwen ‘grote’ (levens)vragen vaak onder. Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is dan een baken van rust en bezinning. Sabine Crooijmans, Joris de Lange en Philippe Cremers zijn geestelijk verzorgers van dit centrum. Hun verhalen en inzichten vormen de kern van een centrum dat zich richt op de meest fundamentele aspecten van ons bestaan.

Lees meer

Zuyderland Thuiszorg: meer dan alleen zorg

De thuiszorg speelt een belangrijke en veelzijdige rol in onze samenleving. De zorg verandert continu en dat vraagt ook iets van zorgmedewerkers. Milou Dreessen (26 jaar) is wijkverpleegkundige bij Zuyderland Thuiszorg. Ze vertelt over haar werk en hoe Zuyderland, als thuiszorgorganisatie, aan de behoeften van de samenleving blijft voldoen.

Lees meer

Het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek is er voor u

De rol van mantelzorger wordt steeds belangrijker. In de huidige samenleving, met alle veranderingen in de zorg en welzijn, rusten er steeds meer verantwoordelijkheden op de schouders van mantelzorgers. Het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek begrijpt de uitdagingen waar u als mantelzorger voor staat en hecht grote waarde aan het bieden van de juiste ondersteuning. Mantelzorgconsulenten Mathilde Reijnders en Astrid Vermeulen vertellen meer over de betekenisvolle bijdrage die zij u kunnen bieden bij uw mantelzorgtaken.

Lees meer

Mantelzorger Harry Patiwael over balanceren tussen zorg en zelfzorg

Het leven van Harry Patiwael, 77 jaar oud, is een verhaal van liefde, toewijding en de kunst van balans houden in het leven. Als mantelzorger voor zijn vrouw met dementie staat hij dagelijks voor de uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Hoe is het om intensief voor een naaste te zorgen en tegelijkertijd aandacht te houden voor zelfzorg?

Lees meer

Denk vandaag na over morgen

Het is nooit te vroeg om na te denken over de toekomst, zodat u zo lang mogelijk eigen regie over uw leven houdt. Terwijl u van het heden geniet, is het belangrijk om vooruit te kijken en u voor te bereiden op wat komen gaat. Als senior kunt u proactief keuzes maken voor een betekenisvolle en zorgzame ‘oude’ dag. Dit artikel kan u daarbij helpen. Door nu na te denken over uw wensen, zorgt u ervoor dat anderen later de juiste keuzes voor u kunnen maken als u dat zelf niet meer kunt. Neem op tijd de tijd hiervoor.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Mantelzorgers, ontmoet elkaar

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

Steunpunt Mantelzorg

Verschillende inlooplocaties
in de regio 046
lees meer

Alzheimer Café

19:00 - 21:00 uur
eerste dinsdagavond v/d maand
Burg. Maenenstraat 39, Elsloo
lees meer

Nieuws

Mantelzorgtest biedt inzicht in de impact van mantelzorg en verwijst naar passende ondersteuning

Sittard-Geleen en Heerlen zijn de eerste gemeenten in Limburg waarvan inwoners de online mantelzorgtest kunnen doen. De mantelzorgtest geeft een beeld van hoe zwaar een mantelzorger wordt belast. Mantelzorgers die de test invullen krijgen daarna praktische tips en een overzicht van (lokale) hulp bij zorg voor hun naaste.

Lees meer

Ervaringsverhalen

"Als mantelzorger leer je gaandeweg steeds meer taken over te nemen en moet je leren omgaan met de veranderende persoonlijkheid van je dierbare. Het delen van ervaringen met andere mantelzorgers en de ondersteuning van Steunpunt Mantelzorg hebben mij geholpen om door de moeilijke momenten heen te komen."

Mantelzorger voor haar moeder met dementie
Lees het persoonlijke verhaal

"Als mantelzorger sta je voor vele uitdagingen. Het is een constante zoektocht naar balans tussen de zorg voor je geliefde en het zorgen voor jezelf."

Harry Patiwael
Luister naar zijn persoonlijke verhaal