Eenzaamheid en ontmoeten

Eenzaamheid is een gevoel dat u ervaart. Dat gevoel is voor iedereen anders. De één vindt het fijn om geregeld tijd alleen door te brengen, een ander heeft juist behoefte aan veel sociale contacten. Als u minder contact met anderen heeft dan u wenst of als u een betekenisvolle relatie met anderen mist, dan kan eenzaamheid als een probleem worden ervaren. Eenzaamheid kan zelfs invloed hebben op uw gezondheid en uw kwaliteit van leven.

Eenzaamheid is vaak onzichtbaar, maar bespreekbaar
Of iemand zich eenzaam voelt, is niet altijd zichtbaar. Er wordt weinig over eenzaamheid gesproken. Daarom is het goed om oog voor elkaar te hebben en signalen op te pikken. Mist u contacten met mensen met wie u bijvoorbeeld gemeenschappelijke interesses deelt, zoals vrienden, kennisen of collega's? Dan spreken we van sociale eenzaamheid. Als u echter een hechte, intieme band mist met één bepaald ander persoon, dan gaat het over emotionele eenzaamheid. Dat gevoel kunt u hebben na bijvoorbeeld het verlies van uw partner.
Praten over eenzaamheid helpt. Het is een belangrijke eerste stap om eenzaamheid te doorbreken.

Anderen ontmoeten

U bent pas eenzaam, als u dat zelf zo voelt. Als eenzaamheid u ongelukkig maakt of u ervaart hierdoor hinder in uw dagelijks leven, kan eenzaamheid tot problemen leiden. Om dat te voorkomen of te verminderen, zijn sociale relaties belangrijk. Familie, vrienden en kennissen dragen bij aan uw welzijn en een gevoel van een fijn en zinvol leven. Anderen ontmoeten en een sociaal netwerk opbouwen helpt ook om u niet eenzaam te (gaan) voelen. Dat is echter niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom is er in de regio 046 veel aandacht voor ontmoeten.
Bij veel organisaties, wijksteunpunten, inloophuizen en verenigingen bent u van harte welkom. Of wellicht biedt een maatje voor u uitkomst.
Voelt u zich (wel eens) eenzaam, wilt u anderen ontmoeten, meer sociale contacten, iets buiten de deur gaan doen of zich aanmelden bij een vereniging? Dan helpen wij u graag en vertellen u welke mogelijkheden er bijvoorbeeld bij u in de buurt zijn. Neem contact met ons op zodat we samen met u in gesprek kunnen gaan. Onze contactgegevens treft u onderaan aan.

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Koffieclub

17.06.2024 - 04.11.2024
12:30 - 14:30 uur
elke maandag
De Zuidkamer
Zuidhof 26, Geleen
lees meer

Vitaliteitsdag Baandert

25.06.2024
14:00 - 17:00 uur
Odasingel 90,
Sittard
lees meer

Cultuurhistorische wandelingen

08.09.2024 - 15.06.2025
Verschillende locaties in de Euregio
lees meer

Artikelen

Aandacht voor mentale kwetsbaarheid. Wat kunt u doen?

Maandag 3 juni tot en met zaterdag 8 juni 2024 is de nationale Week van de Mentale Gezondheid. Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Mentale kwetsbaarheid is een belangrijk aspect van gezondheid dat samenhangt met hoe goed u grip heeft op uw leven en hoe u omgaat met gebeurtenissen die op uw pad komen. Onze hersenen hebben prikkels nodig om goed te functioneren, en de omgeving waarin u opgroeit speelt een grote rol in uw mentale ontwikkeling. De input die uw hersenen krijgen, bepaalt voor een groot deel uw mentale gezondheid.

Lees meer

De kracht van vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving. Ze zijn de onzichtbare krachten die onze samenleving versterken, verrijken en verbinden. Hun vrijwillige inzet is de ruggengraat van een inclusieve en ondersteunende maatschappij. Maar wat drijft deze vrijwilligers om hun tijd en energie te investeren in anderen, zelfs nadat ze hun eigen uitdagende reis hebben doorgemaakt?

Lees meer

Beek samen tegen eenzaamheid: een lokale coalitie voor verbinding

In Nederland voelt bijna de helft van de volwassenen zich wel eens eenzaam, waarvan meer dan 14% ernstig eenzaam is. Om deze uitdaging in Beek aan te pakken, heeft de Gemeente Beek samen met elf partners de coalitie 'Beek samen tegen eenzaamheid' opgericht. Een van de belangrijke spelers in deze coalitie is Kizzy Rouwet van het Knooppunt Informele Zorg.

Lees meer

Inloophuis: ‘De hoeskamer voor doven, plots- en laatdoven en slechthorenden’

Op donderdag 14 maart 2024 is het Inloophuis in Limburg voor doven, plots- en laatdoven, en slechthorenden geopend. Deze unieke ontmoetingsplek is elke tweede donderdag van de maand open van 13.30 tot 16.00 uur op Markt 35 in Geleen.

Lees meer

Het Leger des Heils wil taboe van eenzaamheid doorbreken

1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens gevoelens van eenzaamheid. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld een leegte voelt, mensen om je heen mist of je in de steek gelaten voelt. De coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen wil hier iets aan doen. Ook het Leger des Heils probeert het taboe op dit onderwerp te doorbreken en strijdt tegen dit probleem. Aalt Fikse, pionier bij het Leger des Heils, vertelt hoe ze dit aanpakken.

Lees meer

Wandel mee met een enthousiaste groep in de Westelijke Mijnstreek

In het prachtige natuurgebied van Munstergeleen spreekt Harry Patiwael (vrijwilliger) over de wekelijkse wandelingen die hij al jaren organiseert. Het betreft inmiddels een grote groep enthousiaste wandelaars. Anderen ontmoeten en actief bezig zijn staan centraal. Ieder op zijn eigen tempo. Twee deelnemers vertellen u graag meer over deze fijne activiteit.

Lees meer

Toon Hermans Huis Sittard: van inloophuis tot centrum met divers aanbod

Bij het Toon Hermans Huis in Sittard is veel veranderd sinds het in 1998 zijn deuren opende. Wat begon als een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten is uitgegroeid tot een centrum voor leven met én na kanker. Mede door de samenwerking met Partners in Welzijn is het Toon Hermans Huis Sittard een plek geworden waar u uw verhaal kwijt kunt, ervaringen kunt uitwisselen én een plek om samen deel te nemen aan activiteiten, zoals schilderen, handwerken of schrijven. Dit, en nog veel meer, wordt begeleid door gastvrouwen en gastheren.

Lees meer

Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is er voor u

In de drukte van alledag sneeuwen ‘grote’ (levens)vragen vaak onder. Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is dan een baken van rust en bezinning. Sabine Crooijmans, Joris de Lange en Philippe Cremers zijn geestelijk verzorgers van dit centrum. Hun verhalen en inzichten vormen de kern van een centrum dat zich richt op de meest fundamentele aspecten van ons bestaan.

Lees meer

Zuyd onderzoekt oorzaken en oplossingen eenzaamheid

Veel mensen ervaren gevoelens van eenzaamheid. Ook in Sittard-Geleen. De coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’ wil daar echt iets aan doen. Als actief partner van het eerste uur is Zuyd Hogeschool vooral nieuwsgierig naar waarom mensen zich eenzaam voelen en wat de mogelijke oplossingen zijn. Sabrina Keinemans van het lectoraat Sociale Integratie zou graag meer ontmoetingsplekken in de wijken en buurten zien.

Lees meer

Vrijwilligers in een hospice zijn van onschatbare waarde

Heeft u rust en ruimte in uw leven, en zoekt u waardevolle tijdsinvulling? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk. Een bijzondere plek om dit te doen is een hospice. U kunt uw kennis en levenservaring inzetten om de laatste levensfase van gasten van de hospice zo fijn mogelijk te maken. Eén van de hospices in de Westelijke Mijnstreek is Hospice Bronnerhof in Born. Zij zijn altijd gebaat bij (nieuwe) vrijwillige inzet.

Lees meer

Een nieuwe wereld ontdekken als u met pensioen gaat

Bent u met pensioen of staat u op het punt om met pensioen te gaan? Er kan dan veel veranderen in uw leven. U krijgt wellicht meer tijd voor leuke hobby’s of u kunt klusjes afmaken waar u lang niet aan toe bent gekomen. Soms verandert uw financiële situatie. Het doorbreken van het werk-privé ritme kan als een uitdaging voelen. Om u op weg te helpen in deze nieuwe fase in uw leven, leest u hieronder tips om de tijd te gaan besteden aan wat ú wilt. Een oude hobby oppakken, reizen of vrijwilligerswerk doen: er is veel mogelijk.

Lees meer

Burgerkracht Limburg tegen eenzaamheid

Iedereen kan wel eens een luisterend oor gebruiken. Of gewoon iemand die tijd voor je heeft en met aandacht naar je luistert. Maar sommige mensen hebben niemand om hun verhaal aan te vertellen. Deze mensen kunnen gevoelens van eenzaamheid ervaren. Dat kan veel invloed hebben op het leven. Bij Burgerkracht Limburg merken ze dit ook. De organisatie is onderdeel van de coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen. Marja Veenstra, leidinggevende projectmanagers bij Burgerkracht Limburg, vertelt over het onderwerp ‘eenzaamheid’.

Lees meer

De wind door uw haren met ‘Fietsen alle jaren’

Is het misschien al enige tijd geleden dat u een heerlijke fietstocht maakte? Lekker in uw eigen tempo, genietend van het weer en de omgeving. ‘Fietsen alle jaren Westelijke Mijnstreek’ wil u dat gevoel teruggeven. Vrijwilligers nemen kosteloos twee passagiers in een riksja mee op stap. Toeren met een kop koffie en vlaai onderweg of langs bijzondere, culturele plekken in de Westelijke Mijnstreek. Welke route u ook kiest; ‘Fietsen alle jaren’ bezorgt u weer dat gevoel van de ‘wind door de haren’.

Lees meer

De Zonnebloem brengt mensen bij elkaar

Eenzaamheid is nog steeds een groot probleem. Iedereen kan gevoelens van eenzaamheid ervaren. Dat merken ze ook bij de Zonnebloem. Dit is een organisatie die zich inzet voor alle mensen met een lichamelijke beperking en vooral voor hen die weinig of geen contact meer hebben met andere mensen. Een tijdje geleden is de Zonnebloem, afdeling Geleen, aangesloten bij de coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen. De voorzitter Peter Moulen vertelt over zijn ervaringen.

Lees meer

Bereid u voor op gezond en vitaal ouder worden

Ouder worden brengt veranderingen en aanpassingen met zich mee. In het leven van de een verandert meer dan bij de ander. Het is voor u belangrijk om bewust te zijn van uw eigen kunnen en actief betrokken te blijven in de samenleving. De regie houden over uw eigen leven staat centraal. U beslist zelf hoe u uw leven wilt leiden en wat u graag wilt ondernemen. Mocht u hierbij ondersteuning willen, dan biedt Vitaalin046.nl voor verschillende thema’s, die in ieders leven wel (eens) een rol spelen, tips en adviezen om u te helpen bij gezond en vitaal ouder worden.  

Lees meer

Hoe blijft u (digitaal) in contact met uw dierbaren?

We zitten middenin het zomerseizoen. Voor sommigen betekent dit ontspannen en genieten. De vakantieperiode kan juist ook leiden tot eenzame gevoelens. Uw naasten, buren of kennissen zijn bijvoorbeeld wat vaker eropuit of op vakantie. Buiten de vakantieperiode kan ook werken in het buitenland of verhuizen naar een andere provincie in ons land – of over de grenzen heen – contact met uw dierbaren belemmeren. Gelukkig biedt de huidige technologie, met een stukje eigen inspanning en creativiteit, hier oplossingen voor.

Lees meer

KBO Limburg helpt mee in de strijd tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een probleem waaraan we samen met de coalitie ‘Samen sterk tegen eenzaamheid Sittard-Geleen’ iets willen doen. KBO Limburg is onderdeel van de coalitie. Zij komt op voor de belangen van alle senioren. Want ondanks dat eenzaamheid niet aan leeftijd is gebonden, zijn de cijfers over eenzaamheid onder senioren hoog. Van de 65-plussers voelt ruim de helft zich eenzaam. Bij mensen boven de 85 jaar geldt dat voor tweederde. Van die groep zit 16% zelfs in een sociaal isolement. Guus van Egdom, bestuurslid bij KBO Limburg, is lange tijd bezig geweest met een project rondom eenzaamheid onder senioren.

Lees meer

Jan Caanen en zijn ‘herondekte’ wereld door gehooroplossing

Leven in een wereld waarin geluiden steeds meer vervagen kan tot eenzaamheid leiden. Gesprekken ontglippen aan uw aandacht, genieten van het theater of de bioscoop gaat anders dan u bent gewend. Slecht horen kan u het gevoel geven dat u meer afstand hebt tot de samenleving. De medische wetenschap blijft gelukkig onderzoek doen naar oplossingen voor gehoorproblemen. Eén van de mogelijkheden is het Cochleair Implantaat (CI). Jan Caanen (50-plusser) vertelt hoe deze gehoorprothese zijn kleine wereld veranderde in een levendige symfonie van geluiden.

Lees meer

Doe- leer- en vrijetijdscentrum Gilde De Graven: plezier voor iedereen

Gilde De Graven is een enthousiaste vrijwilligersorganisatie die streeft naar een levendige en betrokken samenleving. Kennisoverdracht is hun sleutelwoord. Met een breed aanbod in activiteiten in de regio 046 en focus op plezier is Gilde de Graven een plek voor deelnemers én voor (potentiële) vrijwilligers. Ontdek wat het Gilde u biedt of wat u kunt betekenen binnen deze unieke groep vrijwilligers.

Lees meer

Hoe houdt ú uw brein fit?

Het is mogelijk dat uw geheugen u in de steek laat naarmate u ouder wordt. Dit betekent echter niet dat u niets kunt doen om uw brein actief te houden. Integendeel: er zijn voldoende oefeningen om ervoor te zorgen dat uw geheugen verbetert. In dit artikel leest u waarom dit belangrijk is en hoe u zelf uw hersenen kunt trainen om vitaal ouder te worden.

Lees meer

Gemeente Beek brengt bewegen en ontmoeten samen

Woont u in de gemeente Beek? Wilt u graag (meer) sporten of bewegen? Ontdek het aanbod en kies voor een gezonde en vitale toekomst. Samen met anderen kunt u actieve, gezellige lessen volgen bij verschillende aanbieders in de gemeente.

Lees meer

Iedereen kan helpen bij eenzaamheid

Gevoelens van eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. In Sittard-Geleen vinden we het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. We kijken vooral naar wat we samen hierin kunnen doen.

Lees meer

Buurtgenoten treffen in de gezellige ‘Sjtal’ van Genhout

Woont u in de omgeving van Genhout en bent u op zoek naar gezelligheid? Samen met anderen aan leuke activiteiten deelnemen? Dan is er goed nieuws voor u! Gasterie Genhout Treft organiseert, onder de noemer ‘de Sjtal’, middagen voor ouderen uit de buurt. Twee keer per week is iedereen welkom. 

Lees meer

‘Samen uit, samen genieten’ met Vier het Leven

Stichting Vier het Leven is een organisatie die zich inzet voor ouderen (65-plussers) in Nederland. Zij organiseert sociaal-culturele activiteiten waarbij alles is geregeld om zorgeloos te genieten. Vrijwilligers halen deelnemers thuis op om samen naar bijvoorbeeld een theatervoorstelling, een concert of een museum te gaan. De activiteiten staan in het teken van ‘samen uit, samen genieten’.

Lees meer

Ontmoeten en bewegen tijdens Senioren inloopmiddag Born

In het gemeenschapshuis van Born vindt iedere dinsdagmiddag de Senioren inloopmiddag  plaats. Naast ontmoeten en gezellig een praatje maken is er ook aandacht voor creativiteit,  sport en spel. Deelname aan deze (activiteiten)middag is gratis. In een gefilmd interview vertellen De heer Van den Bergh en de heer Stoffels u graag meer over deze gezellige samenkomst.

Lees meer

Luuj maken verbinding in De Zuidkamer en op Onsgeleenzuid.nl

In het hart van winkelcentrum Zuidhof in Geleen ligt de Zuidkamer: hier kunnen wijkbewoners en professionals elkaar ontmoeten en verbinding maken. Het verlengde van deze plek is de website Onsgeleenzuid.nl. Ook online is het mogelijk om elkaar te helpen en te ondersteunen. Bart Temme (communitymanager) en Christianne Schols (gastvrouwcoördinator) vertellen graag over deze ontmoetingsmogelijkheden.

Lees meer

Senioren Dagcentrum Glana biedt activiteiten in huiselijke sfeer

Het Senioren Dagcentrum is onderdeel van Zuyderland zorgcentrum Glana in Geleen. Mensen met een lichamelijke (zoals MS) of cognitieve beperking (zoals geheugenproblemen) kunnen hier één of meerdere dagen per week terecht om hun dag door te brengen. U kunt – samen met anderen of alleen – deelnemen aan allerlei activiteiten in een fijne sfeer. Nathalie Schaefer, coördinator zorg en dienst bij Glana, vertelt meer over deze locatie.

Lees meer

Signaleren van eenzaamheid: iedereen kan het leren!

Er zijn veel mensen met gevoelens van eenzaamheid. Door corona is dit aantal gegroeid. Jong en oud heeft ermee te maken. De coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’ wil daar echt iets aan doen! Bijvoorbeeld met de workshop ‘Signaleren eenzaamheid en dan…?’. Els Offermans en Marie-Claire Habets namen deel aan deze workshop en delen hun ervaringen.

Lees meer

Zuyderland sluit aan in de strijd tegen eenzaamheid

Voelt u zich wel eens eenzaam? U bent niet alleen! Veel mensen – jong en oud – ervaren gevoelens van eenzaamheid. Ook in onze gemeente. De coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’ wil daar echt iets aan doen! Kortgeleden sloot ook Zuyderland aan. Ageeth Bijl, Directeur van Zuyderland Care, legt uit waarom de strijd tegen eenzaamheid zo belangrijk is.

Lees meer

Samen ‘Football Memories’ ophalen in Fortuna Sittard

Samen voetbalherinneringen ophalen: dat is de essentie van Football Memories. Iedere eerste woensdag van de maand ontmoeten ouderen elkaar in het Fortuna stadion in Sittard, waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen over het rijke voetbalverleden van hun favoriete club. Ook een bezoek aan het Fortuna museum maakt deel uit van de middag. Tevens is een aantal oud-spelers aanwezig. Iedereen is welkom, koffie en thee staat klaar.

Lees meer

Eenzaamheid, zullen we dat samen oppakken?

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Gevoelens van eenzaamheid hebben grote invloed op iemands leven. Ook in Sittard-Geleen voelen mensen zich eenzaam. Daar willen we écht iets aan doen! Samen met partners: Knooppunt Informele Zorg, Partners in Welzijn (PIW), Burgerkracht Limburg, KBO Limburg, MEE Zuid Limburg en Zuyd Hogeschool laten we graag zien wat er mogelijk is. Betsie Horrichs, sociaal werker bij PIW, bijt het spits af. Ze vertelt haar verhaal en wat PIW doet.

Lees meer

Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Ook in Sittard-Geleen voelen mensen zich eenzaam. Daar willen we écht iets aan doen. We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen, want iedereen doet er toe. Daarom kijken wij samen naar wat wél mogelijk is.

Lees meer

Ervaringsdeskundige Anny: vrijwilligerswerk als hobby

Anny (65 jaar) heeft een warme, gastvrije uitstraling. Ze doet aan hardlopen op de atletiekbaan. Daarnaast is Anny partner, moeder, oma én vrijwilligster bij diverse organisaties. Zo is ze al meer dan twintig jaar actief bij GIPS, KNGF-geleidehonden en Koninklijke Visio. Ze geeft presentaties, coacht een team van tien vrijwilligers en geeft één-op-één begeleiding. Deze organisaties heeft Anny niet zomaar gekozen. Ze heeft een visuele beperking. Vanaf haar zevenendertigste heeft ze een ongeneeslijke oogziekte en sinds twintig jaar is ze blind.

Lees meer

Elkaar ontmoeten in Wijksteunpunt Hof van Eynatten

Het Wijksteunpunt Hof van Eynatten in hartje Limbricht biedt samen met verschillende organisaties uit de regio een gevarieerd weekprogramma voor 50-plussers in de omgeving. Gezelligheid, samen zijn, contacten onderhouden, nieuwe contacten aangaan en samen leuke dingen ondernemen, daar staat een wijksteunpunt voor. U kunt hier onder andere creatief bezig zijn met breien, haken of schilderen, bewegen tijdens een yogamiddag of een potje jeu de boules, of digitale hulp krijgen bij de internetcorner.

Lees meer

Eenzaamheid bij ouderen: wat kunt u zelf betekenen

Er zijn veel manieren waarop u uw steentje kunt bijdragen om iets te betekenen voor mensen in uw omgeving die zich eenzaam voelen of sociaal geïsoleerd zijn. Met een eenvoudig, vriendelijk gesprek of telefoontje kunt u het verschil maken. U zult al snel merken dat aandacht hebben voor elkaar net zo waardevol voor uzelf kan zijn als voor de ander.

Lees meer

Een maatje om eenzaamheid tegen te gaan

Met het ouder worden kunnen ook de sociale contacten afnemen, bijvoorbeeld door ziekte of beperkingen. Het wegvallen van het eigen sociale netwerk leidt dan tot vereenzaming of zelfs een sociaal isolement. Bovendien is het aangaan van nieuwe sociale contacten niet voor iedereen even gemakkelijk. Een maatje kan dan uitkomst bieden.

Lees meer

Wijs een ander de weg naar hulp bij eenzaamheid

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Het treft jong en oud, in alle lagen van de bevolking. Voelt u zich (vaak) eenzaam, dan heeft dat grote gevolgen voor uw kwaliteit van leven. Het is belangrijk om erover te praten zodat er een oplossing komt. In de regio 046 bieden verschillende organisaties een helpende hand om samen eenzaamheid te overwinnen.

Lees meer

Digitale maatjes: een verrijking in ontmoeten

Eenzaamheid is leeftijdsonafhankelijk en wordt door iedereen anders ervaren. De één kan er goed mee omgaan, de ander raakt steeds verder ongewild (sociaal) geïsoleerd. Verschillende organisaties in de regio 046 bieden, meestal met hulp van vrijwilligers, ondersteuning aan mensen die zich eenzaam voelen of kwetsbaar zijn. Er wordt dan bijvoorbeeld een ‘maatje’ toegewezen om verschillende activiteiten mee te ondernemen. Is dit fysiek niet mogelijk of wenselijk, dan is het ook mogelijk om op afstand digitaal contact te hebben.

Lees meer

Welke vorm van vrijwilligerswerk past bij u?

Heeft u er al eens over nagedacht om vrijwilligerswerk te gaan doen? U bent misschien met pensioen, uw kleinkinderen hebben geen oppas meer nodig of u voelt zich door het verlies van uw partner regelmatig eenzaam en wilt deze leegte opvullen door voor anderen klaar te staan. Vrijwilliger worden kan op iedere leeftijd. Er zijn verschillende manieren om als vrijwilliger aan de slag te gaan, bijvoorbeeld: als maatje voor iemand, in een zorginstelling of bij een buurtvereniging. 

Lees meer

‘Samen kleurrijk koken’ in Casa Mama Lisi

Moedercentrum Casa Mama Lisi heeft samen met de vrouwen die naar het centrum komen en afkomstig zijn uit de hele wereld, een gevarieerd kookboek samengesteld: ‘Samen kleurrijk koken’. Daarmee is een jarenlange, grote wens uitgekomen. Koken in Casa Mama Lisi brengt culturen bijeen, wat een belangrijke doelstelling is van het moedercentrum.

Lees meer

Nieuws

Maak kennis met Repair Café's in Regio 046

Een oplettende lezer heeft ons gewezen op een foutje in de tekst over het Repair Café. Als Vitaalin046.nl willen we dit graag rechtzetten en van de gelegenheid gebruikmaken om dit prachtige initiatief nogmaals onder de aandacht te brengen.

Heeft u wel eens gehoord van een Repair Café? Dit laagdrempelige initiatief biedt maandelijkse bijeenkomsten waar u terecht kunt met kapotte spullen, variërend van meubels tot fietsen en kleding. Maar het Repair Café is meer dan alleen een plek om uw spullen te laten maken. Het is ook een ontmoetingsplaats waar mensen samenkomen, ervaringen delen en de wereld een stukje groener maken door hergebruik te stimuleren.

Lees meer

Doe mee aan leuke activiteiten in de zomerperiode

Van woensdag 10 juli t/m donderdag 15 augustus organiseert Ecsplore, samen met verschillende partners in de Westelijke Mijnstreek, het jaarlijkse zomerprogramma voor volwassenen en senioren. Zes weken die in het teken staan van samen bewegen, leren en cultureel bezig zijn. U kunt alleen komen of samen met een vriend(in), buurman/-vrouw of uw partner; het wordt gegarandeerd een gezellige zomerperiode. U kiest zelf wanneer en hoe vaak u meedoet.

Lees meer

Ervaringsverhalen

Doordeweeks gaat het, maar in het weekend voelde ik me vaak eenzaam. Het klikte gelukkig meteen met mevrouw Jacobs als maatje en nu spreken we regelmatig af.

Mevrouw Tan
Lees het verhaal over mevrouw Tan en mevrouw Jacobs

Ouderen kunnen in Senioren Dagcentrum Glana deelnemen aan een divers activiteitenprogramma in huiselijke sfeer. Ze vinden het fijn om samen met anderen hun dag door te brengen én bezig te zijn.

Nathalie Schaefer, coördinator zorg en dienst bij Senioren Dagcentrum Glana
Lees meer en bekijk het filmpje over Senioren Dagcentrum Glana

"Eenzaamheid onder ouderen is een serieus probleem, maar het leggen van verbindingen tussen hen en de lokale gemeenschap kan de sleutel zijn tot een gelukkiger leven. Het is prachtig om te zien hoe organisaties in de wijk een doel kunnen bieden aan degenen die zich eenzaam voelen en zo een verschil kunnen maken in hun leven."

Christianne Schols, gastvrouwcoördinator bij De Zuidkamer
Lees meer en bekijk het filmpje over De Zuidkamer

“Op mijn 78ste geniet ik nog iedere dinsdag van het samenzijn met anderen bij de Senioren inloopmiddag in Born, waar kaarten en vriendschap ons verbinden en het leven sprankelend houden.”

Dhr. Henssen
Lees meer over de Senioren inloopmiddag Born