Eenzaamheid en ontmoeten

Eenzaamheid is een gevoel dat u ervaart. Dat gevoel is voor iedereen anders. De één vindt het fijn om geregeld tijd alleen door te brengen, een ander heeft juist behoefte aan veel sociale contacten. Als u minder contact met anderen heeft dan u wenst of als u een betekenisvolle relatie met anderen mist, dan kan eenzaamheid als een probleem worden ervaren. Eenzaamheid kan zelfs invloed hebben op uw gezondheid en uw kwaliteit van leven.

Eenzaamheid is vaak onzichtbaar, maar bespreekbaar
Of iemand zich eenzaam voelt, is niet altijd zichtbaar. Er wordt weinig over eenzaamheid gesproken. Daarom is het goed om oog voor elkaar te hebben en signalen op te pikken. Mist u contacten met mensen met wie u bijvoorbeeld gemeenschappelijke interesses deelt, zoals vrienden, kennisen of collega's? Dan spreken we van sociale eenzaamheid. Als u echter een hechte, intieme band mist met één bepaald ander persoon, dan gaat het over emotionele eenzaamheid. Dat gevoel kunt u hebben na bijvoorbeeld het verlies van uw partner.
Praten over eenzaamheid helpt. Het is een belangrijke eerste stap om eenzaamheid te doorbreken.

Anderen ontmoeten

U bent pas eenzaam, als u dat zelf zo voelt. Als eenzaamheid u ongelukkig maakt of u ervaart hierdoor hinder in uw dagelijks leven, kan eenzaamheid tot problemen leiden. Om dat te voorkomen of te verminderen, zijn sociale relaties belangrijk. Familie, vrienden en kennissen dragen bij aan uw welzijn en een gevoel van een fijn en zinvol leven. Anderen ontmoeten en een sociaal netwerk opbouwen helpt ook om u niet eenzaam te (gaan) voelen. Dat is echter niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom is er in de regio 046 veel aandacht voor ontmoeten.
Bij veel organisaties, wijksteunpunten, inloophuizen en verenigingen bent u van harte welkom. Of wellicht biedt een maatje voor u uitkomst.
Voelt u zich (wel eens) eenzaam, wilt u anderen ontmoeten, meer sociale contacten, iets buiten de deur gaan doen of zich aanmelden bij een vereniging? Dan helpen wij u graag en vertellen u welke mogelijkheden er bijvoorbeeld bij u in de buurt zijn. Neem contact met ons op zodat we samen met u in gesprek kunnen gaan. Onze contactgegevens treft u onderaan aan.

Nieuws

Zondag 2 april: tweede editie wijksafari in Sittard Oost

Zondag 2 april vindt van 13.00 tot 17.00 uur de tweede editie van de wijksafari plaats. Kijk, beleef en doe mee tijdens een wijkreis door Sittard Oost. Iedereen is welkom: ontmoeten staat centraal tijdens deze middag. Inwoners van alle leeftijden, beroepskrachten en vrijwilligers maken kennis met elkaar én met organisaties actief in de wijk. Zij organiseren gratis activiteiten, workshops, lezingen en meer op het gebied van ontmoeten, vrijetijdsbesteding, gezondheid en welzijn.

Lees meer

Ontmoeten in Wijkcentrum De Linde met ‘Koekje erbij?’

Sinds 1 maart vindt in Wijkcentrum De Linde in Lindenheuvel elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur ‘Koekje erbij?’ plaats. Dit initiatief is bedoeld voor iedereen die met iemand wil praten óf met aandacht naar iemand wil luisteren, een ervaring wil delen of gewoon een praatje wil maken over dagelijkse dingen.

Lees meer

Samenwerken aan een gezond en veilig Geleen-Zuid

Geleen-Zuid is een bijzondere wijk met veel uitdagingen. Verschillende organisaties én bewoners werken daarom samen om deze wijk gezond en veilig te maken. Er worden projecten georganiseerd voor iedereen die woont, werkt of om een andere reden betrokken is bij Geleen-Zuid. De ‘luuj’ zijn het belangrijkst, maar ook de inbreng van partners – zoals Sociaal Werk van MIK & PIW Groep – is onmisbaar om deze projecten realiseren.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Tweede editie wijksafari

02.04.2023
13:00 - 17:00 uur
wijkreis door
Sittard Oost
lees meer

De Sieskes organiseren: lunch

06.04.2023
12:30 uur
Hofstraat 30
Geleen
lees meer

Vitaliteitsdag Obbicht

11.04.2023
13:00 - 16:00 uur
't Törpshoes Obbichter
Markt 10
lees meer

Artikelen

Ontmoeten en bewegen tijdens Senioren inloopmiddag Born

In het gemeenschapshuis van Born vindt iedere dinsdagmiddag de Senioren inloopmiddag  plaats. Naast ontmoeten en gezellig een praatje maken is er ook aandacht voor creativiteit,  sport en spel. Deelname aan deze (activiteiten)middag is gratis. In een gefilmd interview vertellen De heer Van den Bergh en de heer Stoffels u graag meer over deze gezellige samenkomst.

Lees meer

Luuj maken verbinding in De Zuidkamer en op Onsgeleenzuid.nl

In het hart van winkelcentrum Zuidhof in Geleen ligt de Zuidkamer: hier kunnen wijkbewoners en professionals elkaar ontmoeten en verbinding maken. Het verlengde van deze plek is de website Onsgeleenzuid.nl. Ook online is het mogelijk om elkaar te helpen en te ondersteunen. Bart Temme (communitymanager) en Christianne Schols (gastvrouwcoördinator) vertellen graag over deze ontmoetingsmogelijkheden.

Lees meer

Senioren Dagcentrum Glana biedt activiteiten in huiselijke sfeer

Het Senioren Dagcentrum is onderdeel van Zuyderland zorgcentrum Glana in Geleen. Mensen met een lichamelijke (zoals MS) of cognitieve beperking (zoals geheugenproblemen) kunnen hier één of meerdere dagen per week terecht om hun dag door te brengen. U kunt – samen met anderen of alleen – deelnemen aan allerlei activiteiten in een fijne sfeer. Nathalie Schaefer, coördinator zorg en dienst bij Glana, vertelt meer over deze locatie.

Lees meer

Signaleren van eenzaamheid: iedereen kan het leren!

Er zijn veel mensen met gevoelens van eenzaamheid. Door corona is dit aantal gegroeid. Jong en oud heeft ermee te maken. De coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’ wil daar echt iets aan doen! Bijvoorbeeld met de workshop ‘Signaleren eenzaamheid en dan…?’. Els Offermans en Marie-Claire Habets namen deel aan deze workshop en delen hun ervaringen.

Lees meer

Handige tips om goedkoop en gezond te koken

Gezond eten leidt tot het verbeteren van de levenskwaliteit. Het is daarom belangrijk om op de juiste wijze boodschappen te doen. Veel mensen denken dat gezonde keuzes altijd duurder zijn. Dat is niet altijd het geval. Het is tóch mogelijk om met een beperkt budget bij te dragen aan uw gezonde en vitale toekomst. Deze praktische tips helpen u op weg.

Lees meer

Ervaringsverhalen

Ouderen kunnen in Senioren Dagcentrum Glana deelnemen aan een divers activiteitenprogramma in huiselijke sfeer. Ze vinden het fijn om samen met anderen hun dag door te brengen én bezig te zijn.

Nathalie Schaefer, coördinator zorg en dienst bij Senioren Dagcentrum Glana
Lees meer en bekijk het filmpje over Senioren Dagcentrum Glana

"Eenzaamheid onder ouderen is een serieus probleem, maar het leggen van verbindingen tussen hen en de lokale gemeenschap kan de sleutel zijn tot een gelukkiger leven. Het is prachtig om te zien hoe organisaties in de wijk een doel kunnen bieden aan degenen die zich eenzaam voelen en zo een verschil kunnen maken in hun leven."

Christianne Schols, gastvrouwcoördinator bij De Zuidkamer
Lees meer en bekijk het filmpje over De Zuidkamer

“Op mijn 78ste geniet ik nog iedere dinsdag van het samenzijn met anderen bij de Senioren inloopmiddag in Born, waar kaarten en vriendschap ons verbinden en het leven sprankelend houden.”

Dhr. Henssen
Lees meer over de Senioren inloopmiddag Born