Artikelen

Hieronder vindt u artikelen over de thema's waarover Vitaalin046.nl u op de hoogte houdt.
Wilt u graag artikelen lezen over een bepaald thema? Kies dan het gewenste thema via de menubalk.
Heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op.

Beek samen tegen eenzaamheid

In Nederland voelt 49% van de volwassenen zich wel eens eenzaam, en ruim 14% ervaart intense eenzaamheid. Om dit probleem aan te pakken, heeft gemeente Beek samen met elf partners en zes ambassadeurs de coalitie ‘Beek Samen Tegen Eenzaamheid’ opgericht. Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor de gezondheid en levenskwaliteit van mensen. De Beekse coalitie zet zich daarom in om eenzaamheid te bestrijden en bespreekbaar te maken.

Lees meer

Aandacht voor mentale kwetsbaarheid. Wat kunt u doen?

Maandag 3 juni tot en met zaterdag 8 juni 2024 is de nationale Week van de Mentale Gezondheid. Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Mentale kwetsbaarheid is een belangrijk aspect van gezondheid dat samenhangt met hoe goed u grip heeft op uw leven en hoe u omgaat met gebeurtenissen die op uw pad komen. Onze hersenen hebben prikkels nodig om goed te functioneren, en de omgeving waarin u opgroeit speelt een grote rol in uw mentale ontwikkeling. De input die uw hersenen krijgen, bepaalt voor een groot deel uw mentale gezondheid.

Lees meer

Het thema dementie bespreekbaar maken; dat kan in het Alzheimer Café in Sittard-Geleen

Wist u dat op dit moment 1 op de 5 mensen in Nederland lijdt aan de diagnose dementie? Onderzoek wijst uit dat dementie in de toekomst helaas alleen maar toeneemt. Dit komt onder andere omdat we met zijn allen alsmaar ouder worden. Dementie is dan ook een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Niet alleen voor de mensen die de diagnose dementie krijgen, hun naasten maar voor de hele samenleving. Soms vinden mensen het lastig om het thema dementie bespreekbaar te maken, dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met schaamte over de verandering van het gedrag. Of mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen. 

Lees meer

Inloophuis: ‘De hoeskamer voor doven, plots- en laatdoven en slechthorenden’

Op donderdag 14 maart 2024 is het Inloophuis in Limburg voor doven, plots- en laatdoven, en slechthorenden geopend. Deze unieke ontmoetingsplek is elke tweede donderdag van de maand open van 13.30 tot 16.00 uur op Markt 35 in Geleen.

Lees meer

Het Leger des Heils wil taboe van eenzaamheid doorbreken

1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens gevoelens van eenzaamheid. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld een leegte voelt, mensen om je heen mist of je in de steek gelaten voelt. De coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen wil hier iets aan doen. Ook het Leger des Heils probeert het taboe op dit onderwerp te doorbreken en strijdt tegen dit probleem. Aalt Fikse, pionier bij het Leger des Heils, vertelt hoe ze dit aanpakken.

Lees meer

Wandel mee met een enthousiaste groep in de Westelijke Mijnstreek

In het prachtige natuurgebied van Munstergeleen spreekt Harry Patiwael (vrijwilliger) over de wekelijkse wandelingen die hij al jaren organiseert. Het betreft inmiddels een grote groep enthousiaste wandelaars. Anderen ontmoeten en actief bezig zijn staan centraal. Ieder op zijn eigen tempo. Twee deelnemers vertellen u graag meer over deze fijne activiteit.

Lees meer

Toon Hermans Huis Sittard: van inloophuis tot centrum met divers aanbod

Bij het Toon Hermans Huis in Sittard is veel veranderd sinds het in 1998 zijn deuren opende. Wat begon als een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten is uitgegroeid tot een centrum voor leven met én na kanker. Mede door de samenwerking met Partners in Welzijn is het Toon Hermans Huis Sittard een plek geworden waar u uw verhaal kwijt kunt, ervaringen kunt uitwisselen én een plek om samen deel te nemen aan activiteiten, zoals schilderen, handwerken of schrijven. Dit, en nog veel meer, wordt begeleid door gastvrouwen en gastheren.

Lees meer

Mantelzorgveteraan bedenkt handige app voor mensen met dementie en hun naasten

Als Hester, de vrouw van Ton in 't Veen, op vijftigjarige leeftijd de diagnose Alzheimer krijgt, staat hun leven op zijn kop. Een onzekere periode breekt aan, waarin ze worden geconfronteerd met de harde realiteit van deze progressieve ziekte. Ton wordt mantelzorger en ook zijn leven verandert. Hij besluit het roer om te gooien in zijn werk en zoekt naar technische oplossingen om mensen met dementie te ondersteunen en hun leven kwalitatief mooier te maken.

Lees meer

Digitale ondersteuning voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

Meedoen in de samenleving is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven krijgen vaak niet dezelfde kansen als anderen. Daarnaast vinden zij het vaak moeilijk om erover te praten en hulp in te schakelen. Er zijn gelukkig steeds meer (technische) ontwikkelingen beschikbaar om te helpen bij lezen en schrijven. Ook de overheid besteedt meer aandacht aan eenvoudige taal in brieven.

Lees meer

Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is er voor u

In de drukte van alledag sneeuwen ‘grote’ (levens)vragen vaak onder. Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is dan een baken van rust en bezinning. Sabine Crooijmans, Joris de Lange en Philippe Cremers zijn geestelijk verzorgers van dit centrum. Hun verhalen en inzichten vormen de kern van een centrum dat zich richt op de meest fundamentele aspecten van ons bestaan.

Lees meer

Hoe kiest u een sterk wachtwoord ter bevordering van uw digitale veiligheid?

Maakt u zich wel eens zorgen over de veiligheid van uw persoonlijke gegevens op uw mobiele telefoon, computer of tablet? Het is belangrijk om hierop attent te zijn in deze tijd en aandacht te hebben voor uw digitale veiligheid. Landelijk en wereldwijd zijn hier speciale dagen voor uitgeroepen. Zo is het vrijdag 24 november de ‘Verander Je Wachtwoorden Dag’ en donderdag 30 november ‘Computer Security Day’. Neem uw online computergebruik onder de loep, ga aan de slag met wachtwoorden en lees de tips die wij voor u hebben verzameld.

Lees meer

Zuyd onderzoekt oorzaken en oplossingen eenzaamheid

Veel mensen ervaren gevoelens van eenzaamheid. Ook in Sittard-Geleen. De coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’ wil daar echt iets aan doen. Als actief partner van het eerste uur is Zuyd Hogeschool vooral nieuwsgierig naar waarom mensen zich eenzaam voelen en wat de mogelijke oplossingen zijn. Sabrina Keinemans van het lectoraat Sociale Integratie zou graag meer ontmoetingsplekken in de wijken en buurten zien.

Lees meer

Vrijwilligers in een hospice zijn van onschatbare waarde

Heeft u rust en ruimte in uw leven, en zoekt u waardevolle tijdsinvulling? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk. Een bijzondere plek om dit te doen is een hospice. U kunt uw kennis en levenservaring inzetten om de laatste levensfase van gasten van de hospice zo fijn mogelijk te maken. Eén van de hospices in de Westelijke Mijnstreek is Hospice Bronnerhof in Born. Zij zijn altijd gebaat bij (nieuwe) vrijwillige inzet.

Lees meer

Zuyderland Thuiszorg: meer dan alleen zorg

De thuiszorg speelt een belangrijke en veelzijdige rol in onze samenleving. De zorg verandert continu en dat vraagt ook iets van zorgmedewerkers. Milou Dreessen (26 jaar) is wijkverpleegkundige bij Zuyderland Thuiszorg. Ze vertelt over haar werk en hoe Zuyderland, als thuiszorgorganisatie, aan de behoeften van de samenleving blijft voldoen.

Lees meer

Een nieuwe wereld ontdekken als u met pensioen gaat

Bent u met pensioen of staat u op het punt om met pensioen te gaan? Er kan dan veel veranderen in uw leven. U krijgt wellicht meer tijd voor leuke hobby’s of u kunt klusjes afmaken waar u lang niet aan toe bent gekomen. Soms verandert uw financiële situatie. Het doorbreken van het werk-privé ritme kan als een uitdaging voelen. Om u op weg te helpen in deze nieuwe fase in uw leven, leest u hieronder tips om de tijd te gaan besteden aan wat ú wilt. Een oude hobby oppakken, reizen of vrijwilligerswerk doen: er is veel mogelijk.

Lees meer

Het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek is er voor u

De rol van mantelzorger wordt steeds belangrijker. In de huidige samenleving, met alle veranderingen in de zorg en welzijn, rusten er steeds meer verantwoordelijkheden op de schouders van mantelzorgers. Het Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek begrijpt de uitdagingen waar u als mantelzorger voor staat en hecht grote waarde aan het bieden van de juiste ondersteuning. Mantelzorgconsulenten Mathilde Reijnders en Astrid Vermeulen vertellen meer over de betekenisvolle bijdrage die zij u kunnen bieden bij uw mantelzorgtaken.

Lees meer

Burgerkracht Limburg tegen eenzaamheid

Iedereen kan wel eens een luisterend oor gebruiken. Of gewoon iemand die tijd voor je heeft en met aandacht naar je luistert. Maar sommige mensen hebben niemand om hun verhaal aan te vertellen. Deze mensen kunnen gevoelens van eenzaamheid ervaren. Dat kan veel invloed hebben op het leven. Bij Burgerkracht Limburg merken ze dit ook. De organisatie is onderdeel van de coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen. Marja Veenstra, leidinggevende projectmanagers bij Burgerkracht Limburg, vertelt over het onderwerp ‘eenzaamheid’.

Lees meer

Website Digitaal Veilig Limburg houdt u alert op online risico’s

De landelijke Week van de Veiligheid vindt plaats van 9 tot en met 15 oktober. Tijdens de Week van de Veiligheid wordt extra aandacht gevraagd voor alles wat met veiligheid te maken heeft. U kunt ook op Vitaalin046.nl meer informatie vinden over dit onderwerp. In dit artikel leest u bijvoorbeeld over ‘Digitaal Veilig Limburg’. Deze website maakt veilig digitaal communiceren makkelijker.

Lees meer

De wind door uw haren met ‘Fietsen alle jaren’

Is het misschien al enige tijd geleden dat u een heerlijke fietstocht maakte? Lekker in uw eigen tempo, genietend van het weer en de omgeving. ‘Fietsen alle jaren Westelijke Mijnstreek’ wil u dat gevoel teruggeven. Vrijwilligers nemen kosteloos twee passagiers in een riksja mee op stap. Toeren met een kop koffie en vlaai onderweg of langs bijzondere, culturele plekken in de Westelijke Mijnstreek. Welke route u ook kiest; ‘Fietsen alle jaren’ bezorgt u weer dat gevoel van de ‘wind door de haren’.

Lees meer

Warme huiselijkheid in de hospice: ontdek de mogelijkheden

In de regio 046 vindt u drie bijzondere plekken van zorg en aandacht: de hospices, omgeven door rust, vriendelijkheid en groen. Maar wat is een hospice eigenlijk en wanneer is het goed om hierover na te denken? Zorgprofessionals en vrijwilligers van deze locaties geven u een beeld van de hospicezorg in uw regio en de liefdevolle zorg die zij bieden in de laatste levensfase.

Lees meer

Uw stem telt: samen met Zuyderland naar betere zorg

Goede zorg is belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Zuyderland Medisch Centrum speelt hierin een belangrijke rol. Zuyderland wil ‘de beste zorg, zo thuis mogelijk’ leveren. Zorg gericht op wat u, als individueel persoon, wilt en nodig heeft. Samenwerken staat hierin centraal dus uw stem is belangrijk.

Lees meer

Mantelzorger Harry Patiwael over balanceren tussen zorg en zelfzorg

Het leven van Harry Patiwael, 77 jaar oud, is een verhaal van liefde, toewijding en de kunst van balans houden in het leven. Als mantelzorger voor zijn vrouw met dementie staat hij dagelijks voor de uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Hoe is het om intensief voor een naaste te zorgen en tegelijkertijd aandacht te houden voor zelfzorg?

Lees meer

Denk vandaag na over morgen

Het is nooit te vroeg om na te denken over de toekomst, zodat u zo lang mogelijk eigen regie over uw leven houdt. Terwijl u van het heden geniet, is het belangrijk om vooruit te kijken en u voor te bereiden op wat komen gaat. Als senior kunt u proactief keuzes maken voor een betekenisvolle en zorgzame ‘oude’ dag. Dit artikel kan u daarbij helpen. Door nu na te denken over uw wensen, zorgt u ervoor dat anderen later de juiste keuzes voor u kunnen maken als u dat zelf niet meer kunt. Neem op tijd de tijd hiervoor.

Lees meer

Ontvang steun en hulp van een Casemanager Dementie

Bent u of is uw naaste geconfronteerd met de diagnose dementie? U kunt dan onzekerheid en angst voelen. Het is mogelijk dat u steeds meer moeite krijgt met het regelen van zorg voor uzelf of voor uw naaste. Er zijn professionals om u hierbij te helpen, zoals de Casemanager Dementie. Deze begeleidt u en uw naaste vanaf het moment van diagnose en kan zorg coördineren en emotionele ondersteuning bieden. In de regio Westelijke Mijnstreek werken diverse organisaties samen door de inzet van Casemanagers Dementie.

Lees meer

Dementie.nl: dé online informatiebron over leven met dementie

Wanneer u of uw naaste de diagnose dementie krijgt, zit u waarschijnlijk vol met vragen en onzekerheden. Er komt veel op u af; niet alleen emotioneel, maar ook praktisch. Verschillende organisaties in de Westelijke Mijnstreek bieden u en uw naaste hierbij ondersteuning. Naast deze hulp kunt u ook zelf online informatie, tips en ervaringsverhalen vinden over dementie. De website dementie.nl is hiervan een voorbeeld.

Lees meer

Langer zelfstandig thuis blijven wonen? Lees onze tips

Steeds meer ouderen wonen langer, zelfstandig, thuis. Het traditionele ‘bejaardentehuis’ is niet langer de standaard. Dit is niet alleen het gevolg van de toenemende levensverwachting. De overheid en de gemeenten moedigen met beleidsveranderingen ook zelfstandig langer thuis wonen aan. Het is mogelijk dat u uitdagingen hierin ziet. Bijvoorbeeld: hoe kom ik later de trap nog op? Of hoe kan ik met een rollator veilig door mijn huis bewegen, als het zover is? Het is belangrijk om vooruit te denken over deze mogelijke veranderingen als u ouder wordt. In dit artikel geven wij u tips om hierop voorbereid te zijn.  

Lees meer

De website Thuisarts.nl, een betrouwbare medische gids

Gezondheid is een kostbaar bezit, ongeacht de leeftijd. Het is daarom belangrijk dat we toegang hebben tot betrouwbare en begrijpelijke medische informatie, met name ter ondersteuning na uw bezoek aan de (huis)arts. Thuisarts.nl is een website die speciaal is ontworpen om iedereen te voorzien van betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte.

Lees meer

Wegwijs worden in een website: wij helpen u op weg

De digitale wereld ontwikkelt razendsnel. Het is soms moeilijk bij te houden; iedere vernieuwing kan spannend zijn. Vitaalin046.nl is juist in het leven geroepen om de digitale drempel te verkleinen of zelfs weg te nemen, zodat zoveel mogelijk 50-plussers in de regio 046 gezond en vitaal ouder kunnen worden. In dit artikel vindt u daarom uitleg over de verschillende icoontjes die u vaker voorbij ziet komen in websites. Weet u hoe u het lettertype van een website kunt vergroten, zodat het beter leesbaar wordt? Of hoe u de website in een contrastversie kunt zetten, als bepaalde kleuren te fel of onleesbaar voor u zijn? Wij helpen u navigeren zodat uw ervaring in websitebezoeken verbetert.

Lees meer

De Zonnebloem brengt mensen bij elkaar

Eenzaamheid is nog steeds een groot probleem. Iedereen kan gevoelens van eenzaamheid ervaren. Dat merken ze ook bij de Zonnebloem. Dit is een organisatie die zich inzet voor alle mensen met een lichamelijke beperking en vooral voor hen die weinig of geen contact meer hebben met andere mensen. Een tijdje geleden is de Zonnebloem, afdeling Geleen, aangesloten bij de coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen. De voorzitter Peter Moulen vertelt over zijn ervaringen.

Lees meer

Bereid u voor op gezond en vitaal ouder worden

Ouder worden brengt veranderingen en aanpassingen met zich mee. In het leven van de een verandert meer dan bij de ander. Het is voor u belangrijk om bewust te zijn van uw eigen kunnen en actief betrokken te blijven in de samenleving. De regie houden over uw eigen leven staat centraal. U beslist zelf hoe u uw leven wilt leiden en wat u graag wilt ondernemen. Mocht u hierbij ondersteuning willen, dan biedt Vitaalin046.nl voor verschillende thema’s, die in ieders leven wel (eens) een rol spelen, tips en adviezen om u te helpen bij gezond en vitaal ouder worden.  

Lees meer

Hoe blijft u (digitaal) in contact met uw dierbaren?

We zitten middenin het zomerseizoen. Voor sommigen betekent dit ontspannen en genieten. De vakantieperiode kan juist ook leiden tot eenzame gevoelens. Uw naasten, buren of kennissen zijn bijvoorbeeld wat vaker eropuit of op vakantie. Buiten de vakantieperiode kan ook werken in het buitenland of verhuizen naar een andere provincie in ons land – of over de grenzen heen – contact met uw dierbaren belemmeren. Gelukkig biedt de huidige technologie, met een stukje eigen inspanning en creativiteit, hier oplossingen voor.

Lees meer

Ontvang tips ter ondersteuning bij psychische klachten

Psychische klachten kunnen iedereen overkomen en kunnen ook op oudere leeftijd ontstaan of erger worden. Ervaart u klachten zoals eenzaamheid, angst, somberheid, slecht slapen, veel piekeren, snel geïrriteerd of in de war zijn? Naast de juiste hulp zoeken en krijgen bij u in de buurt is het ook belangrijk om te weten hoe u zelf kunt omgaan met deze klachten. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor een beter begrip van en ter ondersteuning voor uw naasten.

Lees meer

Tips voor het omgaan met hitte en benauwdheid tijdens de zomer

De lange zomerdagen nodigen vaak uit tot buitenactiviteiten en gezelligheid. De hitte en benauwdheid in deze tijd van het jaar kunnen ook een uitdaging zijn. Het zorgt soms voor ongemak en gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten hoe te beschermen tegen de risico’s van hoge temperaturen en vochtigheid. In dit artikel vindt u een aantal tips op een rij, ook om ervoor te zorgen dat u kunt blijven genieten.

Lees meer

KBO Limburg helpt mee in de strijd tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een probleem waaraan we samen met de coalitie ‘Samen sterk tegen eenzaamheid Sittard-Geleen’ iets willen doen. KBO Limburg is onderdeel van de coalitie. Zij komt op voor de belangen van alle senioren. Want ondanks dat eenzaamheid niet aan leeftijd is gebonden, zijn de cijfers over eenzaamheid onder senioren hoog. Van de 65-plussers voelt ruim de helft zich eenzaam. Bij mensen boven de 85 jaar geldt dat voor tweederde. Van die groep zit 16% zelfs in een sociaal isolement. Guus van Egdom, bestuurslid bij KBO Limburg, is lange tijd bezig geweest met een project rondom eenzaamheid onder senioren.

Lees meer

Jan Caanen en zijn ‘herondekte’ wereld door gehooroplossing

Leven in een wereld waarin geluiden steeds meer vervagen kan tot eenzaamheid leiden. Gesprekken ontglippen aan uw aandacht, genieten van het theater of de bioscoop gaat anders dan u bent gewend. Slecht horen kan u het gevoel geven dat u meer afstand hebt tot de samenleving. De medische wetenschap blijft gelukkig onderzoek doen naar oplossingen voor gehoorproblemen. Eén van de mogelijkheden is het Cochleair Implantaat (CI). Jan Caanen (50-plusser) vertelt hoe deze gehoorprothese zijn kleine wereld veranderde in een levendige symfonie van geluiden.

Lees meer

De kracht van moderne gehooroplossingen bij gehoorverlies

Gehoorverlies is meer dan een lichamelijke belemmering; het kan leiden tot een eenzaam gevoel of zelfs tot een sociaal isolement. U ervaart ‘gehoordrempels’. Het is vaak een sluipend proces dat verandering brengt in uw relaties, dagelijkse interacties en bezigheden. Er zijn stappen die u kunt nemen om gehoorverlies draaglijker te maken of zelfs oplossingen die leiden tot beter horen.

Lees meer

Doe- leer- en vrijetijdscentrum Gilde De Graven: plezier voor iedereen

Gilde De Graven is een enthousiaste vrijwilligersorganisatie die streeft naar een levendige en betrokken samenleving. Kennisoverdracht is hun sleutelwoord. Met een breed aanbod in activiteiten in de regio 046 en focus op plezier is Gilde de Graven een plek voor deelnemers én voor (potentiële) vrijwilligers. Ontdek wat het Gilde u biedt of wat u kunt betekenen binnen deze unieke groep vrijwilligers.

Lees meer

Hoe houdt ú uw brein fit?

Het is mogelijk dat uw geheugen u in de steek laat naarmate u ouder wordt. Dit betekent echter niet dat u niets kunt doen om uw brein actief te houden. Integendeel: er zijn voldoende oefeningen om ervoor te zorgen dat uw geheugen verbetert. In dit artikel leest u waarom dit belangrijk is en hoe u zelf uw hersenen kunt trainen om vitaal ouder te worden.

Lees meer

Gemeente Beek brengt bewegen en ontmoeten samen

Woont u in de gemeente Beek? Wilt u graag (meer) sporten of bewegen? Ontdek het aanbod en kies voor een gezonde en vitale toekomst. Samen met anderen kunt u actieve, gezellige lessen volgen bij verschillende aanbieders in de gemeente.

Lees meer

Blijf in balans: tips voor verantwoord alcoholgebruik

Drinkt u wel eens alcohol? Of misschien wel meer dan eens? Het is belangrijk om bewust te zijn van uw alcoholgebruik. Door meer te weten over alcohol en de effecten ervan, kunt u problemen die ermee gepaard gaan sneller herkennen. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld klachten ervaart na het drinken van alcohol zoals duizeligheid, vergeetachtig zijn, emotioneel worden of u bent misschien weleens gevallen. U kunt hierover in gesprek gaan met een adviseur van Moti55. Zij staan voor u klaar.

Lees meer

Organisaties werken samen om uw leven te verrijken

Tijdens de wijksafari in Sittard (2 april jl.) stonden verschillende zorg- en welzijnsorganisaties voor u klaar. Zij presenteerden niet alleen hun eigen werk, maar vooral ook de kracht van samenwerking. In de korte video-impressie (aanklikbaar via de foto) vertellen zij over de waarde van praten over uw wensen en behoeften. Samen willen zij u de beste zorg en ondersteuning bieden. Waarbij kunnen zij u helpen om gezond en vitaal ouder te worden?

Lees meer

Ontdek het veelzijdige sport- en beweegaanbod in de gemeente Stein

Woont u in de gemeente Stein en wilt u graag (meer) sporten en bewegen? Dan heeft Ecsplore een handige wegwijzer voor u gemaakt om sport- en beweegactiviteiten bij u in de buurt te ontdekken. Van wandelen, biljarten en zwemmen tot gymmen, dansen en een vechtsport beoefenen: u kunt kiezen wat bij u past. Blijven bewegen is namelijk belangrijk om gezond en vitaal ouder te worden.

Lees meer

Nan Galema deelt zijn positieve ervaring met Vitaalin046.nl

Nan Galema is 71 jaar en sinds 6 jaar met pensioen. Hij heeft 43 jaar gewerkt in het basisonderwijs. Nan is nu, onder andere, voorzitter van de Raadgevers van MIK & PIW Groep. In het filmpje (aanklikbaar via de foto) vertelt hij over de totstandkoming van en zijn ervaring met Vitaalin046.nl. Nan deelt ook tips om lichamelijk, mentaal en sociaal actief te blijven.

Lees meer

Iedereen kan helpen bij eenzaamheid

Gevoelens van eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Eenzaamheid heeft grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. In Sittard-Geleen vinden we het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. We kijken vooral naar wat we samen hierin kunnen doen.

Lees meer

Ismakogie: bewust beter bewegen in het dagelijks leven

Ismakogie is een bewegingsleer gericht op bewust beter bewegen in het dagelijks leven om vitaal ouder te worden. Met het programma Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) van Ecsplore kunt u als 55-plusser onder begeleiding van een professionele Ismakogie-docent deze bewegingsleer beoefenen. Dankzij subtiele bewegingen verbetert uw algehele conditie en ontwikkelt u een mooie houding en meer lichaamsbewustzijn. Ismakogie houdt rekening met fysieke beperkingen, zodat iedereen op eigen niveau kan meedoen. Deelnemer Theo Wilms deelt graag zijn ervaring over de positieve beïnvloeding van zijn welzijn door Ismakogie.

Lees meer

Buurtgenoten treffen in de gezellige ‘Sjtal’ van Genhout

Woont u in de omgeving van Genhout en bent u op zoek naar gezelligheid? Samen met anderen aan leuke activiteiten deelnemen? Dan is er goed nieuws voor u! Gasterie Genhout Treft organiseert, onder de noemer ‘de Sjtal’, middagen voor ouderen uit de buurt. Twee keer per week is iedereen welkom. 

Lees meer

‘Samen uit, samen genieten’ met Vier het Leven

Stichting Vier het Leven is een organisatie die zich inzet voor ouderen (65-plussers) in Nederland. Zij organiseert sociaal-culturele activiteiten waarbij alles is geregeld om zorgeloos te genieten. Vrijwilligers halen deelnemers thuis op om samen naar bijvoorbeeld een theatervoorstelling, een concert of een museum te gaan. De activiteiten staan in het teken van ‘samen uit, samen genieten’.

Lees meer

Valpreventie: voorkomen is beter dan genezen

Valongevallen kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Elk jaar komen duizenden ouderen op de Spoedeisende Hulp terecht na een valongeval. Het aantal valincidenten ligt nog hoger omdat niet alle ongelukken leiden tot een bezoek aan de Spoedeisende Hulp. De gevolgen van een val zijn vaak enorm, zowel persoonlijk als maatschappelijk. Informatiesessies over valpreventie voorzien u van tips om vallen te verminderen of te voorkomen.

Lees meer

Zelf grip krijgen op uw geldzaken

Het zijn moeilijke tijden voor veel mensen. Steeds meer Nederlanders hebben betalingsproblemen. Geldt dat ook voor u? Dan bieden verschillende organisaties hulp en ondersteuning. Ook online, via de digitale weg. U kunt bijvoorbeeld een cursus volgen of eenvoudig checken of u nog recht heeft op regelingen of toeslagen.

Lees meer

Een persoonlijk verhaal over de uitdagingen van mantelzorg

Anja* is een toegewijde mantelzorger die al meer dan 15 jaar zorgdraagt voor haar moeder met dementie. Ze vertelt over de uitdagingen die mantelzorger zijn met zich meebrengt, het accepteren van hulp en de waardevolle steun die ze ontving van Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek. De ervaringen van Anja geven inzicht in de complexiteit van mantelzorg en bieden herkenning en steun aan anderen in soortgelijke situaties.

Lees meer

Ontmoeten en bewegen tijdens Senioren inloopmiddag Born

In het gemeenschapshuis van Born vindt iedere dinsdagmiddag de Senioren inloopmiddag  plaats. Naast ontmoeten en gezellig een praatje maken is er ook aandacht voor creativiteit,  sport en spel. Deelname aan deze (activiteiten)middag is gratis. In een gefilmd interview vertellen De heer Van den Bergh en de heer Stoffels u graag meer over deze gezellige samenkomst.

Lees meer

Luuj maken verbinding in De Zuidkamer en op Onsgeleenzuid.nl

In het hart van winkelcentrum Zuidhof in Geleen ligt de Zuidkamer: hier kunnen wijkbewoners en professionals elkaar ontmoeten en verbinding maken. Het verlengde van deze plek is de website Onsgeleenzuid.nl. Ook online is het mogelijk om elkaar te helpen en te ondersteunen. Bart Temme (communitymanager) en Christianne Schols (gastvrouwcoördinator) vertellen graag over deze ontmoetingsmogelijkheden.

Lees meer

Goede mondzorg leidt tot betere kwaliteit van leven

Mondzorg is belangrijk voor iedereen. Zeker naarmate u ouder wordt. Het voorkomt mondproblemen en zelfs andere klachten. Tandartsen gespecialiseerd in de ouderenzorg, genaamd tandarts-geriatrie, kunnen u hierbij helpen. Nicole Teeuwisse is de enige ouderentandarts in de regio 046. Zij behandelt mondproblemen bij (zorgafhankelijke) ouderen en kwetsbare mensen voor wie een behandeling in een reguliere tandartspraktijk moeilijk of zelfs onmogelijk is. Bijvoorbeeld mensen met ziekten zoals Alzheimer en Parkinson of mensen in een rolstoel. “Een goede mondzorg maakt het leven veel prettiger.”

Lees meer

Senioren Dagcentrum Glana biedt activiteiten in huiselijke sfeer

Het Senioren Dagcentrum is onderdeel van Zuyderland zorgcentrum Glana in Geleen. Mensen met een lichamelijke (zoals MS) of cognitieve beperking (zoals geheugenproblemen) kunnen hier één of meerdere dagen per week terecht om hun dag door te brengen. U kunt – samen met anderen of alleen – deelnemen aan allerlei activiteiten in een fijne sfeer. Nathalie Schaefer, coördinator zorg en dienst bij Glana, vertelt meer over deze locatie.

Lees meer

Signaleren van eenzaamheid: iedereen kan het leren!

Er zijn veel mensen met gevoelens van eenzaamheid. Door corona is dit aantal gegroeid. Jong en oud heeft ermee te maken. De coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’ wil daar echt iets aan doen! Bijvoorbeeld met de workshop ‘Signaleren eenzaamheid en dan…?’. Els Offermans en Marie-Claire Habets namen deel aan deze workshop en delen hun ervaringen.

Lees meer

Lotgenotencontact bij het verlies van een dierbare

Sylvia (58 jaar) verloor haar echtgenoot op jonge leeftijd aan de gevolgen van kanker. Tijdens het verwerken van dit verdriet besefte Sylvia dat ze ‘iets’ moest doen met haar ervaringen. Ze wist nog niet hoe. Jaren later zocht ze contact met het Toon Hermans Huis in Sittard. Na een aantal bezoeken wist Sylvia dat ze daar op haar plek was. Sinds 2018 is ze actief betrokken bij het Toon Hermans Huis en begeleidt ze verschillende (rouw)groepen. “Ik vind het zó fijn om te mogen doen. Als lotgenoot heb je helemaal geen woorden nodig om elkaar te begrijpen.”

Lees meer

Toon Hermans Huis: kracht vinden in het leven met of na kanker

De diagnose 'kanker' zet uw wereld op zijn kop. Niet alleen als uzelf ziek bent, maar ook als iemand in uw directe omgeving de ziekte heeft of eraan overleden is. Het Toon Hermans Huis in Sittard is een ontmoetingsplaats dat ondersteuning biedt aan iedereen die – direct of indirect – is getroffen door kanker. In een huiselijke sfeer probeert deze gastvrije plek comfort te bieden in een moeilijke tijd.

Lees meer

Handige tips om goedkoop en gezond te koken

Gezond eten leidt tot het verbeteren van de levenskwaliteit. Het is daarom belangrijk om op de juiste wijze boodschappen te doen. Veel mensen denken dat gezonde keuzes altijd duurder zijn. Dat is niet altijd het geval. Het is tóch mogelijk om met een beperkt budget bij te dragen aan uw gezonde en vitale toekomst. Deze praktische tips helpen u op weg.

Lees meer

Praktische tips om kans op valongelukken te verkleinen

Valincidenten kunnen ernstige gevolgen hebben, met name voor ouderen. Dit heeft veel impact op zelfredzaamheid, langer thuis kunnen blijven wonen en kwaliteit van leven. Vooral binnenshuis is nog winst te behalen in het verkleinen van de kans op valongelukken. U kunt hiervoor zelf (eenvoudig) de nodige maatregelen treffen. Wij hebben een aantal voorbeelden voor u op een rijtje gezet.

Lees meer

Van laaggeletterde naar taalambassadeur: nooit te oud om te leren

Heeft u moeite met lezen en/of schrijven? Taalambassadeurs Theo, Elizabeth, Damla en Garry helpen u graag op weg. Zij weten als geen ander hoe het voelt om afhankelijk te zijn van anderen en niet mee te kunnen doen in de samenleving door gebrek aan lees- en schrijfvaardigheid. Zij hebben als laaggeletterden hun schaamte overwonnen en hulp gezocht. Als ervaringsdeskundigen helpen ze nu anderen dezelfde drempel over te stappen onder het motto: ‘je bent nooit te oud om te leren!’

Lees meer

Zuyderland sluit aan in de strijd tegen eenzaamheid

Voelt u zich wel eens eenzaam? U bent niet alleen! Veel mensen – jong en oud – ervaren gevoelens van eenzaamheid. Ook in onze gemeente. De coalitie ‘Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen’ wil daar echt iets aan doen! Kortgeleden sloot ook Zuyderland aan. Ageeth Bijl, Directeur van Zuyderland Care, legt uit waarom de strijd tegen eenzaamheid zo belangrijk is.

Lees meer

Deelname aan sport- of cultuuractiviteiten financieel niet haalbaar?

Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding vanuit het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Een aantal gemeenten in Nederland biedt deze steun. In de Westelijke Mijnstreek geldt dit momenteel voor inwoners van gemeente Sittard-Geleen en gemeente Stein die leven van het bestaansminimum (leefloon). Beide gemeenten hebben (verschillende) ‘spelregels’ om in aanmerking te komen. Het is een belangrijke stap naar een gezonde(re) en vitale(re) toekomst.

Lees meer

Door (meer) bewegen kans op valincidenten verkleinen

Uit nieuwsberichten blijkt dat thuiswonende, kwetsbare ouderen vaker vallen. Vooral binnenshuis. Ouderen belanden vaker dan anderen in het ziekenhuis en op de Spoedeisende Hulp door een valincident, soms met botbreuk of ernstiger letsel. Tijdig starten met (meer) bewegen is belangrijk om de kans op valincidenten te verlagen. Organisaties in de regio 046 bieden ondersteuning hierin.

Lees meer

Deelname aan healthyLIFE voor een gezonde, actieve toekomst

Cecile Linke (51) woont in Sittard en had een ongezonde leefstijl. Ze bracht veel tijd door op de bank, met cola en chips, zonder enig doel. Toen Cecile last kreeg van reuma kwam in gesprek met haar huisarts healthyLIFE aan bod. Een programma gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl. Zelf actie ondernemen, onder begeleiding van een beweegcoach en leefstijlcoach, om onder andere meer energie te krijgen en de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Cecile was vanaf start overtuigd en had vertrouwen in healthyLIFE. En dat heeft het programma waargemaakt.

Lees meer

Gezonde leefstijl van toegevoegde waarde tegen dementie

Bewegen is gezond, roken niet. Een alom bekende uitkomst van onderzoek naar verschillende ziekten, waaronder dementie. Waar voorheen onderzoek werd gedaan naar de biologische kant van de mens, zijn we nu steeds meer bewust van de invloed van onze leefstijl op het voorkomen van ziekten als dementie. Inmiddels is duidelijk dat onder andere sociale contacten, nieuwe dingen leren, een gezonde bloeddruk en een gezond gewicht bijdragen aan gezond en vitaal ouder worden.

Lees meer

Samen ‘Football Memories’ ophalen in Fortuna Sittard

Samen voetbalherinneringen ophalen: dat is de essentie van Football Memories. Iedere eerste woensdag van de maand ontmoeten ouderen elkaar in het Fortuna stadion in Sittard, waar ze onder leiding van vrijwilligers herinneringen ophalen over het rijke voetbalverleden van hun favoriete club. Ook een bezoek aan het Fortuna museum maakt deel uit van de middag. Tevens is een aantal oud-spelers aanwezig. Iedereen is welkom, koffie en thee staat klaar.

Lees meer

Eenzaamheid, zullen we dat samen oppakken?

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Gevoelens van eenzaamheid hebben grote invloed op iemands leven. Ook in Sittard-Geleen voelen mensen zich eenzaam. Daar willen we écht iets aan doen! Samen met partners: Knooppunt Informele Zorg, Partners in Welzijn (PIW), Burgerkracht Limburg, KBO Limburg, MEE Zuid Limburg en Zuyd Hogeschool laten we graag zien wat er mogelijk is. Betsie Horrichs, sociaal werker bij PIW, bijt het spits af. Ze vertelt haar verhaal en wat PIW doet.

Lees meer

Tips over stijgende energiekosten en mogelijke besparing

Er is veel aandacht voor de stijgende energiekosten. Om energie te besparen of een vorm van compensatie te krijgen, delen wij enkele tips. Niet alleen omdat het goed is voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Lees meer

Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Van jong tot oud en in alle lagen van de samenleving. Ook in Sittard-Geleen voelen mensen zich eenzaam. Daar willen we écht iets aan doen. We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen, want iedereen doet er toe. Daarom kijken wij samen naar wat wél mogelijk is.

Lees meer

Ervaringsdeskundige Anny: vrijwilligerswerk als hobby

Anny (65 jaar) heeft een warme, gastvrije uitstraling. Ze doet aan hardlopen op de atletiekbaan. Daarnaast is Anny partner, moeder, oma én vrijwilligster bij diverse organisaties. Zo is ze al meer dan twintig jaar actief bij GIPS, KNGF-geleidehonden en Koninklijke Visio. Ze geeft presentaties, coacht een team van tien vrijwilligers en geeft één-op-één begeleiding. Deze organisaties heeft Anny niet zomaar gekozen. Ze heeft een visuele beperking. Vanaf haar zevenendertigste heeft ze een ongeneeslijke oogziekte en sinds twintig jaar is ze blind.

Lees meer

Elkaar ontmoeten in Wijksteunpunt Hof van Eynatten

Het Wijksteunpunt Hof van Eynatten in hartje Limbricht biedt samen met verschillende organisaties uit de regio een gevarieerd weekprogramma voor 50-plussers in de omgeving. Gezelligheid, samen zijn, contacten onderhouden, nieuwe contacten aangaan en samen leuke dingen ondernemen, daar staat een wijksteunpunt voor. U kunt hier onder andere creatief bezig zijn met breien, haken of schilderen, bewegen tijdens een yogamiddag of een potje jeu de boules, of digitale hulp krijgen bij de internetcorner.

Lees meer

Eenzaamheid bij ouderen: wat kunt u zelf betekenen

Er zijn veel manieren waarop u uw steentje kunt bijdragen om iets te betekenen voor mensen in uw omgeving die zich eenzaam voelen of sociaal geïsoleerd zijn. Met een eenvoudig, vriendelijk gesprek of telefoontje kunt u het verschil maken. U zult al snel merken dat aandacht hebben voor elkaar net zo waardevol voor uzelf kan zijn als voor de ander.

Lees meer

Hulp bij laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek

Laaggeletterdheid: wat is het, maar wat is het vooral ook niet? Maddy Kuipers, projectleider laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek, vertelt over hoe belangrijk het is dat mensen zich hierover durven uitspreken en hulp zoeken. Zodat ze de regie weer in eigen hand kunnen nemen en voor zichzelf kunnen opkomen.

Lees meer

Gezond en vitaal ouder worden in uw eigen omgeving

Zo lang mogelijk zelfstandig uw leven leiden is belangrijk. Fijn oud(er) worden, gezond en vitaal, thuis in uw vertrouwde omgeving. Dat wil iedereen. Maar er kan een moment komen waarop u hulp en/of zorg nodig heeft. (Langdurige) zorg en ondersteuning thuis kan geregeld worden door de gemeente (Wmo), de zorgverzekeraar (wijkverpleging) of het zorgkantoor (Wlz-zorg).

Lees meer

Een maatje om eenzaamheid tegen te gaan

Met het ouder worden kunnen ook de sociale contacten afnemen, bijvoorbeeld door ziekte of beperkingen. Het wegvallen van het eigen sociale netwerk leidt dan tot vereenzaming of zelfs een sociaal isolement. Bovendien is het aangaan van nieuwe sociale contacten niet voor iedereen even gemakkelijk. Een maatje kan dan uitkomst bieden.

Lees meer

Wat is Positieve Gezondheid? Wat betekent dat voor u?

In de gezondheidszorg wordt vaak de focus gelegd op aandoeningen, ziektes en beperkingen. Alle aandacht gaat uit naar klachten en gezondheidsproblemen, en hoe die op te lossen zijn. Positieve Gezondheid (IPH; Institute for Positive Health) is een benadering die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf.

Lees meer

Tips om mentale vermoeidheid tegen te gaan

Uit nieuw hersenonderzoek blijkt dat als u te lang nadenkt of zeer geconcentreerd bezig bent, afvalstoffen zich ophopen in de hersenen en u daardoor erg moe wordt. Dit heeft 'mentale vermoeidheid' tot gevolg. Hoogleraar neuropsychologie en breinexpert Erik Scherder vertelt in radioprogramma De Nieuws BV van BNNVARA wat dit inhoudt en vooral hoe u mentale vermoeidheid kunt voorkomen.

Lees meer

Vrijwilliger zijn voor een cliënt met dementie?

Marjon Hermans heeft jarenlang als coördinator gewerkt bij Vrijwilligersorganisatie De Brug. Daar verzorgde ze onder andere de intakes bij de cliënten en zocht ze naar de juiste match hierbij met een vrijwilliger. Zij begeleidde samen met haar collega’s deze vrijwilligers, die van tevoren met een introductie training geschoold werden.

Lees meer

Waardevolle groepsbijeenkomsten voor mantelzorgers

Als mantelzorger staat u klaar voor uw naaste. U voert allerlei zorg- en regeltaken uit en biedt een luisterend oor. Wilt u dit graag blijven doen, dan is het nodig ook af en toe tijd voor uzelf te nemen en stil te staan bij wat u bezighoudt. Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek organiseert bijeenkomsten voor mantelzorgers om onder het genot van een kop koffie een goed gesprek te hebben, of gewoon even op andere gedachten te komen. Vitaalin046.nl ging in gesprek met Betsie Horrichs, sociaal werker bij Partners in Welzijn. Betsie organiseert trainingen en groepsbijeenkomsten voor mantelzorgers.

Lees meer

Inloop bij wijksteunpunten voor digitale vragen

In de gemeente Sittard-Geleen hebben wijksteunpunten zogenoemde 'internetcorners' ingericht. Deskundige vrijwilligers staan op bepaalde inloopmomenten klaar voor mensen die graag hulp krijgen bij het gebruik van hun laptop, tablet, iPad of smartphone. Ook bieden ze hulp bij het invullen van een digitaal formulier en is er de mogelijkheid om (direct) te printen. 

Lees meer

Het belang van werken aan een gezonde leefstijl

Joël Engelen is projectleider bij healthyLIFE, één van de succesvolle programma’s van Ecsplore. Hij legt uit waarom een gezonde leefstijl zo belangrijk is, wat healthyLIFE inhoudt en – minstens zo belangrijk – welke voordelen deelname u persoonlijk biedt. Nu, en voor een vitale toekomst.

Lees meer

Wijs een ander de weg naar hulp bij eenzaamheid

Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Het treft jong en oud, in alle lagen van de bevolking. Voelt u zich (vaak) eenzaam, dan heeft dat grote gevolgen voor uw kwaliteit van leven. Het is belangrijk om erover te praten zodat er een oplossing komt. In de regio 046 bieden verschillende organisaties een helpende hand om samen eenzaamheid te overwinnen.

Lees meer

Digitale maatjes: een verrijking in ontmoeten

Eenzaamheid is leeftijdsonafhankelijk en wordt door iedereen anders ervaren. De één kan er goed mee omgaan, de ander raakt steeds verder ongewild (sociaal) geïsoleerd. Verschillende organisaties in de regio 046 bieden, meestal met hulp van vrijwilligers, ondersteuning aan mensen die zich eenzaam voelen of kwetsbaar zijn. Er wordt dan bijvoorbeeld een ‘maatje’ toegewezen om verschillende activiteiten mee te ondernemen. Is dit fysiek niet mogelijk of wenselijk, dan is het ook mogelijk om op afstand digitaal contact te hebben.

Lees meer

BordjeVol, heeft u nog tijd over voor uzelf?

Als mantelzorger heeft u vaak veel op uw bord. Behalve de ondersteuning van uw naaste, heeft u ook nog uw eigen taken en bezigheden, zoals het huishouden en eventueel de zorg voor een gezin, uw werk, hobby's en het onderhouden van sociale contacten. 'BordjeVol' is een eenvoudige en speelse methode, die mantelzorgers inzicht geeft in hun leven met en naast de mantelzorg.

Lees meer

Hoe 'gezond' is uw brein?

Dementie komt in onze vergrijzende samenleving steeds vaker voor, terwijl er nog altijd geen behandeling voor is. Volgens de voorspellingen van Alzheimer Nederland zal het aantal mensen met dementie, waarvan Alzheimer de meest voorkomende variant is, in 2040 meer dan een half miljoen zijn. 'MijnBreincoach' helpt u de kans te verkleinen dat u getroffen wordt door deze ziekte.

Lees meer

Welke vorm van vrijwilligerswerk past bij u?

Heeft u er al eens over nagedacht om vrijwilligerswerk te gaan doen? U bent misschien met pensioen, uw kleinkinderen hebben geen oppas meer nodig of u voelt zich door het verlies van uw partner regelmatig eenzaam en wilt deze leegte opvullen door voor anderen klaar te staan. Vrijwilliger worden kan op iedere leeftijd. Er zijn verschillende manieren om als vrijwilliger aan de slag te gaan, bijvoorbeeld: als maatje voor iemand, in een zorginstelling of bij een buurtvereniging. 

Lees meer

Casemanager Dementie, uw persoonlijke begeleiding

Als u steeds meer moeite krijgt met het regelen van zorg voor uzelf, of als naaste van iemand met dementie, dan kunt u een casemanager dementie inschakelen. Een casemanager dementie biedt persoonlijke begeleiding bij vraagstukken rondom zorg, wet- en regelgeving, vervult de rol van eerste aanspreekpunt in contact met (hulp)instanties en wordt vaak gezien als steun en toeverlaat.

Lees meer

‘Samen kleurrijk koken’ in Casa Mama Lisi

Moedercentrum Casa Mama Lisi heeft samen met de vrouwen die naar het centrum komen en afkomstig zijn uit de hele wereld, een gevarieerd kookboek samengesteld: ‘Samen kleurrijk koken’. Daarmee is een jarenlange, grote wens uitgekomen. Koken in Casa Mama Lisi brengt culturen bijeen, wat een belangrijke doelstelling is van het moedercentrum.

Lees meer