Laatste levensfase en afscheid

Het is mogelijk dat u ziek bent en niet meer beter wordt. Of u bent betrokken bij iemands ziekteproces of laatste levensfase. De juiste zorg is dan belangrijk, gericht op het voorkomen of verminderen van klachten ondanks het ziek zijn. Dat het leven zo goed en prettig als mogelijk blijft, voor iedereen die is betrokken. Dit wordt ook wel palliatieve zorg genoemd. 
In deze tijd kunt u allerlei emoties ervaren zoals boosheid, verdriet, pijn, zorgen, twijfel, onzekerheid en angst. Het is belangrijk dat u weet dat u er niet alleen voor staat. Dat u deze gevoelens niet alleen hoeft te dragen. Of dat u dit traject niet alleen hoeft te doorlopen. Verschillende organisaties in de regio 046 bieden ondersteuning hierbij, zoals een luisterend oor of praktische hulp. Op Vitaalin046.nl vindt u verschillende wegen om uw proces te begeleiden. U kiest zelf waar u behoefte aan heeft.

Heeft u een dierbare verloren? Bent u zoekende naar uw eigen weg na dit grote verlies? Heeft u behoefte aan (lotgenoten)contact? Op Vitaalin046.nl vindt u informatie over rouwverwerking. Dit kan op verschillende manieren zoals groepsbijeenkomsten, beweegactiviteiten, creatieve uitingen, ontspannende bezigheden of persoonlijke gesprekken. U kiest zelf wat bij u past in uw situatie, ook als naaste.

Nieuws

Rouwloket als wegwijzer voor ondersteuning nabestaanden

Bij een overlijden komt veel kijken. Naast het gemis en verdriet zijn er ook noodzakelijke praktische zaken die afgehandeld dienen te worden. Voor informatie, advies en emotionele ondersteuning na verlies van een dierbare kunt u als inwoner van de gemeente Sittard-Geleen sinds dit jaar terecht bij het Rouwloket.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Filmavond 'Supernova'

11.04.2023
19:30 - 21:30 uur
Filmhuis De Domijnen
Sittard
lees meer

Themabijeenkomst 'veerkracht vergroten'

03.10.2023
14:00 - 15:30 uur
Wijksteunpunt de Linde
Geleen
lees meer

Activiteiten Toon Hermans Huis

Paardestaart 31
Sittard
lees meer

Artikelen

Goede mondzorg leidt tot betere kwaliteit van leven

Mondzorg is belangrijk voor iedereen. Zeker naarmate u ouder wordt. Het voorkomt mondproblemen en zelfs andere klachten. Tandartsen gespecialiseerd in de ouderenzorg, genaamd tandarts-geriatrie, kunnen u hierbij helpen. Nicole Teeuwisse is de enige ouderentandarts in de regio 046. Zij behandelt mondproblemen bij (zorgafhankelijke) ouderen en kwetsbare mensen voor wie een behandeling in een reguliere tandartspraktijk moeilijk of zelfs onmogelijk is. Bijvoorbeeld mensen met ziekten zoals Alzheimer en Parkinson of mensen in een rolstoel. “Een goede mondzorg maakt het leven veel prettiger.”

Lees meer

Lotgenotencontact bij het verlies van een dierbare

Sylvia (58 jaar) verloor haar echtgenoot op jonge leeftijd aan de gevolgen van kanker. Tijdens het verwerken van dit verdriet besefte Sylvia dat ze ‘iets’ moest doen met haar ervaringen. Ze wist nog niet hoe. Jaren later zocht ze contact met het Toon Hermans Huis in Sittard. Na een aantal bezoeken wist Sylvia dat ze daar op haar plek was. Sinds 2018 is ze actief betrokken bij het Toon Hermans Huis en begeleidt ze verschillende (rouw)groepen. “Ik vind het zó fijn om te mogen doen. Als lotgenoot heb je helemaal geen woorden nodig om elkaar te begrijpen.”

Lees meer

Toon Hermans Huis: kracht vinden in het leven met of na kanker

De diagnose 'kanker' zet uw wereld op zijn kop. Niet alleen als uzelf ziek bent, maar ook als iemand in uw directe omgeving de ziekte heeft of eraan overleden is. Het Toon Hermans Huis in Sittard is een ontmoetingsplaats dat ondersteuning biedt aan iedereen die – direct of indirect – is getroffen door kanker. In een huiselijke sfeer probeert deze gastvrije plek comfort te bieden in een moeilijke tijd.

Lees meer