Gezonde leefstijl en bewegen

Iedereen wil gezond en vitaal oud(er) worden. U kunt zelf werken aan een gezonde leefstijl. Bewegen, een actief brein en gezonde voeding helpen bij het voorkomen en verergeren van aandoeningen, en vergroten de zelfredzaamheid. Voldoende slaap en sociale contacten verminderen psychische problemen en eenzaamheid. 

Lukt dit niet alleen? Dan zijn er verschillende organisaties in de regio 046 die u graag helpen. Bewegen is altijd positief, voor uw lichamelijke en geestelijke toestand. Het is nooit te laat om (opnieuw) bewust bezig te zijn met bewegen op een eenvoudige, plezierige manier, ongeacht uw leeftijd of fysieke conditie. Uw botten en belangrijke organen houden u letterlijk op de been als u regelmatig beweegt en gezonde voeding nuttigt. 

Persoonlijke beweegmakelaar helpt u op weg

Voor iedereen is een geschikte beweegactiviteit in de buurt te vinden. De zogenoemde beweegmakelaar van Ecsplore zoekt met u naar een passend aanbod bij een club, vereniging of beweegaanbieder, als u geen aansluiting vindt bij de reguliere lessen. De beweegmakelaar kent de sociale kaart en het specifieke sport- en beweegaanbod bij u in de buurt. Ze adviseren, begeleiden, ondersteunen en stimuleren u tot bewegen en deelname in de breedste zin van het woord. 

Nieuws

Volksuniversiteit Maasland: groot cursusaanbod start in het najaar

Inwoners van de regio 046 kunnen vanaf september deelnemen aan het cursusaanbod van Volksuniversiteit Maasland. Zij hebben voor seizoen 2022-2023 een interessant en divers programma opgesteld. Er staan tal van deskundigen voor u klaar om u mee te nemen in de wereld van cultuur, kunst, creativiteit, beweging en taal.

Lees meer

Aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO)

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

healthyLIFE

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

Online beweeglessen thuis

In uw eigen omgeving
lees meer

Artikelen

Elkaar ontmoeten in Wijksteunpunt Hof van Eynatten

Het Wijksteunpunt Hof van Eynatten in hartje Limbricht biedt samen met verschillende organisaties uit de regio een gevarieerd weekprogramma voor 50-plussers in de omgeving. Gezelligheid, samen zijn, contacten onderhouden, nieuwe contacten aangaan en samen leuke dingen ondernemen, daar staat een wijksteunpunt voor. U kunt hier onder andere creatief bezig zijn met breien, haken of schilderen, bewegen tijdens een yogamiddag of een potje jeu de boules, of digitale hulp krijgen bij de internetcorner.

Lees meer

Kom samen ‘Football Memories’ ophalen in Sittard

Samen voetbalherinneringen ophalen, dat is de essentie van Football Memories. Iedere eerste woensdag van de maand ontmoeten ouderen elkaar in het Fortuna stadion in Sittard, waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen over het rijke voetbalverleden van hun favoriete club. Ook een bezoek aan het Fortuna museum maakt deel uit van de middag, tevens is een aantal oud-spelers aanwezig.

Lees meer

Wat is Positieve Gezondheid? Wat betekent dat voor u?

In de gezondheidszorg wordt vaak de focus gelegd op aandoeningen, ziektes en beperkingen. Alle aandacht gaat uit naar klachten en gezondheidsproblemen, en hoe die op te lossen zijn. Positieve Gezondheid (IPH; Institute for Positive Health) is een benadering die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf.

Lees meer

Tips om mentale vermoeidheid tegen te gaan

Uit nieuw hersenonderzoek blijkt dat als u te lang nadenkt of zeer geconcentreerd bezig bent, afvalstoffen zich ophopen in de hersenen en u daardoor erg moe wordt. Dit heeft 'mentale vermoeidheid' tot gevolg. Hoogleraar neuropsychologie en breinexpert Erik Scherder vertelt in radioprogramma De Nieuws BV van BNNVARA wat dit inhoudt en vooral hoe u mentale vermoeidheid kunt voorkomen.

Lees meer

Het belang van werken aan een gezonde leefstijl

Joël Engelen is projectleider bij healthyLIFE, één van de succesvolle programma’s van Ecsplore. Hij legt uit waarom een gezonde leefstijl zo belangrijk is, wat healthyLIFE inhoudt en – minstens zo belangrijk – welke voordelen deelname u persoonlijk biedt. Nu, en voor een vitale toekomst.

Lees meer

Hoe 'gezond' is uw brein?

Dementie komt in onze vergrijzende samenleving steeds vaker voor, terwijl er nog altijd geen behandeling voor is. Volgens de voorspellingen van Alzheimer Nederland zal het aantal mensen met dementie, waarvan Alzheimer de meest voorkomende variant is, in 2040 meer dan een half miljoen zijn. 'MijnBreincoach' helpt u de kans te verkleinen dat u getroffen wordt door deze ziekte.

Lees meer

Ervaringsverhalen

Deelname aan healthyLIFE was zwaar, ik ben mezelf keihard tegengekomen. Maar ik kijk met veel enthousiasme en trots terug op een leerzame periode die me heeft gebracht waar ik nu sta.

Esther Schlicher
Lees het persoonlijke verhaal van Esther