Laatste levensfase en afscheid

Het is mogelijk dat u ziek bent en niet meer beter wordt. Of u bent betrokken bij iemands ziekteproces of laatste levensfase. De juiste zorg is dan belangrijk, gericht op het voorkomen of verminderen van klachten ondanks het ziek zijn. Dat het leven zo goed en prettig als mogelijk blijft, voor iedereen die is betrokken. Dit wordt ook wel palliatieve zorg genoemd. 
In deze tijd kunt u allerlei emoties ervaren zoals boosheid, verdriet, pijn, zorgen, twijfel, onzekerheid en angst. Het is belangrijk dat u weet dat u er niet alleen voor staat. Dat u deze gevoelens niet alleen hoeft te dragen. Of dat u dit traject niet alleen hoeft te doorlopen. Verschillende organisaties in de regio 046 bieden ondersteuning hierbij, zoals een luisterend oor of praktische hulp. Op Vitaalin046.nl vindt u verschillende wegen om uw proces te begeleiden. U kiest zelf waar u behoefte aan heeft.

Heeft u een dierbare verloren? Bent u zoekende naar uw eigen weg na dit grote verlies? Heeft u behoefte aan (lotgenoten)contact? Op Vitaalin046.nl vindt u informatie over rouwverwerking. Dit kan op verschillende manieren zoals groepsbijeenkomsten, beweegactiviteiten, creatieve uitingen, ontspannende bezigheden of persoonlijke gesprekken. U kiest zelf wat bij u past in uw situatie, ook als naaste.

Artikelen

Warme huiselijkheid in de hospice: ontdek de mogelijkheden

In de regio 046 vindt u drie bijzondere plekken van zorg en aandacht: de hospices, omgeven door rust, vriendelijkheid en groen. Maar wat is een hospice eigenlijk en wanneer is het goed om hierover na te denken? Zorgprofessionals en vrijwilligers van deze locaties geven u een beeld van de hospicezorg in uw regio en de liefdevolle zorg die zij bieden in de laatste levensfase.

Lees meer

Denk vandaag na over morgen

Het is nooit te vroeg om na te denken over de toekomst, zodat u zo lang mogelijk eigen regie over uw leven houdt. Terwijl u van het heden geniet, is het belangrijk om vooruit te kijken en u voor te bereiden op wat komen gaat. Als senior kunt u proactief keuzes maken voor een betekenisvolle en zorgzame ‘oude’ dag. Dit artikel kan u daarbij helpen. Door nu na te denken over uw wensen, zorgt u ervoor dat anderen later de juiste keuzes voor u kunnen maken als u dat zelf niet meer kunt. Neem op tijd de tijd hiervoor.

Lees meer

Organisaties werken samen om uw leven te verrijken

Tijdens de wijksafari in Sittard (2 april jl.) stonden verschillende zorg- en welzijnsorganisaties voor u klaar. Zij presenteerden niet alleen hun eigen werk, maar vooral ook de kracht van samenwerking. In de korte video-impressie (aanklikbaar via de foto) vertellen zij over de waarde van praten over uw wensen en behoeften. Samen willen zij u de beste zorg en ondersteuning bieden. Waarbij kunnen zij u helpen om gezond en vitaal ouder te worden?

Lees meer

Valpreventie: voorkomen is beter dan genezen

Valongevallen kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Elk jaar komen duizenden ouderen op de Spoedeisende Hulp terecht na een valongeval. Het aantal valincidenten ligt nog hoger omdat niet alle ongelukken leiden tot een bezoek aan de Spoedeisende Hulp. De gevolgen van een val zijn vaak enorm, zowel persoonlijk als maatschappelijk. Informatiesessies over valpreventie voorzien u van tips om vallen te verminderen of te voorkomen.

Lees meer

Goede mondzorg leidt tot betere kwaliteit van leven

Mondzorg is belangrijk voor iedereen. Zeker naarmate u ouder wordt. Het voorkomt mondproblemen en zelfs andere klachten. Tandartsen gespecialiseerd in de ouderenzorg, genaamd tandarts-geriatrie, kunnen u hierbij helpen. Nicole Teeuwisse is de enige ouderentandarts in de regio 046. Zij behandelt mondproblemen bij (zorgafhankelijke) ouderen en kwetsbare mensen voor wie een behandeling in een reguliere tandartspraktijk moeilijk of zelfs onmogelijk is. Bijvoorbeeld mensen met ziekten zoals Alzheimer en Parkinson of mensen in een rolstoel. “Een goede mondzorg maakt het leven veel prettiger.”

Lees meer

Lotgenotencontact bij het verlies van een dierbare

Sylvia (58 jaar) verloor haar echtgenoot op jonge leeftijd aan de gevolgen van kanker. Tijdens het verwerken van dit verdriet besefte Sylvia dat ze ‘iets’ moest doen met haar ervaringen. Ze wist nog niet hoe. Jaren later zocht ze contact met het Toon Hermans Huis in Sittard. Na een aantal bezoeken wist Sylvia dat ze daar op haar plek was. Sinds 2018 is ze actief betrokken bij het Toon Hermans Huis en begeleidt ze verschillende (rouw)groepen. “Ik vind het zó fijn om te mogen doen. Als lotgenoot heb je helemaal geen woorden nodig om elkaar te begrijpen.”

Lees meer

Toon Hermans Huis: kracht vinden in het leven met of na kanker

De diagnose 'kanker' zet uw wereld op zijn kop. Niet alleen als uzelf ziek bent, maar ook als iemand in uw directe omgeving de ziekte heeft of eraan overleden is. Het Toon Hermans Huis in Sittard is een ontmoetingsplaats dat ondersteuning biedt aan iedereen die – direct of indirect – is getroffen door kanker. In een huiselijke sfeer probeert deze gastvrije plek comfort te bieden in een moeilijke tijd.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Training 'Omgaan met dementie voor mantelzorgers'

30.10.2023
19:00 - 21:00 uur
Wijksteunpunt Hof van Eynatten,
Limbricht
lees meer

Activiteiten Toon Hermans Huis

Paardestaart 31, Sittard
lees meer

Nieuws

7 oktober: open dag hospices in de Westelijke Mijnstreek

Op zaterdag 7 oktober openen Zuyderland Hospice Daniken in Geleen, Zuyderland Hospice Mariaveld in Susteren en Hospice Bronnenhof in Born hun deuren voor bezoekers. Zij organiseren een open dag om geïnteresseerden de warme sfeer en liefdevolle zorg te laten ervaren in hun hospices. Kom gerust langs en ga in gesprek met medewerkers en vrijwilligers. U bent van harte welkom.

Lees meer