Denk vandaag na over morgen

Het is nooit te vroeg om na te denken over de toekomst, zodat u zo lang mogelijk eigen regie over uw leven houdt. Terwijl u van het heden geniet, is het belangrijk om vooruit te kijken en u voor te bereiden op wat komen gaat. Als senior kunt u proactief keuzes maken voor een betekenisvolle en zorgzame ‘oude’ dag. Dit artikel kan u daarbij helpen. Door nu na te denken over uw wensen, zorgt u ervoor dat anderen later de juiste keuzes voor u kunnen maken als u dat zelf niet meer kunt. Neem op tijd de tijd hiervoor.

Denk na over wat gelukkig ouder worden voor u betekent
Gelukkig oud worden is voor iedereen anders. De een wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen, een ander vindt het belangrijk dat er zorg in de buurt is. De een is graag actief of gaat er met vrienden op uit, een ander maakt het liefst een puzzel thuis aan de keukentafel. Ieder mens is anders. Dat geldt ook voor hoe we ouder willen worden.

Praat over de toekomst
Het is belangrijk om het gesprek over de toekomst aan te gaan. Dit kan met uw partner, een familielid, vriend, collega of goede buur. Het gaat niet alleen om uw wensen en verwachtingen, maar ook om wat u zelf kunt betekenen voor uw partner, uw ouders, uw buurvrouw.

Denk na over de zorg die u nodig heeft
Het is belangrijk om na te denken over de toekomst en de zorg die u nodig zou kunnen hebben. Daarbij kan het ook gaan over aanpassingen aan uw huis, financiële zaken, pensioen en een testament. Het is belangrijk om hiermee op tijd te beginnen.
Als u langer thuis wilt blijven wonen, is het belangrijk om uw huis daarop voor te bereiden: kan ik blijven wonen in mijn huis, kan mijn huis worden aangepast? Denk bijvoorbeeld aan drempels verwijderen, muurbeugels aanbrengen en andere aanpassingen die het leven thuis gemakkelijker kunnen maken.

Reflecteer, maak uw wensen kenbaar en plan vooruit
Blik terug op uw leven en denk na over wat u nog zou willen doen. Maak uw medische wensen, zoals reanimatievoorkeuren, kenbaar en bepaal wie voor u mag spreken als u dat zelf niet meer kunt. Denk ook na over uw testament en wat er met uw huis gebeurt als u niet meer in staat bent om beslissingen te nemen of in uw huis kunt blijven wonen.
Er zijn diverse hulpmiddelen om uw wensen vast te leggen, zoals het behandelpaspoort of het boekje ‘Als ik nadenk over mijn laatste levensfase dan wil ik graag…..’ . Dit kunt u gratis downloaden of aanvragen via E netwerkpz.wms@zuyderland.nl.

Als u niet meer beter wordt
Vooral in dat geval is het belangrijk om te weten dat er opties zijn om u te ondersteunen. Dit kan palliatieve zorg zijn, gericht op het verlichten van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het is belangrijk om na te denken over uw wensen en verwachtingen rondom deze zorg.
Heeft u vragen hierover, neem dan contact op met het Netwerk Palliatieve Zorg Westelijke Mijnstreek via E netwerkpz.wms@zuyderland.nl of bezoek de website van het netwerk.

Weet U Wat U Wilt
De website 'Weet U Wat U Wilt' is een waardevolle bron van informatie voor iedereen die nadenkt over de toekomst en ouder worden. De site biedt inzicht in verschillende aspecten van het ouder worden, van het maken van medische beslissingen tot het zoeken van ondersteuning. Daarnaast worden er regelmatig informatiebijeenkomsten georganiseerd om u te helpen bij het doorlopen van deze belangrijke levensfase. Het is een platform dat u aanmoedigt om na te denken, te praten en uw wensen kenbaar te maken, zodat u de controle houdt over uw eigen leven. Bezoek de website 'Weet U Wat U Wilt' voor meer informatie.

Houd eigen regie
Als u nu nadenkt over uw toekomst, zorgt u ervoor dat anderen uw wensen en verwachtingen zoveel mogelijk volgen. Door zoveel mogelijk onderwerpen te bespreken, houdt u zoveel mogelijk uw eigen regie. Start vandaag met het vormgeven van uw toekomst.
Wanneer u uw wensen heeft besproken en vastgelegd, is het goed om te weten dat deze altijd aangepast kunnen worden. Mensen veranderen en dus ook hun wensen en meningen. Het is daarom raadzaam om periodiek, of dat nu halfjaarlijks of jaarlijks is, te controleren of uw vastgelegde wensen nog steeds overeenkomen met uw huidige gevoelens en deze zo nodig bij te stellen.

Heeft u vragen?
Wij helpen u graag op weg. Neem contact met ons op via T 046-7508410 of E contact@vitaalin046.nl.