Dementie

De kans op het krijgen van een vorm van dementie is 1 op 5. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende variant. Door de vergrijzing neemt dit aantal in de toekomst verder toe, terwijl er geen medicijn of behandeling is. 

Als u geconfronteerd wordt met (iemand met) de diagnose dementie - ongeacht welke vorm - dan is dat heel ingrijpend. In de praktijk blijkt dat communicatie, zorg- en hulpvraagstukken en wet- en regelgeving vaak voor problemen zorgen. Dit heeft een grote invloed op het leven en de zelfredzaamheid van mensen met dementie. Voor naasten wordt de zorg voor mensen met dementie steeds intensiever en de zorgen groter. U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het inschakelen van de juiste hulp en begeleiding. Verschillende organisaties in de regio 046 staan voor u klaar.

Wat is dementie?

De video van Alzheimer Nederland brengt dementie in beeld.

Nieuws

Nationale Vrijwilligersdag: dank aan ieders bijdrage!

Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Voor iedereen, door iedereen. Vrijwilligers zetten zich in om het leven van anderen nét iets mooier te maken door ze te ondersteunen bij bepaalde taken of deze uit handen te nemen. Om vrijwilligers te bedanken voor hun tomeloze inzet wordt, ook in de regio 046, jaarlijks op 7 december de Nationale Vrijwilligersdag gevierd.

Lees meer

Maandelijkse ontmoetingsplek AlzheimerCafé in Elsloo

Als naaste(n), mantelzorger of vrijwilliger van iemand met Alzheimer – of als u zelf Alzheimer heeft – is het fijn om ervaringen te delen en ergens terecht te kunnen als u vastloopt in de zorg of andere vragen heeft. Hoe doen anderen het? Ervaren zij wat ik ervaar? Hoe gaan zij ermee om? In het maandelijkse AlzheimerCafé in Elsloo bent u welkom.

Lees meer

Campagne 'Herken jij wie?' met dementie

Dementie is meer dan vergeetachtigheid. Maar hoe herkennen anderen dat er meer aan de hand is, dan alleen ‘iets kwijt zijn’ of ‘iets niet meer weten’? Samen dementievriendelijk is in augustus met de campagne ‘Herken jij wie?’ gestart om ervoor te zorgen dat meer mensen dementie herkennen.

Lees meer

Aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Documentaire Wei, over omgaan met dementie

Verschillende locaties
in de regio 046
lees meer

AlzheimerCafé

19:00 - 21:00 uur
1e dinsdagavond v/d maand
Burg. Maenenstraat 39, Elsloo
lees meer

Kom ook samen ‘Football Memories’ ophalen in het Fortuna stadion.

Fortuna Sittard Stadion
Milaanstraat 120, Sittard
lees meer

Artikelen

Kom samen ‘Football Memories’ ophalen in Sittard

Samen voetbalherinneringen ophalen, dat is de essentie van Football Memories. Iedere eerste woensdag van de maand ontmoeten ouderen elkaar in het Fortuna stadion in Sittard, waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen over het rijke voetbalverleden van hun favoriete club. Ook een bezoek aan het Fortuna museum maakt deel uit van de middag, tevens is een aantal oud-spelers aanwezig.

Lees meer

Vrijwilliger zijn voor een cliënt met dementie?

Marjon Hermans heeft jarenlang als coördinator gewerkt bij Vrijwilligersorganisatie De Brug. Daar verzorgde ze onder andere de intakes bij de cliënten en zocht ze naar de juiste match hierbij met een vrijwilliger. Zij begeleidde samen met haar collega’s deze vrijwilligers, die van tevoren met een introductie training geschoold werden.

Lees meer

Hoe 'gezond' is uw brein?

Dementie komt in onze vergrijzende samenleving steeds vaker voor, terwijl er nog altijd geen behandeling voor is. Volgens de voorspellingen van Alzheimer Nederland zal het aantal mensen met dementie, waarvan Alzheimer de meest voorkomende variant is, in 2040 meer dan een half miljoen zijn. 'MijnBreincoach' helpt u de kans te verkleinen dat u getroffen wordt door deze ziekte.

Lees meer

Casemanager Dementie, uw persoonlijke begeleiding

Als u steeds meer moeite krijgt met het regelen van zorg voor uzelf, of als naaste van iemand met dementie, dan kunt u een casemanager dementie inschakelen. Een casemanager dementie biedt persoonlijke begeleiding bij vraagstukken rondom zorg, wet- en regelgeving, vervult de rol van eerste aanspreekpunt in contact met (hulp)instanties en wordt vaak gezien als steun en toeverlaat.

Lees meer