Het Leger des Heils wil taboe van eenzaamheid doorbreken

1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens gevoelens van eenzaamheid. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld een leegte voelt, mensen om je heen mist of je in de steek gelaten voelt. De coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen wil hier iets aan doen. Ook het Leger des Heils probeert het taboe op dit onderwerp te doorbreken en strijdt tegen dit probleem. Aalt Fikse, pionier bij het Leger des Heils, vertelt hoe ze dit aanpakken.

Aalt Fikse is al vanaf zijn 22ste verbonden aan het Leger des Heils. “Het Leger des Heils is met name bekend van het maatschappelijke werk. Er werken landelijk zo’n 7000 mensen. En daarnaast is het ook een kerkgenootschap”, vertelt Aalt. “Eenzaamheid is ons belangrijkste thema. Je merkt dat mensen door de ontwikkelingen in de maatschappij individualistischer worden. En ook zelfstandiger zijn. Als je een mobiele telefoon hebt dan hoef je de deur niet meer uit. Mensen verzelfstandigen dus, maar aan de andere kant vereenzamen ze ook.

Wat doet het Leger des Heils?
“Het Leger des Heils zet zich in om eenzaamheid te voorkomen of verminderen. Niet alleen door na te denken over hoe je mensen met elkaar in verbinding brengt. Maar ook door op lange termijn het vertrouwen van mensen die gevoelens van eenzaamheid ervaren te winnen. Dit past in de gedachte van de Rooms-Katholieken.”

Ontmoetingswinkel
“Als je de moeilijke dingen van het leven luchtig brengt, dan kun je er ook makkelijk over praten. Vanuit die gedachte hebben wij op al onze locaties de combinatie van een tweedehands kledingwinkel en een koffiehoek. Eigenlijk dus een ontmoetingswinkel. Mensen kunnen de winkel binnenkomen met de gedachte ‘ik kom gewoon naar kleding en schoenen kijken, maar eigenlijk ben ik eenzaam en wil ik erover praten’. Iedereen die binnenkomt, spreken we aan en heten we welkom. Als mensen eenmaal de beweging vanuit de winkel naar de koffietafel maken, vertellen ze binnen de kortste keren hun levensverhaal.”

Het Lev-huis
“Eind vorig jaar zijn we samen met ZOwonen gestart met een Lev-huis. Dan stelt iemand zijn of haar woonkamer één keer in de week open voor een koffieochtend. Alle kosten worden betaald (denk aan gas, licht, water, koffie, thee en koekjes). Wij helpen vervolgens om de buren uit te nodigen. Lev betekent moed, maar ook hart hebben voor je buurt. Zo’n Lev-huis kan uitgroeien tot een soort steunpunt waar buurtgenoten bij elkaar komen. Het zorgt ervoor dat het wij-gevoel versterkt en eenzaamheid vermindert. Het mooiste zou zijn als elke straat in Sittard-Geleen een Lev-huis heeft.” Aalt roept inwoners daarom op: “Heb jij 'lev' en wil je jouw huis openstellen voor andere mensen? Kijk dan eens op onze website of bel naar 06-51741725!”

Je hart luchten
Wat Aalt zou zeggen tegen iemand die gevoelens van eenzaamheid ervaart: “Je bent niet de enige. En dat het eigenlijk ook best positief is dat je dat voelt, want als je dat niet zou voelen dan zou dat betekenen dat je geen behoefte hebt aan contact met andere mensen. En daarna: probeer toch die stap te zetten om een ontmoetingswinkel te bezoeken of contact op te nemen met Contactpunt Eenzaamheid. Om daar je hart te luchten. Probeer het gewoon eens uit. Het is vrijblijvend: niemand houdt je binnen, niemand stuurt je weg.”

Contactpunt Eenzaamheid Sittard-Geleen
Bent u eenzaam? Of kent u iemand die eenzaam is? Neem dan contact op via telefoonnummer 046 – 7508 410 of stuur een e-mail naar contact@knooppuntinformelezorg.nl. Wij helpen graag, u staat er niet alleen voor!