Vitaliteit

Vitaal ouder worden betekent meer dan alleen in beweging blijven en gezond eten. Vitaliteit gaat ook over meedoen in de maatschappij, de zingeving van uw leven, uw dagelijks functioneren en uw mentaal welbevinden. Kijken naar wat uw leven betekenisvol maakt.

Hoe veerkrachtig bent u? Heeft u de regie in eigen handen? Draagt u nog een steentje bij aan de samenleving? Bewustwording van uw eigen leven(skwaliteit) en zelfredzaamheid zijn de basis voor een vitale toekomst. Verschillende organisaties in de regio 046 bieden ondersteuning hierin.

Artikelen

De kracht van vrijwilligers

Vrijwilligers zijn ondenkbaar in onze samenleving. Ze zijn de onzichtbare krachten die onze samenleving versterken, verrijken en verbinden. Hun vrijwillige inzet is de ruggengraat van een inclusieve en ondersteunende maatschappij. Maar wat drijft deze vrijwilligers om hun tijd en energie te investeren in anderen, zelfs nadat ze hun eigen uitdagende reis hebben doorgemaakt?

Lees meer

Toon Hermans Huis Sittard: Een oase van creativiteit en ondersteuning

Het Toon Hermans Huis in Sittard staat bekend als een warme ontmoetingsplek voor iedereen die te maken krijgt met de ziekte kanker. Met een team van toegewijde vrijwilligers biedt het huis een scala aan ondersteunende activiteiten, waaronder het populaire Open Atelier.

Lees meer

Maak kennis met Repair Café in Regio 046

Heeft u wel eens gehoord van een Repair Café? Dit laagdrempelige initiatief biedt maandelijkse bijeenkomsten waar u terecht kunt met kapotte spullen, variërend van meubels tot fietsen en kleding. Maar het Repair Café is meer dan alleen een plek om uw spullen te laten maken. Het is ook een ontmoetingsplaats waar mensen samenkomen, ervaringen delen en de wereld een stukje groener maken door hergebruik te stimuleren.

Lees meer

Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is er voor u

In de drukte van alledag sneeuwen ‘grote’ (levens)vragen vaak onder. Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is dan een baken van rust en bezinning. Sabine Crooijmans, Joris de Lange en Philippe Cremers zijn geestelijk verzorgers van dit centrum. Hun verhalen en inzichten vormen de kern van een centrum dat zich richt op de meest fundamentele aspecten van ons bestaan.

Lees meer

Een nieuwe wereld ontdekken als u met pensioen gaat

Bent u met pensioen of staat u op het punt om met pensioen te gaan? Er kan dan veel veranderen in uw leven. U krijgt wellicht meer tijd voor leuke hobby’s of u kunt klusjes afmaken waar u lang niet aan toe bent gekomen. Soms verandert uw financiële situatie. Het doorbreken van het werk-privé ritme kan als een uitdaging voelen. Om u op weg te helpen in deze nieuwe fase in uw leven, leest u hieronder tips om de tijd te gaan besteden aan wat ú wilt. Een oude hobby oppakken, reizen of vrijwilligerswerk doen: er is veel mogelijk.

Lees meer

Uw stem telt: samen met Zuyderland naar betere zorg

Goede zorg is belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Zuyderland Medisch Centrum speelt hierin een belangrijke rol. Zuyderland wil ‘de beste zorg, zo thuis mogelijk’ leveren. Zorg gericht op wat u, als individueel persoon, wilt en nodig heeft. Samenwerken staat hierin centraal dus uw stem is belangrijk.

Lees meer

De website Thuisarts.nl, een betrouwbare medische gids

Gezondheid is een kostbaar bezit, ongeacht de leeftijd. Het is daarom belangrijk dat we toegang hebben tot betrouwbare en begrijpelijke medische informatie, met name ter ondersteuning na uw bezoek aan de (huis)arts. Thuisarts.nl is een website die speciaal is ontworpen om iedereen te voorzien van betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte.

Lees meer

Bereid u voor op gezond en vitaal ouder worden

Ouder worden brengt veranderingen en aanpassingen met zich mee. In het leven van de een verandert meer dan bij de ander. Het is voor u belangrijk om bewust te zijn van uw eigen kunnen en actief betrokken te blijven in de samenleving. De regie houden over uw eigen leven staat centraal. U beslist zelf hoe u uw leven wilt leiden en wat u graag wilt ondernemen. Mocht u hierbij ondersteuning willen, dan biedt Vitaalin046.nl voor verschillende thema’s, die in ieders leven wel (eens) een rol spelen, tips en adviezen om u te helpen bij gezond en vitaal ouder worden.  

Lees meer

Ontvang tips ter ondersteuning bij psychische klachten

Psychische klachten kunnen iedereen overkomen en kunnen ook op oudere leeftijd ontstaan of erger worden. Ervaart u klachten zoals eenzaamheid, angst, somberheid, slecht slapen, veel piekeren, snel geïrriteerd of in de war zijn? Naast de juiste hulp zoeken en krijgen bij u in de buurt is het ook belangrijk om te weten hoe u zelf kunt omgaan met deze klachten. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor een beter begrip van en ter ondersteuning voor uw naasten.

Lees meer

Tips voor het omgaan met hitte en benauwdheid tijdens de zomer

De lange zomerdagen nodigen vaak uit tot buitenactiviteiten en gezelligheid. De hitte en benauwdheid in deze tijd van het jaar kunnen ook een uitdaging zijn. Het zorgt soms voor ongemak en gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten hoe te beschermen tegen de risico’s van hoge temperaturen en vochtigheid. In dit artikel vindt u een aantal tips op een rij, ook om ervoor te zorgen dat u kunt blijven genieten.

Lees meer

Hoe houdt ú uw brein fit?

Het is mogelijk dat uw geheugen u in de steek laat naarmate u ouder wordt. Dit betekent echter niet dat u niets kunt doen om uw brein actief te houden. Integendeel: er zijn voldoende oefeningen om ervoor te zorgen dat uw geheugen verbetert. In dit artikel leest u waarom dit belangrijk is en hoe u zelf uw hersenen kunt trainen om vitaal ouder te worden.

Lees meer

Nan Galema deelt zijn positieve ervaring met Vitaalin046.nl

Nan Galema is 71 jaar en sinds 6 jaar met pensioen. Hij heeft 43 jaar gewerkt in het basisonderwijs. Nan is nu, onder andere, voorzitter van de Raadgevers van MIK & PIW Groep. In het filmpje (aanklikbaar via de foto) vertelt hij over de totstandkoming van en zijn ervaring met Vitaalin046.nl. Nan deelt ook tips om lichamelijk, mentaal en sociaal actief te blijven.

Lees meer

Ismakogie: bewust beter bewegen in het dagelijks leven

Ismakogie is een bewegingsleer gericht op bewust beter bewegen in het dagelijks leven om vitaal ouder te worden. Met het programma Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) van Ecsplore kunt u als 55-plusser onder begeleiding van een professionele Ismakogie-docent deze bewegingsleer beoefenen. Dankzij subtiele bewegingen verbetert uw algehele conditie en ontwikkelt u een mooie houding en meer lichaamsbewustzijn. Ismakogie houdt rekening met fysieke beperkingen, zodat iedereen op eigen niveau kan meedoen. Deelnemer Theo Wilms deelt graag zijn ervaring over de positieve beïnvloeding van zijn welzijn door Ismakogie.

Lees meer

Deelname aan healthyLIFE voor een gezonde, actieve toekomst

Cecile Linke (51) woont in Sittard en had een ongezonde leefstijl. Ze bracht veel tijd door op de bank, met cola en chips, zonder enig doel. Toen Cecile last kreeg van reuma kwam in gesprek met haar huisarts healthyLIFE aan bod. Een programma gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl. Zelf actie ondernemen, onder begeleiding van een beweegcoach en leefstijlcoach, om onder andere meer energie te krijgen en de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Cecile was vanaf start overtuigd en had vertrouwen in healthyLIFE. En dat heeft het programma waargemaakt.

Lees meer

Gezonde leefstijl van toegevoegde waarde tegen dementie

Bewegen is gezond, roken niet. Een alom bekende uitkomst van onderzoek naar verschillende ziekten, waaronder dementie. Waar voorheen onderzoek werd gedaan naar de biologische kant van de mens, zijn we nu steeds meer bewust van de invloed van onze leefstijl op het voorkomen van ziekten als dementie. Inmiddels is duidelijk dat onder andere sociale contacten, nieuwe dingen leren, een gezonde bloeddruk en een gezond gewicht bijdragen aan gezond en vitaal ouder worden.

Lees meer

Elkaar ontmoeten in Wijksteunpunt Hof van Eynatten

Het Wijksteunpunt Hof van Eynatten in hartje Limbricht biedt samen met verschillende organisaties uit de regio een gevarieerd weekprogramma voor 50-plussers in de omgeving. Gezelligheid, samen zijn, contacten onderhouden, nieuwe contacten aangaan en samen leuke dingen ondernemen, daar staat een wijksteunpunt voor. U kunt hier onder andere creatief bezig zijn met breien, haken of schilderen, bewegen tijdens een yogamiddag of een potje jeu de boules, of digitale hulp krijgen bij de internetcorner.

Lees meer

Wat is Positieve Gezondheid? Wat betekent dat voor u?

In de gezondheidszorg wordt vaak de focus gelegd op aandoeningen, ziektes en beperkingen. Alle aandacht gaat uit naar klachten en gezondheidsproblemen, en hoe die op te lossen zijn. Positieve Gezondheid (IPH; Institute for Positive Health) is een benadering die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf.

Lees meer

Tips om mentale vermoeidheid tegen te gaan

Uit nieuw hersenonderzoek blijkt dat als u te lang nadenkt of zeer geconcentreerd bezig bent, afvalstoffen zich ophopen in de hersenen en u daardoor erg moe wordt. Dit heeft 'mentale vermoeidheid' tot gevolg. Hoogleraar neuropsychologie en breinexpert Erik Scherder vertelt in radioprogramma De Nieuws BV van BNNVARA wat dit inhoudt en vooral hoe u mentale vermoeidheid kunt voorkomen.

Lees meer

Het belang van werken aan een gezonde leefstijl

Joël Engelen is projectleider bij healthyLIFE, één van de succesvolle programma’s van Ecsplore. Hij legt uit waarom een gezonde leefstijl zo belangrijk is, wat healthyLIFE inhoudt en – minstens zo belangrijk – welke voordelen deelname u persoonlijk biedt. Nu, en voor een vitale toekomst.

Lees meer

Hoe 'gezond' is uw brein?

Dementie komt in onze vergrijzende samenleving steeds vaker voor, terwijl er nog altijd geen behandeling voor is. Volgens de voorspellingen van Alzheimer Nederland zal het aantal mensen met dementie, waarvan Alzheimer de meest voorkomende variant is, in 2040 meer dan een half miljoen zijn. 'MijnBreincoach' helpt u de kans te verkleinen dat u getroffen wordt door deze ziekte.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Cursus 'Houd uw brein fit'

05.03.2024 - 21.05.2024
10:00 - 12:00 uur
10 wekelijkse bijeenkomsten
Wijksteunpunt
Hof van Eynatten 1, Limbricht
lees meer

Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO)

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

healthyLIFE

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

Nieuws

Doet u ook gezellig mee?

Ecsplore organiseert programma's speciaal voor volwassenen en senioren. Ontdek het voorjaarsprogramma van Ecsplore voor week 18 en 19. 
Lees meer

Seniorenzwemmen in Geleen en Sittard

Bent u op zoek naar een leuke en gezonde activiteit? Ontdek het seniorenzwemmen bij Laco Geleen en Zwembad De Nieuwe Hateboer in Sittard!

Lees meer

Zondag 21 april Wijksafari in Sittard Oost. Bent u erbij?

Op zondag 21 april vindt de derde editie van de Wijksafari plaats in Sittard Oost. Ontmoeten, kijken, beleven en meedoen staan centraal. Inwoners van alle leeftijden, beroepskrachten en vrijwilligers maken kennis met elkaar én met organisaties actief in de wijk. U bent welkom op twee locaties, Poppodium Volt (Odasingel 88) en Odasingel90, van 13.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Lees meer

Ontdek het Voorjaarsprogramma georganiseerd door Ecsplore

Ook dit voorjaar organiseert Ecsplore een geweldig programma samengesteld voor alle volwassenen en senioren.
Lees meer