Digitaal vaardig

De digitale wereld is niet meer weg te denken. U 'surft' op dit moment op het internet, dé bron van informatie tegenwoordig. Mobiele telefoons, beeldbellen, internetbankieren en sociale media zijn de link met 'de buitenwereld': niet alleen met uw directe omgeving, maar ook over landsgrenzen heen. Contant betalen wordt steeds minder gebruikelijk en veel zaken dienen online geregeld te worden in plaats van een afspraak op kantoor of via de post. Vitaalin046.nl biedt u handvatten voor 'het leven in de digitale wereld'

Artikelen

Wegwijs worden in een website: wij helpen u op weg

De digitale wereld ontwikkelt razendsnel. Het is soms moeilijk bij te houden; iedere vernieuwing kan spannend zijn. Vitaalin046.nl is juist in het leven geroepen om de digitale drempel te verkleinen of zelfs weg te nemen, zodat zoveel mogelijk 50-plussers in de regio 046 gezond en vitaal ouder kunnen worden. In dit artikel vindt u daarom uitleg over de verschillende icoontjes die u vaker voorbij ziet komen in websites. Weet u hoe u het lettertype van een website kunt vergroten, zodat het beter leesbaar wordt? Of hoe u de website in een contrastversie kunt zetten, als bepaalde kleuren te fel of onleesbaar voor u zijn? Wij helpen u navigeren zodat uw ervaring in websitebezoeken verbetert.

Lees meer

Hoe blijft u (digitaal) in contact met uw dierbaren?

We zitten middenin het zomerseizoen. Voor sommigen betekent dit ontspannen en genieten. De vakantieperiode kan juist ook leiden tot eenzame gevoelens. Uw naasten, buren of kennissen zijn bijvoorbeeld wat vaker eropuit of op vakantie. Buiten de vakantieperiode kan ook werken in het buitenland of verhuizen naar een andere provincie in ons land – of over de grenzen heen – contact met uw dierbaren belemmeren. Gelukkig biedt de huidige technologie, met een stukje eigen inspanning en creativiteit, hier oplossingen voor.

Lees meer

Ontmoeten en bewegen tijdens Senioren inloopmiddag Born

In het gemeenschapshuis van Born vindt iedere dinsdagmiddag de Senioren inloopmiddag  plaats. Naast ontmoeten en gezellig een praatje maken is er ook aandacht voor creativiteit,  sport en spel. Deelname aan deze (activiteiten)middag is gratis. In een gefilmd interview vertellen De heer Van den Bergh en de heer Stoffels u graag meer over deze gezellige samenkomst.

Lees meer

Van laaggeletterde naar taalambassadeur: nooit te oud om te leren

Heeft u moeite met lezen en/of schrijven? Taalambassadeurs Theo, Elizabeth, Damla en Garry helpen u graag op weg. Zij weten als geen ander hoe het voelt om afhankelijk te zijn van anderen en niet mee te kunnen doen in de samenleving door gebrek aan lees- en schrijfvaardigheid. Zij hebben als laaggeletterden hun schaamte overwonnen en hulp gezocht. Als ervaringsdeskundigen helpen ze nu anderen dezelfde drempel over te stappen onder het motto: ‘je bent nooit te oud om te leren!’

Lees meer

Elkaar ontmoeten in Wijksteunpunt Hof van Eynatten

Het Wijksteunpunt Hof van Eynatten in hartje Limbricht biedt samen met verschillende organisaties uit de regio een gevarieerd weekprogramma voor 50-plussers in de omgeving. Gezelligheid, samen zijn, contacten onderhouden, nieuwe contacten aangaan en samen leuke dingen ondernemen, daar staat een wijksteunpunt voor. U kunt hier onder andere creatief bezig zijn met breien, haken of schilderen, bewegen tijdens een yogamiddag of een potje jeu de boules, of digitale hulp krijgen bij de internetcorner.

Lees meer

Inloop bij wijksteunpunten voor digitale vragen

In de gemeente Sittard-Geleen hebben wijksteunpunten zogenoemde 'internetcorners' ingericht. Deskundige vrijwilligers staan op bepaalde inloopmomenten klaar voor mensen die graag hulp krijgen bij het gebruik van hun laptop, tablet, iPad of smartphone. Ook bieden ze hulp bij het invullen van een digitaal formulier en is er de mogelijkheid om (direct) te printen. 

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Bijeenkomst 'digitale veiligheid'

10.10.2023
10:00 - 12:00 uur
Wijksteunpunt Gelderhof
Gelderhof 1, Sittard
lees meer

Inloopspreekuur voor digitale vragen

Computer Doe- en Leercentrum,
De Stegen 35, Beek
lees meer

Inloopspreekuur voor digitale vragen

Verschillende dagen en tijden
in Stein, Elsloo en Meers
lees meer

Nieuws

Bijeenkomst voor senioren over veilig digitaal communiceren

Digitale communicatie, zoals WhatsApp en e-mail, is tegenwoordig de normale weg van contact hebben met anderen. Het is echter belangrijk om alert te zijn op mogelijke online oplichting. Vooral ouderen worden vaak het doelwit van digitale criminaliteit. Knooppunt Informele Zorg organiseert daarom op 10 oktober van 10.00 tot 12.00 uur samen met Partners in Welzijn en de gemeente Sittard-Geleen een informatiebijeenkomst voor ouderen over hoe zij zich kunnen beschermen tegen digitale dreigingen.

Lees meer