De kracht van moderne gehooroplossingen bij gehoorverlies

Gehoorverlies is meer dan een lichamelijke belemmering; het kan leiden tot een eenzaam gevoel of zelfs tot een sociaal isolement. U ervaart ‘gehoordrempels’. Het is vaak een sluipend proces dat verandering brengt in uw relaties, dagelijkse interacties en bezigheden. Er zijn stappen die u kunt nemen om gehoorverlies draaglijker te maken of zelfs oplossingen die leiden tot beter horen.

Gehoorproblemen kunnen veel oorzaken hebben; van genetische factoren door omgevingsinvloeden (zoals lawaai) of zelfs leefstijlkeuzes. Volgens onderzoek zou een dieet rijk aan fruit, groenten, noten, mager vlees, vis en mager zuivelproducten, met minimaal gebruik van zout, suiker en vet, het risico op gehoorverlies met 30% kunnen verminderen. Meer acties die u zelf kunt nemen, leest u hieronder. 

Moderne gehooroplossingen
Er zijn verschillende gehooroplossingen beschikbaar die kunnen bijdragen aan de verbetering van gehoorkwaliteit en daarmee het verminderen van eenzame gevoelens. Van traditionele hoortoestellen tot een Cochleair Implantaat (CI); deze hulpmiddelen worden steeds vooruitstrevender. Ze worden bijvoorbeeld comfortabeler om te dragen en zijn minder opvallend. Hoortoestellen kunnen zelfs worden aangesloten op externe apparaten, waardoor u bijvoorbeeld direct het geluid van uw televisie in uw oor hoort.

Tips om beter om te gaan met gehoorverlies

 1. Onderzoek uw gehoorbehoefte.
  Niet elk gehoorprobleem is hetzelfde. In welke situaties heeft u het meest moeite met horen? Bijvoorbeeld in grote groepen, tijdens 1-op-1 gesprekken of tijdens het luisteren naar media zoals televisie en radio. Dit helpt u bij het kiezen van het juiste hulpmiddel.
 2. Doe regelmatig een gehoortest.
  Gehoor kan in de loop van de tijd veranderen. Een gehoortest zorgt ervoor dat u mogelijk opnieuw het juiste middel moet zoeken dat past bij uw huidige behoefte.
 3. Onderhoud uw hoorapparaten.
  Zorg ervoor dat uw hoorapparaten regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden. Dit zorgt voor de beste geluidskwaliteit en voorkomt mogelijke oorinfecties.
 4. Communiceer uw behoeften.
  Laat anderen weten dat u gehoorverlies ervaart en hoe zij u kunnen helpen om makkelijker te communiceren. Bijvoorbeeld langzamer spreken, het gezicht naar u toedraaien of storende achtergrondgeluiden vermijden.
 5. Blijf sociaal actief.
  U vermijd waarschijnlijk steeds vaker sociale situaties vanwege uw gehoorproblemen, maar het blijven deelnemen aan sociale activiteiten is belangrijk voor uw mentale gezondheid en welzijn.
 6. Pas uw omgeving aan.
  Minimaliseer de achtergrondgeluiden in uw huis waar mogelijk. Bijvoorbeeld vloerbedekking om echo's te verminderen of geluidsdichte gordijnen ophangen.
 7. Zorg voor uw algemene gezondheid.
  Gezond eten, regelmatig bewegen en goed slapen kan helpen om uw gehoor zo goed mogelijk te houden. Roken en een hoge bloeddruk kunnen ook een negatieve impact hebben op uw gehoor.

De ontdekkingsreis van Jan Caanen
Jan Caanen (50-plusser) deelt zijn ervaring met gehoorverlies en de positieve impact die een Cochleair Implantaat (gehoorprothese) op zijn leven heeft. Dankzij deze gehoorprothese kan Jan weer deelnemen aan sociale activiteiten, zoals naar het theater gaan of verjaardagen bijwonen, zonder het constante gevecht om te horen en begrepen te worden. “De weg daarnaartoe is misschien lang, maar het juiste hulpmiddel en de ondersteuning kunnen leiden tot herstelde vreugde in het leven en de sociale deelname in de samenleving.” Lees hier het ervaringsverhaal van Jan Caanen.

Uw reis naar beter horen
Bent u 50-plusser en slechthorend, of kent u iemand met gehoorverlies? Gehoorverlies hoeft niet tot eenzaamheid te leiden. Er zijn verschillende mogelijkheden die wellicht voor u de oplossing kunnen bieden en het verschil kunnen maken. Die voor u de deur kunnen openen naar een wereld van geluid die u mogelijk bent vergeten of nog nooit hebt ervaren. Neem contact op met uw huisarts bij vragen of zorgen over uw gehoor. Zij helpen u op weg en informeren u over mogelijke oplossingen.