De Zonnebloem brengt mensen bij elkaar

Eenzaamheid is nog steeds een groot probleem. Iedereen kan gevoelens van eenzaamheid ervaren. Dat merken ze ook bij de Zonnebloem. Dit is een organisatie die zich inzet voor alle mensen met een lichamelijke beperking en vooral voor hen die weinig of geen contact meer hebben met andere mensen. Een tijdje geleden is de Zonnebloem, afdeling Geleen, aangesloten bij de coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen. De voorzitter Peter Moulen vertelt over zijn ervaringen.

Wereld vergroten
“Bij de Zonnebloem, afdeling Geleen, zijn 270 gehandicapte mensen en 82 vrijwilligers aangesloten; in de volledige Westelijke Mijnstreek zijn 2000 gehandicapten en 400 vrijwilligers aangesloten. Een handicap kan je bewegingsvrijheid beperken. Wanneer je afhankelijker wordt van anderen, wordt je wereld vaak kleiner en voel je je vaker alleen. De Zonnebloem wil graag helpen om die wereld weer te vergroten en mensen bij elkaar te brengen. Bij de aanmelding vindt altijd een gesprek plaats over de motivatie van aanmelden. Daar komt soms al naar voren als iemand gevoelens van eenzaamheid ervaart.”

Vrijwilligers zijn het fundament
“Namens de Zonnebloem zijn vrijwilligers iedere dag actief om sociale en recreatieve activiteiten te organiseren en begeleiden. Ook werken we aan een betere toegankelijkheid en mobiliteit. Op deze manier proberen we het leven van heel veel mensen met een lichamelijke beperking een stukje aangenamer te maken. Met langdurig, persoonlijk contact zorgen onze vrijwilligers ervoor dat mensen met een lichamelijke beperking aangesloten blijven bij de samenleving. Ze gaan op bezoek, bellen regelmatig of nemen hen mee de deur uit voor een korte wandeling of een activiteit met anderen. Jaarlijks organiseren we bijvoorbeeld een kerstviering, de sjpassmiddag en zomeractiviteiten. Een dagje weg of zelfs een korte vakantie is ook mogelijk.”

Iedereen heeft andere behoeftes
“Aangesloten blijven bij de samenleving betekent voor iedereen iets anders. De een maakt graag een praatje, de ander wil naar het winkelcentrum of een bijeenkomst in het buurthuis. Sommigen bezoeken graag een bioscoop, theater, attractiepark of sportwedstrijd terwijl anderen weer eens op vakantie willen. Vrijwilligers vragen aan de deelnemers wat hun wensen zijn en proberen deze zo veel mogelijk uit te laten komen.”

Hulp nodig?
Vangt u een signaal op waardoor u vermoedt dat iemand gevoelens van eenzaamheid ervaart? Dan is het belangrijk om hier iets mee te doen. Bellen of mailen naar het Contactpunt Eenzaamheid Sittard-Geleen van het Knooppunt Informele Zorg is een goede optie. Zij hebben veel ervaring op het gebied van eenzaamheid en kunnen meteen schakelen met goed geschoolde vrijwilligers en, als dat nodig is, met professionals. Het Knooppunt is bereikbaar via T 046 – 7508 410 of stuur een mail naar E contact@knooppuntinformelezorg.nl.