Gezonde leefstijl en bewegen

Iedereen wil gezond en vitaal oud(er) worden. U kunt zelf werken aan een gezonde leefstijl. Bewegen, een actief brein en gezonde voeding helpen bij het voorkomen en verergeren van aandoeningen, en vergroten de zelfredzaamheid. Voldoende slaap en sociale contacten verminderen psychische problemen en eenzaamheid. 

Lukt dit niet alleen? Dan zijn er verschillende organisaties in de regio 046 die u graag helpen. Bewegen is altijd positief, voor uw lichamelijke en geestelijke toestand. Het is nooit te laat om (opnieuw) bewust bezig te zijn met bewegen op een eenvoudige, plezierige manier, ongeacht uw leeftijd of fysieke conditie. Uw botten en belangrijke organen houden u letterlijk op de been als u regelmatig beweegt en gezonde voeding nuttigt. 

Persoonlijke beweegmakelaar helpt u op weg

Voor iedereen is een geschikte beweegactiviteit in de buurt te vinden. De zogenoemde beweegmakelaar van Ecsplore zoekt met u naar een passend aanbod bij een club, vereniging of beweegaanbieder, als u geen aansluiting vindt bij de reguliere lessen. De beweegmakelaar kent de sociale kaart en het specifieke sport- en beweegaanbod bij u in de buurt. Ze adviseren, begeleiden, ondersteunen en stimuleren u tot bewegen en deelname in de breedste zin van het woord. 

Artikelen

Hoe houdt รบ uw brein fit?

Het is mogelijk dat uw geheugen u in de steek laat naarmate u ouder wordt. Dit betekent echter niet dat u niets kunt doen om uw brein actief te houden. Integendeel: er zijn voldoende oefeningen om ervoor te zorgen dat uw geheugen verbetert. In dit artikel leest u waarom dit belangrijk is en hoe u zelf uw hersenen kunt trainen om vitaal ouder te worden.

Lees meer

Gemeente Beek brengt bewegen en ontmoeten samen

Woont u in de gemeente Beek? Wilt u graag (meer) sporten of bewegen? Ontdek het aanbod en kies voor een gezonde en vitale toekomst. Samen met anderen kunt u actieve, gezellige lessen volgen bij verschillende aanbieders in de gemeente.

Lees meer

Blijf in balans: tips voor verantwoord alcoholgebruik

Drinkt u wel eens alcohol? Of misschien wel meer dan eens? Het is belangrijk om bewust te zijn van uw alcoholgebruik. Door meer te weten over alcohol en de effecten ervan, kunt u problemen die ermee gepaard gaan sneller herkennen. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld klachten ervaart na het drinken van alcohol zoals duizeligheid, vergeetachtig zijn, emotioneel worden of u bent misschien weleens gevallen. U kunt hierover in gesprek gaan met een adviseur van Moti55. Zij staan voor u klaar.

Lees meer

Ontdek het veelzijdige sport- en beweegaanbod in de gemeente Stein

Woont u in de gemeente Stein en wilt u graag (meer) sporten en bewegen? Dan heeft Ecsplore een handige wegwijzer voor u gemaakt om sport- en beweegactiviteiten bij u in de buurt te ontdekken. Van wandelen, biljarten en zwemmen tot gymmen, dansen en een vechtsport beoefenen: u kunt kiezen wat bij u past. Blijven bewegen is namelijk belangrijk om gezond en vitaal ouder te worden.

Lees meer

Nan Galema deelt zijn positieve ervaring met Vitaalin046.nl

Nan Galema is 71 jaar en sinds 6 jaar met pensioen. Hij heeft 43 jaar gewerkt in het basisonderwijs. Nan is nu, onder andere, voorzitter van de Raadgevers van MIK & PIW Groep. In het filmpje (aanklikbaar via de foto) vertelt hij over de totstandkoming van en zijn ervaring met Vitaalin046.nl. Nan deelt ook tips om lichamelijk, mentaal en sociaal actief te blijven.

Lees meer

Ismakogie: bewust beter bewegen in het dagelijks leven

Ismakogie is een bewegingsleer gericht op bewust beter bewegen in het dagelijks leven om vitaal ouder te worden. Met het programma Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) van Ecsplore kunt u als 55-plusser onder begeleiding van een professionele Ismakogie-docent deze bewegingsleer beoefenen. Dankzij subtiele bewegingen verbetert uw algehele conditie en ontwikkelt u een mooie houding en meer lichaamsbewustzijn. Ismakogie houdt rekening met fysieke beperkingen, zodat iedereen op eigen niveau kan meedoen. Deelnemer Theo Wilms deelt graag zijn ervaring over de positieve beïnvloeding van zijn welzijn door Ismakogie.

Lees meer

Valpreventie: voorkomen is beter dan genezen

Valongevallen kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Elk jaar komen duizenden ouderen op de Spoedeisende Hulp terecht na een valongeval. Het aantal valincidenten ligt nog hoger omdat niet alle ongelukken leiden tot een bezoek aan de Spoedeisende Hulp. De gevolgen van een val zijn vaak enorm, zowel persoonlijk als maatschappelijk. Informatiesessies over valpreventie voorzien u van tips om vallen te verminderen of te voorkomen.

Lees meer

Ontmoeten en bewegen tijdens Senioren inloopmiddag Born

In het gemeenschapshuis van Born vindt iedere dinsdagmiddag de Senioren inloopmiddag  plaats. Naast ontmoeten en gezellig een praatje maken is er ook aandacht voor creativiteit,  sport en spel. Deelname aan deze (activiteiten)middag is gratis. In een gefilmd interview vertellen De heer Van den Bergh en de heer Stoffels u graag meer over deze gezellige samenkomst.

Lees meer

Goede mondzorg leidt tot betere kwaliteit van leven

Mondzorg is belangrijk voor iedereen. Zeker naarmate u ouder wordt. Het voorkomt mondproblemen en zelfs andere klachten. Tandartsen gespecialiseerd in de ouderenzorg, genaamd tandarts-geriatrie, kunnen u hierbij helpen. Nicole Teeuwisse is de enige ouderentandarts in de regio 046. Zij behandelt mondproblemen bij (zorgafhankelijke) ouderen en kwetsbare mensen voor wie een behandeling in een reguliere tandartspraktijk moeilijk of zelfs onmogelijk is. Bijvoorbeeld mensen met ziekten zoals Alzheimer en Parkinson of mensen in een rolstoel. “Een goede mondzorg maakt het leven veel prettiger.”

Lees meer

Handige tips om goedkoop en gezond te koken

Gezond eten leidt tot het verbeteren van de levenskwaliteit. Het is daarom belangrijk om op de juiste wijze boodschappen te doen. Veel mensen denken dat gezonde keuzes altijd duurder zijn. Dat is niet altijd het geval. Het is tóch mogelijk om met een beperkt budget bij te dragen aan uw gezonde en vitale toekomst. Deze praktische tips helpen u op weg.

Lees meer

Deelname aan sport- of cultuuractiviteiten financieel niet haalbaar?

Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding vanuit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Een aantal gemeenten in Nederland biedt deze steun. In de Westelijke Mijnstreek geldt dit momenteel voor inwoners van gemeente Sittard-Geleen en gemeente Stein die leven van het bestaansminimum (leefloon). Beide gemeenten hebben (verschillende) ‘spelregels’ om in aanmerking te komen. Het is een belangrijke stap naar een gezonde(re) en vitale(re) toekomst.

Lees meer

Door (meer) bewegen kans op valincidenten verkleinen

Uit nieuwsberichten blijkt dat thuiswonende, kwetsbare ouderen vaker vallen. Vooral binnenshuis. Ouderen belanden vaker dan anderen in het ziekenhuis en op de Spoedeisende Hulp door een valincident, soms met botbreuk of ernstiger letsel. Tijdig starten met (meer) bewegen is belangrijk om de kans op valincidenten te verlagen. Organisaties in de regio 046 bieden ondersteuning hierin.

Lees meer

Deelname aan healthyLIFE voor een gezonde, actieve toekomst

Cecile Linke (51) woont in Sittard en had een ongezonde leefstijl. Ze bracht veel tijd door op de bank, met cola en chips, zonder enig doel. Toen Cecile last kreeg van reuma kwam in gesprek met haar huisarts healthyLIFE aan bod. Een programma gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl. Zelf actie ondernemen, onder begeleiding van een beweegcoach en leefstijlcoach, om onder andere meer energie te krijgen en de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Cecile was vanaf start overtuigd en had vertrouwen in healthyLIFE. En dat heeft het programma waargemaakt.

Lees meer

Gezonde leefstijl van toegevoegde waarde tegen dementie

Bewegen is gezond, roken niet. Een alom bekende uitkomst van onderzoek naar verschillende ziekten, waaronder dementie. Waar voorheen onderzoek werd gedaan naar de biologische kant van de mens, zijn we nu steeds meer bewust van de invloed van onze leefstijl op het voorkomen van ziekten als dementie. Inmiddels is duidelijk dat onder andere sociale contacten, nieuwe dingen leren, een gezonde bloeddruk en een gezond gewicht bijdragen aan gezond en vitaal ouder worden.

Lees meer

Het belang van werken aan een gezonde leefstijl

Joël Engelen is projectleider bij healthyLIFE, één van de succesvolle programma’s van Ecsplore. Hij legt uit waarom een gezonde leefstijl zo belangrijk is, wat healthyLIFE inhoudt en – minstens zo belangrijk – welke voordelen deelname u persoonlijk biedt. Nu, en voor een vitale toekomst.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Cursus Goedkoop Gezonde Voeding

09.06.2023 - 16.06.2023
18:30 - 20:30 uur
't Trefpunt
Pancratiusstraat 23, Munstergeleen
lees meer

Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO)

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

healthyLIFE

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

Nieuws

Terugblik op de succesvolle lancering van Vitaalin046.nl

De feestelijke lanceringsdagen van het platform Vitaalin046.nl waren een succes. Drie locaties in de regio 046 – Wijksteunpunt De Linde in Geleen, Wijksteunpunt Gelderhof in Sittard en Stegen 35 in Beek – stonden in het teken van ontdekken, samenzijn en enthousiasme delen. Een duidelijk signaal dat we gezond en vitaal ouder worden belangrijk vinden. Wethouders Ivo Tillie van de gemeente Sittard-Geleen en Thijs van Es van de gemeente Beek waren aanwezig om het belang van Vitaalin046.nl te onderstrepen.

Lees meer

Ervaringsverhalen

Stap voor stap veranderde het spiegelbeeld van Cecile van negatief in positief:
“Dat komt door mijn deelname aan het programma healthyLIFE. Ik drink veel water en wandel graag in de natuur om tot rust te komen. Met mijn fotocamera op zak, dat is nu mijn hobby.”

Cecile Linke
Lees en hoor het persoonlijke verhaal van Cecile

Deelname aan healthyLIFE was zwaar, ik ben mezelf keihard tegengekomen. Maar ik kijk met veel enthousiasme en trots terug op een leerzame periode die me heeft gebracht waar ik nu sta.

Esther Schlicher
Lees het persoonlijke verhaal van Esther

"Koersballen verenigt ons in gezelligheid, beweging en ontspanning: dat we ons hoofd kunnen leegmaken en we met andere dingen bezig kunnen zijn.”

Dhr. Van de Gevel
Lees meer over de Senioren inloopmiddag Born