Dementie

De kans op het krijgen van een vorm van dementie is 1 op 5. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende variant. Door de vergrijzing neemt dit aantal in de toekomst verder toe, terwijl er geen medicijn of behandeling is. 

Als u geconfronteerd wordt met (iemand met) de diagnose dementie - ongeacht welke vorm - dan is dat heel ingrijpend. In de praktijk blijkt dat communicatie, zorg- en hulpvraagstukken en wet- en regelgeving vaak voor problemen zorgen. Dit heeft een grote invloed op het leven en de zelfredzaamheid van mensen met dementie. Voor naasten wordt de zorg voor mensen met dementie steeds intensiever en de zorgen groter. U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het inschakelen van de juiste hulp en begeleiding. Verschillende organisaties in de regio 046 staan voor u klaar.

Wat is dementie?

De video van Alzheimer Nederland brengt dementie in beeld.

Nieuws

Zondag 2 april: tweede editie wijksafari in Sittard Oost

Zondag 2 april vindt van 13.00 tot 17.00 uur de tweede editie van de wijksafari plaats. Kijk, beleef en doe mee tijdens een wijkreis door Sittard Oost. Iedereen is welkom: ontmoeten staat centraal tijdens deze middag. Inwoners van alle leeftijden, beroepskrachten en vrijwilligers maken kennis met elkaar én met organisaties actief in de wijk. Zij organiseren gratis activiteiten, workshops, lezingen en meer op het gebied van ontmoeten, vrijetijdsbesteding, gezondheid en welzijn.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Tweede editie wijksafari

02.04.2023
13:00 - 17:00 uur
wijkreis door
Sittard Oost
lees meer

Filmavond 'Supernova'

11.04.2023
19:30 - 21:30 uur
Filmhuis De Domijnen
Sittard
lees meer

AlzheimerCafé

19:00 - 21:00 uur
1e dinsdagavond v/d maand
Burg. Maenenstraat 39, Elsloo
lees meer

Artikelen

Goede mondzorg leidt tot betere kwaliteit van leven

Mondzorg is belangrijk voor iedereen. Zeker naarmate u ouder wordt. Het voorkomt mondproblemen en zelfs andere klachten. Tandartsen gespecialiseerd in de ouderenzorg, genaamd tandarts-geriatrie, kunnen u hierbij helpen. Nicole Teeuwisse is de enige ouderentandarts in de regio 046. Zij behandelt mondproblemen bij (zorgafhankelijke) ouderen en kwetsbare mensen voor wie een behandeling in een reguliere tandartspraktijk moeilijk of zelfs onmogelijk is. Bijvoorbeeld mensen met ziekten zoals Alzheimer en Parkinson of mensen in een rolstoel. “Een goede mondzorg maakt het leven veel prettiger.”

Lees meer

Senioren Dagcentrum Glana biedt activiteiten in huiselijke sfeer

Het Senioren Dagcentrum is onderdeel van Zuyderland zorgcentrum Glana in Geleen. Mensen met een lichamelijke (zoals MS) of cognitieve beperking (zoals geheugenproblemen) kunnen hier één of meerdere dagen per week terecht om hun dag door te brengen. U kunt – samen met anderen of alleen – deelnemen aan allerlei activiteiten in een fijne sfeer. Nathalie Schaefer, coördinator zorg en dienst bij Glana, vertelt meer over deze locatie.

Lees meer

Gezonde leefstijl van toegevoegde waarde tegen dementie

Bewegen is gezond, roken niet. Een alom bekende uitkomst van onderzoek naar verschillende ziekten, waaronder dementie. Waar voorheen onderzoek werd gedaan naar de biologische kant van de mens, zijn we nu steeds meer bewust van de invloed van onze leefstijl op het voorkomen van ziekten als dementie. Inmiddels is duidelijk dat onder andere sociale contacten, nieuwe dingen leren, een gezonde bloeddruk en een gezond gewicht bijdragen aan gezond en vitaal ouder worden.

Lees meer

Samen ‘Football Memories’ ophalen in Fortuna Sittard

Samen voetbalherinneringen ophalen: dat is de essentie van Football Memories. Iedere eerste woensdag van de maand ontmoeten ouderen elkaar in het Fortuna stadion in Sittard, waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen over het rijke voetbalverleden van hun favoriete club. Ook een bezoek aan het Fortuna museum maakt deel uit van de middag. Tevens is een aantal oud-spelers aanwezig. Iedereen is welkom, koffie en thee staat klaar.

Lees meer

Vrijwilliger zijn voor een cliënt met dementie?

Marjon Hermans heeft jarenlang als coördinator gewerkt bij Vrijwilligersorganisatie De Brug. Daar verzorgde ze onder andere de intakes bij de cliënten en zocht ze naar de juiste match hierbij met een vrijwilliger. Zij begeleidde samen met haar collega’s deze vrijwilligers, die van tevoren met een introductie training geschoold werden.

Lees meer

Hoe 'gezond' is uw brein?

Dementie komt in onze vergrijzende samenleving steeds vaker voor, terwijl er nog altijd geen behandeling voor is. Volgens de voorspellingen van Alzheimer Nederland zal het aantal mensen met dementie, waarvan Alzheimer de meest voorkomende variant is, in 2040 meer dan een half miljoen zijn. 'MijnBreincoach' helpt u de kans te verkleinen dat u getroffen wordt door deze ziekte.

Lees meer

Casemanager Dementie, uw persoonlijke begeleiding

Als u steeds meer moeite krijgt met het regelen van zorg voor uzelf, of als naaste van iemand met dementie, dan kunt u een casemanager dementie inschakelen. Een casemanager dementie biedt persoonlijke begeleiding bij vraagstukken rondom zorg, wet- en regelgeving, vervult de rol van eerste aanspreekpunt in contact met (hulp)instanties en wordt vaak gezien als steun en toeverlaat.

Lees meer