Mantelzorg

Zorgt u voor uw naaste of iemand anders die dicht bij u staat? Dan bent u hoogstwaarschijnlijk mantelzorger. Als mantelzorger zorgt u (vaak) langdurig en onbetaald voor een (chronisch) zieke of hulpbehoevende persoon.

Het overkomt u, mantelzorgen. Door de emotionele band die u hebt met de hulpbehoevende (zieke) persoon, bijvoorbeeld uw partner of kind, zal deze zorg als vanzelfsprekend voelen. Het voelt als zorg die u niet (zomaar) kunt opgeven en kost (vaak) veel tijd.

Mensen zien zichzelf vaak niet als mantelzorger, terwijl er steeds vaker een beroep wordt gedaan op deze vorm van zorg. Vitaalin046.nl biedt u met dit platform een zogenoemd ‘luisterend oor’ die uw vragen beantwoordt en wijst u de weg naar ondersteuning bij het mantelzorgen.

Nieuws

Nationale Vrijwilligersdag: dank aan ieders bijdrage!

Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Voor iedereen, door iedereen. Vrijwilligers zetten zich in om het leven van anderen nét iets mooier te maken door ze te ondersteunen bij bepaalde taken of deze uit handen te nemen. Om vrijwilligers te bedanken voor hun tomeloze inzet wordt, ook in de regio 046, jaarlijks op 7 december de Nationale Vrijwilligersdag gevierd.

Lees meer

Nieuw platform voor vrijwilligerswerk & buurt- en burenhulp in de Westelijke Mijnstreek

De vraag naar vrijwillige inzet neemt toe. Een helpende hand bieden wordt steeds belangrijker, als vrijwilliger of als goede buur. Hoe inwoners van de Westelijke Mijnstreek dat willen doen, verandert echter. Het bekende, structurele vrijwilligerswerk is niet meer de norm. Ook steeds meer jongeren willen iets voor een ander betekenen, bijvoorbeeld door af en toe hulp te bieden of als vrijwilliger bij een tijdelijk project. Sinds medio november wordt vraag en aanbod voor vrijwilligerswerk & buurt- en burenhulp op een vernieuwende manier onder de aandacht gebracht op www.vrijwilligerswerkin046.nl.

Lees meer

Maandelijkse ontmoetingsplek AlzheimerCafé in Elsloo

Als naaste(n), mantelzorger of vrijwilliger van iemand met Alzheimer – of als u zelf Alzheimer heeft – is het fijn om ervaringen te delen en ergens terecht te kunnen als u vastloopt in de zorg of andere vragen heeft. Hoe doen anderen het? Ervaren zij wat ik ervaar? Hoe gaan zij ermee om? In het maandelijkse AlzheimerCafé in Elsloo bent u welkom.

Lees meer

Aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

'BordjeVol': leer hulp vragen bij uw mantelzorgtaken

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

Mantelzorgers, ontmoet elkaar

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

Documentaire Wei, over omgaan met dementie

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

Artikelen

Kom samen ‘Football Memories’ ophalen in Sittard

Samen voetbalherinneringen ophalen, dat is de essentie van Football Memories. Iedere eerste woensdag van de maand ontmoeten ouderen elkaar in het Fortuna stadion in Sittard, waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen over het rijke voetbalverleden van hun favoriete club. Ook een bezoek aan het Fortuna museum maakt deel uit van de middag, tevens is een aantal oud-spelers aanwezig.

Lees meer

Vrijwilliger zijn voor een cliënt met dementie?

Marjon Hermans heeft jarenlang als coördinator gewerkt bij Vrijwilligersorganisatie De Brug. Daar verzorgde ze onder andere de intakes bij de cliënten en zocht ze naar de juiste match hierbij met een vrijwilliger. Zij begeleidde samen met haar collega’s deze vrijwilligers, die van tevoren met een introductie training geschoold werden.

Lees meer

Waardevolle groepsbijeenkomsten voor mantelzorgers

Als mantelzorger staat u klaar voor uw naaste. U voert allerlei zorg- en regeltaken uit en biedt een luisterend oor. Wilt u dit graag blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor uzelf te nemen en stil te staan bij wat u bezighoudt. Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek organiseert bijeenkomsten voor mantelzorgers om onder het genot van een kop koffie een goed gesprek te hebben, of gewoon even op andere gedachten te komen. Vitaalin046.nl ging in gesprek met Betsie Horrichs, sociaal werker bij Partners in Welzijn. Betsie organiseert trainingen en groepsbijeenkomsten voor mantelzorgers.

Lees meer

BordjeVol, heeft u nog tijd over voor uzelf?

Als mantelzorger heeft u vaak veel op uw bord. Behalve de ondersteuning van uw naaste, heeft u ook nog uw eigen taken en bezigheden, zoals het huishouden en eventueel de zorg voor een gezin, uw werk, hobby's en het onderhouden van sociale contacten. 'BordjeVol' is een eenvoudige en speelse methode, die mantelzorgers inzicht geeft in hun leven met en naast de mantelzorg.

Lees meer

Casemanager Dementie, uw persoonlijke begeleiding

Als u steeds meer moeite krijgt met het regelen van zorg voor uzelf, of als naaste van iemand met dementie, dan kunt u een casemanager dementie inschakelen. Een casemanager dementie biedt persoonlijke begeleiding bij vraagstukken rondom zorg, wet- en regelgeving, vervult de rol van eerste aanspreekpunt in contact met (hulp)instanties en wordt vaak gezien als steun en toeverlaat.

Lees meer