Dementie

De kans op het krijgen van een vorm van dementie is 1 op 5. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende variant. Door de vergrijzing neemt dit aantal in de toekomst verder toe, terwijl er geen medicijn of behandeling is. 

Als u geconfronteerd wordt met (iemand met) de diagnose dementie - ongeacht welke vorm - dan is dat heel ingrijpend. In de praktijk blijkt dat communicatie, zorg- en hulpvraagstukken en wet- en regelgeving vaak voor problemen zorgen. Dit heeft een grote invloed op het leven en de zelfredzaamheid van mensen met dementie. Voor naasten wordt de zorg voor mensen met dementie steeds intensiever en de zorgen groter. U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het inschakelen van de juiste hulp en begeleiding. Verschillende organisaties in de regio 046 staan voor u klaar.

Wat is dementie?

De video van Alzheimer Nederland brengt dementie in beeld.

Artikelen

Mantelzorger Harry Patiwael over balanceren tussen zorg en zelfzorg

Het leven van Harry Patiwael, 77 jaar oud, is een verhaal van liefde, toewijding en de kunst van balans houden in het leven. Als mantelzorger voor zijn vrouw met dementie staat hij dagelijks voor de uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Hoe is het om intensief voor een naaste te zorgen en tegelijkertijd aandacht te houden voor zelfzorg?

Lees meer

Ontvang steun en hulp van een Casemanager Dementie

Bent u of is uw naaste geconfronteerd met de diagnose dementie? U kunt dan onzekerheid en angst voelen. Het is mogelijk dat u steeds meer moeite krijgt met het regelen van zorg voor uzelf of voor uw naaste. Er zijn professionals om u hierbij te helpen, zoals de Casemanager Dementie. Deze begeleidt u en uw naaste vanaf het moment van diagnose en kan zorg coördineren en emotionele ondersteuning bieden. In de regio Westelijke Mijnstreek werken diverse organisaties samen door de inzet van Casemanagers Dementie.

Lees meer

Dementie.nl: dé online informatiebron over leven met dementie

Wanneer u of uw naaste de diagnose dementie krijgt, zit u waarschijnlijk vol met vragen en onzekerheden. Er komt veel op u af; niet alleen emotioneel, maar ook praktisch. Verschillende organisaties in de Westelijke Mijnstreek bieden u en uw naaste hierbij ondersteuning. Naast deze hulp kunt u ook zelf online informatie, tips en ervaringsverhalen vinden over dementie. De website dementie.nl is hiervan een voorbeeld.

Lees meer

Organisaties werken samen om uw leven te verrijken

Tijdens de wijksafari in Sittard (2 april jl.) stonden verschillende zorg- en welzijnsorganisaties voor u klaar. Zij presenteerden niet alleen hun eigen werk, maar vooral ook de kracht van samenwerking. In de korte video-impressie (aanklikbaar via de foto) vertellen zij over de waarde van praten over uw wensen en behoeften. Samen willen zij u de beste zorg en ondersteuning bieden. Waarbij kunnen zij u helpen om gezond en vitaal ouder te worden?

Lees meer

Ismakogie: bewust beter bewegen in het dagelijks leven

Ismakogie is een bewegingsleer gericht op bewust beter bewegen in het dagelijks leven om vitaal ouder te worden. Met het programma Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) van Ecsplore kunt u als 55-plusser onder begeleiding van een professionele Ismakogie-docent deze bewegingsleer beoefenen. Dankzij subtiele bewegingen verbetert uw algehele conditie en ontwikkelt u een mooie houding en meer lichaamsbewustzijn. Ismakogie houdt rekening met fysieke beperkingen, zodat iedereen op eigen niveau kan meedoen. Deelnemer Theo Wilms deelt graag zijn ervaring over de positieve beïnvloeding van zijn welzijn door Ismakogie.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Beweegmiddagen

11.10.2023
14:00 - 15:30 uur
ook 25 oktober en 1 november
Odasingel 90,
Sittard
lees meer

Training 'Omgaan met dementie voor mantelzorgers'

30.10.2023
19:00 - 21:00 uur
Wijksteunpunt Hof van Eynatten,
Limbricht
lees meer

Alzheimer Café

21.11.2023
19:30 - 21:00 uur
Odasingel 90,
Sittard
lees meer

Nieuws

Terugblik op succesvol eerste Alzheimer Café

Op donderdag 21 september - Wereld Alzheimer Dag - is in Sittard-Geleen na jarenlange afwezigheid het Alzheimer Café heropend. Bij het eerste Café, waarbij mensen met dementie, hun naasten, familie, vrijwilligers en beroepskrachten welkom zijn, waren ongeveer 35 aanwezigen. Het was een fijne en succesvolle avond.

Lees meer

Ervaringsverhalen

"Als mantelzorger sta je voor vele uitdagingen. Het is een constante zoektocht naar balans tussen de zorg voor je geliefde en het zorgen voor jezelf."

Harry Patiwael
Bekijk het verhaal van Harry