Hoe blijft u (digitaal) in contact met uw dierbaren?

We zitten middenin het zomerseizoen. Voor sommigen betekent dit ontspannen en genieten. De vakantieperiode kan juist ook leiden tot eenzame gevoelens. Uw naasten, buren of kennissen zijn bijvoorbeeld wat vaker eropuit of op vakantie. Buiten de vakantieperiode kan ook werken in het buitenland of verhuizen naar een andere provincie in ons land – of over de grenzen heen – contact met uw dierbaren belemmeren. Gelukkig biedt de huidige technologie, met een stukje eigen inspanning en creativiteit, hier oplossingen voor.

Apps zoals WhatsApp, Facetime en Skype zorgen ervoor dat u digitaal betrokken bent en deel blijft uitmaken van het leven van uw dierbaren. Dit geldt ook voor sociale media: met enige handigheid in digitale middelen kunt u een account aanmaken voor bijvoorbeeld Facebook, zodat u in woord en beeld op de hoogte blijft van elkaars leven.
Heeft u geen idee hoe u deze apps download of hoe deze precies werken? Kijk dan eens op Seniorweb of ga langs een contactpunt in de regio 046 voor digitale ondersteuning. Op onze pagina doe mee vindt u diverse locaties en tijden bij u in de buurt.
Ook zonder digitale middelen of digitale vaardigheid hoeft u zich niet eenzaam te voelen. Wie schrijft, blijft. U kent de uitspraak vast wel. Kaartjes en pakketjes sturen blijft ook altijd een mogelijke verbinding om contact (op afstand) te houden met dierbaren.

Meedoen in de samenleving
Het is belangrijk om te weten dat u niet alleen bent als u eenzame gevoelens ervaart. Daarom zorgen verschillende organisaties in de regio 046 ervoor dat er allerlei activiteiten voor volwassenen en senioren te doen zijn, het hele jaar door. Kijk op onze pagina doe mee voor een wisselend aanbod; voor ieder wat wils, doorlopend of een activiteit op datum. U kunt vaak gratis deelnemen (of tegen een kleine bijdrage), het is áltijd in de buurt (soms zelfs om de hoek) en u treft anderen met wie u mogelijk leuke contacten kunt onderhouden. Enkele voorbeelden:

  • Tijdens de zomervakantie biedt Ecsplore drie dagen per week, zes weken lang, een leuk zomerprogramma. Denk aan: wandelingen, workshops, museumbezoek, en andere culturele, educatieve en sportieve activiteiten. U vindt het programma, en meer informatie over deelname en aanmelden, op de website van Ecsplore.
  • Bezoek een wijksteunpunt of een locatie van het Sociaal Plein of Open inloop. Op deze ontmoetingsplekken in uw gemeente treft u professionals, vrijwilligers en buurtgenoten. U kunt in gesprek gaan, om advies vragen, de gezelligheid ervaren of deelnemen aan activiteiten.
  • Zoekt u iets blijvends om sociaal actief te zijn? Dan is vrijwilligerswerk ook een optie. Kijk eens op onze website Vrijwilligerswerkin046.nl. Naast vacatureaanbod voor vrijwilligers staan er ook buurt- en burenhulpvragen op het platform. U kiest zelf wat, waar en wanneer.

Heeft u vragen? Zoekt u hulp en ondersteuning, maar weet u niet waar u dit in de buurt kunt vinden? Neem contact met ons op via T 046-7508410 of E contact@vitaalin046.nl.
Laat deze zomer de gelegenheid zijn om nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Knooppunt Informele Zorg en andere organisaties in de regio 046 staan voor u klaar en wensen u gezellige en actieve zomerperiode toe.