Digitaal vaardig

De digitale wereld is niet meer weg te denken. U 'surft' op dit moment op het internet, dé bron van informatie tegenwoordig. Mobiele telefoons, beeldbellen, internetbankieren en sociale media zijn de link met 'de buitenwereld': niet alleen met uw directe omgeving, maar ook over landsgrenzen heen. Contant betalen wordt steeds minder gebruikelijk en veel zaken dienen online geregeld te worden in plaats van een afspraak op kantoor of via de post. Vitaalin046.nl biedt u handvatten voor 'het leven in de digitale wereld'

Nieuws

Digitaal Veilig Limburg maakt veilig internetten makkelijker

Wilt u meer informatie over digitale veiligheid en privacy? Of heeft u vragen hierover? Dan kunt u vanaf nu terecht op de website digitaalveiliglimburg.nl. Deze website is woensdag 23 november gelanceerd door verschillende partners in de regio Limburg om internetgebruikers digitaal weerbaarder te maken.

Lees meer

Stickeractie als geheugensteuntje tegen oplichting

Het aantal aangiften tegen zogeheten 'bankhelpdeskfraude' is in een jaar tijd verdriedubbeld in Limburg. Bij dit soort criminaliteit doen oplichters zich voor als medewerker van bijvoorbeeld een bank. Zij zetten mensen onder druk om hun pinpas, pincode of andere gegevens af te staan. Slachtoffers zijn vooral mensen vanaf 50 jaar.

Lees meer

Campagne Senioren en Veiligheid

Oplichters worden steeds slimmer. Telkens verzinnen ze nieuwe manieren om van (met name) ouderen persoonlijke gegevens en bezittingen te stelen. Vaak gebeurt dat door handige trucjes én vooral ook digitaal. De overheid heeft aandacht hiervoor. Door goede voorlichting wil ze ervoor zorgen dat mensen geen slachtoffer van (internet)criminaliteit worden. De campagne 'Senioren en Veiligheid' geeft senioren concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Met de slogan ‘Maak het ze niet te makkelijk’ wordt aandacht besteed aan onder andere babbeltrucs, spoofing, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Lees meer

Aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Inloopspreekuur voor digitale vragen

10:00 - 12:00 uur
Computer Doe- en Leercentrum, Beek
lees meer

Inloopspreekuur voor digitale vragen

Verschillende dagen en tijden
in Stein, Elsloo en Meers
lees meer

Gratis cursus 'digitale vaardigheid' volgen

Verschillende bibliotheken
in de regio 046
lees meer

Artikelen

Elkaar ontmoeten in Wijksteunpunt Hof van Eynatten

Het Wijksteunpunt Hof van Eynatten in hartje Limbricht biedt samen met verschillende organisaties uit de regio een gevarieerd weekprogramma voor 50-plussers in de omgeving. Gezelligheid, samen zijn, contacten onderhouden, nieuwe contacten aangaan en samen leuke dingen ondernemen, daar staat een wijksteunpunt voor. U kunt hier onder andere creatief bezig zijn met breien, haken of schilderen, bewegen tijdens een yogamiddag of een potje jeu de boules, of digitale hulp krijgen bij de internetcorner.

Lees meer

Eenzaamheid bij ouderen: wat kunt u zelf betekenen

Er zijn veel manieren waarop u uw steentje kunt bijdragen om iets te betekenen voor mensen in uw omgeving die zich eenzaam voelen of sociaal geïsoleerd zijn. Met een eenvoudig, vriendelijk gesprek of telefoontje kunt u het verschil maken. U zult al snel merken dat aandacht hebben voor elkaar net zo waardevol voor uzelf kan zijn als voor de ander.

Lees meer

Hulp bij laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek

Laaggeletterdheid: wat is het, maar wat is het vooral ook niet? Maddy Kuipers, projectleider laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek, vertelt over hoe belangrijk het is dat mensen zich hierover durven uitspreken en hulp zoeken. Zodat ze de regie weer in eigen hand kunnen nemen en voor zichzelf kunnen opkomen.

Lees meer

Inloop bij wijksteunpunten voor 'digitale vragen'

In de gemeente Sittard-Geleen hebben wijksteunpunten zogenoemde 'internetcorners' ingericht. Deskundige vrijwilligers staan op bepaalde inloopmomenten klaar voor mensen die graag hulp krijgen bij het gebruik van hun laptop, tablet, iPad of smartphone. Ook bieden ze hulp bij het invullen van een digitaal formulier en is er de mogelijkheid om (direct) te printen. 

Lees meer