Bereid u voor op gezond en vitaal ouder worden

Ouder worden brengt veranderingen en aanpassingen met zich mee. In het leven van de een verandert meer dan bij de ander. Het is voor u belangrijk om bewust te zijn van uw eigen kunnen en actief betrokken te blijven in de samenleving. De regie houden over uw eigen leven staat centraal. U beslist zelf hoe u uw leven wilt leiden en wat u graag wilt ondernemen. Mocht u hierbij ondersteuning willen, dan biedt Vitaalin046.nl voor verschillende thema’s, die in ieders leven wel (eens) een rol spelen, tips en adviezen om u te helpen bij gezond en vitaal ouder worden.  

Onderhoud sociale contacten
Blijf actief in uw sociale netwerk en neem (samen) deel aan groepsactiviteiten. Heeft u nog weinig (of geen) sociale contacten, dan is het altijd mogelijk om deze te creëren. Deelnemen aan activiteiten versterkt uw sociale plek in de samenleving. In een wijksteunpunt, of locatie van het Sociaal Plein of Open inloop kunt u buurtbewoners ontmoeten, of in gesprek gaan met professionals en vrijwilligers als u vragen hebt. Op onze pagina doe mee vindt u een overzicht van activiteiten bij u in de buurt.

Blijf in beweging
Regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde leefstijl zijn cruciaal om gezond en vitaal te blijven. Denk hierbij aan gezonde voeding, matig alcoholgebruik en niet roken. Bezoek onze pagina over gezonde leefstijl en bewegen voor tips en meer informatie hierover.

Houd uw brein actief
Lees, schrijf, puzzel of speel andere spelletjes om uw geheugen scherp te houden. U vindt meer ideeën en artikelen hierover op onze pagina vitaliteit.

Beteken iets voor een ander
Iedereen vindt het fijn om ‘ertoe te doen’, ongeacht de leeftijd. Iets doen voor een ander heeft niet alleen een positief gevolg voor de betreffende persoon, maar ook voor u.
U blijft hierdoor sociaal actief en uw leven wordt verrijkt op verschillende vlakken. Dit gevoel kunt u bereiken door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen. Op onze pagina vrijwilligerswerk leest u meer hierover.

Goed voorbereid uw toekomst tegemoet gaan
Als u tijdig gaat nadenken over belangrijke zaken, dan gaat u uw toekomst goed voorbereid tegemoet. Denk bijvoorbeeld aan: Waar wil ik oud worden? Hoe gaat het met mijn geldzaken als ik ouder word? Welke zorg en ondersteuning is er beschikbaar in mijn omgeving?
U behoudt zo de regie over uw eigen leven. Deel deze wensen en ideeën ook met belangrijke mensen om u heen, zodat zij ook op de hoogte zijn van uw toekomstvisie. Kijk op onze pagina zelfredzaamheid wat u nog meer zelf kunt doen.

Blijf actief in de digitale wereld
Zorg dat u, tot op zekere hoogte, bijblijft in technologische ontwikkelingen. Apps zoals WhatsApp, FaceTime, Skype of Facebook kunnen u helpen om sociale contacten (op afstand) te onderhouden en uw zelfredzaamheid te bevorderen. Bezoek onze pagina over digitale vaardigheid voor meer informatie.

Ontdek uw buurt
Het maakt niet uit of u al een lange tijd in een bepaalde buurt woont, of pas sinds kort: er valt altijd iets nieuws te ontdekken. En het is ook nooit te laat om iets nieuws te leren. Bekijk de mogelijkheden hiervoor in onze kalender op de pagina ‘doe mee’ voor activiteiten in uw regio.

Blijf betrokken bij uw geld- en regelzaken
Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van uw financiële situatie. Dit neemt een hoop zorgen, nu en in de toekomst, bij u weg. Lukt het u niet (meer) om zelf uw geldzaken te regelen, schakel dan (op tijd) hulp in. U kunt uw naasten vragen, maar ook vrijwilligers en professionals ondersteunen u hierbij graag. Op onze pagina geld- en regelzaken vindt u informatie over verschillende mogelijkheden in financiële ondersteuning.

Wij staan voor u klaar!
Heeft u hulp nodig? Wij helpen u graag de juiste weg te vinden die bij uw situatie past. Neem contact met ons op via T 046-7508410 en E contact@vitaalin046.nl, of vul het contactformulier in. Dan nemen wij contact met u op.