Een persoonlijk verhaal over de uitdagingen van mantelzorg

Anja* is een toegewijde mantelzorger die al meer dan 15 jaar zorgdraagt voor haar moeder met dementie. Ze vertelt over de uitdagingen die mantelzorger zijn met zich meebrengt, het accepteren van hulp en de waardevolle steun die ze ontving van Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek. De ervaringen van Anja geven inzicht in de complexiteit van mantelzorg en bieden herkenning en steun aan anderen in soortgelijke situaties.

Anja werd samen met haar zus mantelzorger toen hun moeder de eerste tekenen van dementie vertoonde. Toen haar zus wegviel, kwam alle zorg voor hun moeder op Anja's schouders terecht. “Mantelzorg verlenen sluipt er geleidelijk aan in. Het is een constant aanpassingsproces. Als mantelzorger moet je leren omgaan met iemand die soms een hele andere persoonlijkheid krijgt dan je bent gewend.”

Hulp en ondersteuning
Het accepteren van hulp bleek een uitdaging. Anja's moeder wilde in eerste instantie geen personenalarmering, thuiszorg of huishoudelijke hulp. Pas na een val en een tijdelijke ziekenhuisopname accepteerde haar moeder dat extra hulp en ondersteuning nodig was.
Het vinden van hulp en het navigeren door een wirwar van formulieren en mogelijkheden was niet gemakkelijk voor Anja en haar moeder. Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek bood uiteindelijk de benodigde ondersteuning. Anja kwam in contact met andere mantelzorgers tijdens bijeenkomsten en ontmoetingsmomenten. “Het was fijn om ervaringen met lotgenoten te delen en gezamenlijke wandelingen te maken.”
Op advies van het Steunpunt werd een casemanager dementie ingeschakeld, waardoor Anja enigszins werd ontlast in het mantelzorgen. De casemanager regelde onder andere dagbesteding voor haar moeder, waardoor Anja wat ruimte en tijd voor haarzelf kreeg. “Dat is natuurlijk fijn. Desondanks blijft de belasting zwaar en is het bewaken van de voortgang nog een hele klus.”

Activiteiten en (ondersteunings)aanbod
Er worden regelmatig themabijeenkomsten, cursussen en workshops georganiseerd zoals ‘Bordje Vol’. Dit is een eenvoudige en speelse methode die in twee bijeenkomsten mantelzorgers inzicht geeft in hun leven met en naast mantelzorg. Of ‘mantelzorgers ontmoeten elkaar’: dit zijn bijeenkomsten voor mantelzorgers om met elkaar een goed gesprek te hebben over een specifiek thema of om gewoon even op andere gedachten te komen.
In de agenda van Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek vindt u deze en andere geplande activiteiten en (ondersteunings)aanbod waaraan u als mantelzorger kunt deelnemen.

Vragen?
Heeft u vragen naar aanleiding van het verhaal mevrouw T.? Wilt u graag in gesprek over uw eigen situatie als mantelzorger? Neem dan gerust contact op met Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek via T 046-4575700 of mantelzorg@piw.nl.

*Mevrouw heeft verzocht om niet met haar echte naam en foto genoemd te worden in het artikel. Daarom wordt er gebruik gemaakt van een fictieve naam en beeld ter illustratie.