Blijf in balans: tips voor verantwoord alcoholgebruik

Drinkt u wel eens alcohol? Of misschien wel meer dan eens? Het is belangrijk om bewust te zijn van uw alcoholgebruik. Door meer te weten over alcohol en de effecten ervan, kunt u problemen die ermee gepaard gaan sneller herkennen. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld klachten ervaart na het drinken van alcohol zoals duizeligheid, vergeetachtig zijn, emotioneel worden of u bent misschien weleens gevallen. U kunt hierover in gesprek gaan met een adviseur van Moti55. Zij staan voor u klaar.

Bent u 55 jaar of ouder, dan is het mogelijk dat uw lichaam alcohol anders verwerkt dan tijdens uw jongere jaren. Wat u vroeger makkelijk kon drinken, kan nu sneller leiden tot een te hoog alcoholgehalte in uw bloed. U kunt ook merken dat uw lichaam minder goed tegen alcohol kan en dat het langer duurt voordat alcohol uit uw lichaam verdwijnt.

Tips voor balans in alcoholgebruik

  1. Maak van alcohol drinken geen dagelijkse gewoonte.
  2. Drink geen alcohol wanneer u nog moet werken, verplichtingen heeft of gaat sporten.
  3. Drinkt u alcohol, zorg dan ook dat u regelmatig water drinkt (of frisdrank).
  4. Drink geen alcohol als reactie op stress of persoonlijke problemen. Dit kan leiden tot een toename van alcoholgebruik. Probeer andere manieren te vinden om met spanningen om te gaan.
  5. Wees alert op alcoholgebruik in combinatie met medicijnen. Alcohol kan de werking van medicijnen verminderen of bijwerkingen versterken.
  6. Drink niet als u van plan bent deel te nemen aan het verkeer inclusief fietsen, scooter rijden en rijden met een scootmobiel.
  7. Zoek steun en advies als u moeite heeft met het beheersen van uw alcoholgebruik.

Moti55: voor mensen vanaf 55 jaar die (regelmatig) alcohol drinken
Bent u 55 jaar of ouder en heeft u vragen over uw eigen alcoholgebruik? Moti55 staat voor u klaar. Bij Moti55 kunt u terecht voor persoonlijk advies en meer inzicht in uw alcoholgebruik. U kunt een kijkje nemen op de website van Moti55.
Heeft u behoefte aan meer informatie of heeft u specifieke vragen? Maakt u zich misschien zorgen over het alcoholgebruik van iemand anders? Dan kunt u vrijblijvend en kosteloos contact opnemen met preventiemedewerker Veronique Lemmens via T 06-51668798 of E v.lemmens@mondriaan.eu.