Eenzaamheid en ontmoeten

Eenzaamheid is een gevoel dat u ervaart. Dat gevoel is voor iedereen anders. De één vindt het fijn om geregeld tijd alleen door te brengen, een ander heeft juist behoefte aan veel sociale contacten. Als u minder contact met anderen heeft dan u wenst of als u een betekenisvolle relatie met anderen mist, dan kan eenzaamheid als een probleem worden ervaren. Eenzaamheid kan zelfs invloed hebben op uw gezondheid en uw kwaliteit van leven.

Eenzaamheid is vaak onzichtbaar, maar bespreekbaar
Of iemand zich eenzaam voelt, is niet altijd zichtbaar. Er wordt weinig over eenzaamheid gesproken. Daarom is het goed om oog voor elkaar te hebben en signalen op te pikken. Mist u contacten met mensen met wie u bijvoorbeeld gemeenschappelijke interesses deelt, zoals vrienden, kennisen of collega's? Dan spreken we van sociale eenzaamheid. Als u echter een hechte, intieme band mist met één bepaald ander persoon, dan gaat het over emotionele eenzaamheid. Dat gevoel kunt u hebben na bijvoorbeeld het verlies van uw partner.
Praten over eenzaamheid helpt. Het is een belangrijke eerste stap om eenzaamheid te doorbreken.

Anderen ontmoeten

U bent pas eenzaam, als u dat zelf zo voelt. Als eenzaamheid u ongelukkig maakt of u ervaart hierdoor hinder in uw dagelijks leven, kan eenzaamheid tot problemen leiden. Om dat te voorkomen of te verminderen, zijn sociale relaties belangrijk. Familie, vrienden en kennissen dragen bij aan uw welzijn en een gevoel van een fijn en zinvol leven. Anderen ontmoeten en een sociaal netwerk opbouwen helpt ook om u niet eenzaam te (gaan) voelen. Dat is echter niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom is er in de regio 046 veel aandacht voor ontmoeten.
Bij veel organisaties, wijksteunpunten, inloophuizen en verenigingen bent u van harte welkom. Of wellicht biedt een maatje voor u uitkomst.
Voelt u zich (wel eens) eenzaam, wilt u anderen ontmoeten, meer sociale contacten, iets buiten de deur gaan doen of zich aanmelden bij een vereniging? Dan helpen wij u graag en vertellen u welke mogelijkheden er bijvoorbeeld bij u in de buurt zijn. Neem contact met ons op zodat we samen met u in gesprek kunnen gaan. Onze contactgegevens treft u onderaan aan.

Nieuws

Nationale Vrijwilligersdag: dank aan ieders bijdrage!

Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Voor iedereen, door iedereen. Vrijwilligers zetten zich in om het leven van anderen nét iets mooier te maken door ze te ondersteunen bij bepaalde taken of deze uit handen te nemen. Om vrijwilligers te bedanken voor hun tomeloze inzet wordt, ook in de regio 046, jaarlijks op 7 december de Nationale Vrijwilligersdag gevierd.

Lees meer

Nieuw platform voor vrijwilligerswerk & buurt- en burenhulp in de Westelijke Mijnstreek

De vraag naar vrijwillige inzet neemt toe. Een helpende hand bieden wordt steeds belangrijker, als vrijwilliger of als goede buur. Hoe inwoners van de Westelijke Mijnstreek dat willen doen, verandert echter. Het bekende, structurele vrijwilligerswerk is niet meer de norm. Ook steeds meer jongeren willen iets voor een ander betekenen, bijvoorbeeld door af en toe hulp te bieden of als vrijwilliger bij een tijdelijk project. Sinds medio november wordt vraag en aanbod voor vrijwilligerswerk & buurt- en burenhulp op een vernieuwende manier onder de aandacht gebracht op www.vrijwilligerswerkin046.nl.

Lees meer

Volksuniversiteit Maasland: groot cursusaanbod start in het najaar

Inwoners van de regio 046 kunnen vanaf september deelnemen aan het cursusaanbod van Volksuniversiteit Maasland. Zij hebben voor seizoen 2022-2023 een interessant en divers programma opgesteld. Er staan tal van deskundigen voor u klaar om u mee te nemen in de wereld van cultuur, kunst, creativiteit, beweging en taal.

Lees meer

Aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Cursus 'krachtige vrouwentaal'

22.09.2022 - 26.01.2023
13:30 - 15:30 uur
Oos Zittesj Hoes
Odasingel 659, Sittard
lees meer

De “Sieskes” organiseren gezellige en bijzondere activiteiten voor senioren

09.11.2022 - 20.01.2023
Diverse locaties in en rond Sittard-Geleen
lees meer

Cursus 'zin in vriendschap'

Start bij voldoende aanmeldingen
lees meer

Artikelen

Ervaringsdeskundige Anny: vrijwilligerswerk als hobby

Anny (65 jaar) heeft een warme, gastvrije uitstraling. Ze doet aan hardlopen op de atletiekbaan. Daarnaast is Anny partner, moeder, oma én vrijwilligster bij diverse organisaties. Zo is ze al meer dan twintig jaar actief bij GIPS, KNGF-geleidehonden en Koninklijke Visio. Ze geeft presentaties, coacht een team van tien vrijwilligers en geeft één-op-één begeleiding. Deze organisaties heeft Anny niet zomaar gekozen. Ze heeft een visuele beperking. Vanaf haar zevenendertigste heeft ze een ongeneeslijke oogziekte en sinds twintig jaar is ze blind.

Lees meer

Elkaar ontmoeten in Wijksteunpunt Hof van Eynatten

Het Wijksteunpunt Hof van Eynatten in hartje Limbricht biedt samen met verschillende organisaties uit de regio een gevarieerd weekprogramma voor 50-plussers in de omgeving. Gezelligheid, samen zijn, contacten onderhouden, nieuwe contacten aangaan en samen leuke dingen ondernemen, daar staat een wijksteunpunt voor. U kunt hier onder andere creatief bezig zijn met breien, haken of schilderen, bewegen tijdens een yogamiddag of een potje jeu de boules, of digitale hulp krijgen bij de internetcorner.

Lees meer

Kom samen ‘Football Memories’ ophalen in Sittard

Samen voetbalherinneringen ophalen, dat is de essentie van Football Memories. Iedere eerste woensdag van de maand ontmoeten ouderen elkaar in het Fortuna stadion in Sittard, waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen over het rijke voetbalverleden van hun favoriete club. Ook een bezoek aan het Fortuna museum maakt deel uit van de middag, tevens is een aantal oud-spelers aanwezig.

Lees meer

Eenzaamheid bij ouderen: wat kunt u zelf betekenen

Er zijn veel manieren waarop u uw steentje kunt bijdragen om iets te betekenen voor mensen in uw omgeving die zich eenzaam voelen of sociaal geïsoleerd zijn. Met een eenvoudig, vriendelijk gesprek of telefoontje kunt u het verschil maken. U zult al snel merken dat aandacht hebben voor elkaar net zo waardevol voor uzelf kan zijn als voor de ander.

Lees meer

Een maatje om eenzaamheid tegen te gaan

Met het ouder worden kunnen ook de sociale contacten afnemen, bijvoorbeeld door ziekte of beperkingen. Het wegvallen van het eigen sociale netwerk leidt dan tot vereenzaming of zelfs een sociaal isolement. Bovendien is het aangaan van nieuwe sociale contacten niet voor iedereen even gemakkelijk. Een maatje kan dan uitkomst bieden.

Lees meer

Ervaringsverhalen

Vrijwilliger Piet werd als 'digitaal maatje' gekoppeld aan Marjon, die zich al een tijdje eenzaam voelde. "Het bespreekbaar maken van verwachtingen en contactmomenten afspreken heeft voor ons geleid tot een leuk, digitaal contact."

Piet en Marjon
Lees het verhaal van Piet en Marjon

Doordeweeks gaat het, maar in het weekend voelde ik me vaak eenzaam. Het klikte gelukkig meteen met mevrouw Jacobs als maatje en nu spreken we regelmatig af.

Mevrouw Tan