Hoe houdt ú uw brein fit?

Het is mogelijk dat uw geheugen u in de steek laat naarmate u ouder wordt. Dit betekent echter niet dat u niets kunt doen om uw brein actief te houden. Integendeel: er zijn voldoende oefeningen om ervoor te zorgen dat uw geheugen verbetert. In dit artikel leest u waarom dit belangrijk is en hoe u zelf uw hersenen kunt trainen om vitaal ouder te worden.

Een fit brein draagt bij aan een betere kwaliteit van leven, meer zelfvertrouwen en een grotere zelfstandigheid. Zo kunt u blijven deelnemen aan en zelfredzaam zijn in de samenleving. Daarnaast kan hersentraining u helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van het ouder worden en eventuele leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen verminderen of uitstellen.

Praktische tips op een rij
Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om uw geheugen te verbeteren en uw brein fit te houden. Hieronder leest u een aantal mogelijkheden:

  1. Zorg voor een goede nachtrust: voldoende slaap is belangrijk voor een gezond brein. Probeer elke nacht 7 tot 8 uur slaap te krijgen en houd een vast slaapritme aan.
  2. Blijf sociaal actief: onderhoud uw relaties en maak regelmatig tijd voor vrienden en familie. Of neem deel aan activiteiten bij u in de buurt waar u anderen ontmoet. Sociale interactie helpt u om mentaal scherp en emotioneel evenwichtig te blijven.
  3. Leer iets nieuws: stimuleer uw brein door nieuwe vaardigheden te leren, zoals een taal, instrument, schilderen of handwerken.
  4. Beweeg regelmatig: lichamelijke activiteit bevordert de bloedcirculatie naar uw brein, helpt bij het verminderen van stress en vermindert het risico op leeftijdsgerelateerde ziekten.
  5. Train uw geheugen: oefen uw geheugen door bijvoorbeeld boodschappenlijstjes te onthouden, namen te koppelen aan gezichten of verhalen en gebeurtenissen te herhalen.
  6. Zorg voor voldoende ontspanning: neem de tijd om te ontspannen en leuke dingen te doen, zoals wandelen, lezen, tuinieren of een uitstapje maken.
  7. Speel geheugenspelletjes: Kruiswoordpuzzels, sudoku, schaken en kaartspellen helpen bijvoorbeeld uw brein scherp en alert te houden.
  8. Blijf op de hoogte van het nieuws en de actualiteiten: lees kranten, tijdschriften en boeken of luister naar podcasts om uw kennis up-to-date te houden en uw brein te stimuleren. Door regelmatig nieuwe informatie tot u te nemen, blijven uw hersenen actief en betrokken bij de wereld om u heen.
  9. Wees geduldig met uzelf: accepteer dat uw geheugen misschien niet meer zo snel en scherp is als vroeger, maar blijf positief en blijf uw hersenen trainen.

Maakt u zich zorgen over uw geheugen? Zorgt uw verminderde geheugen voor problemen in uw dagelijks leven? Er zijn verschillende oorzaken voor vergeetachtigheid. Neem contact op met uw huisarts om uw situatie te bespreken en samen te kijken naar wat u kan helpen.

Cursus ’Houd uw brein fit’
Wilt u meer leren over hoe u uw brein fit kunt houden en uw geheugen kunt verbeteren? Meld u dan aan voor de gratis cursus ‘Houd uw brein fit’. De cursus bestaat uit 10 wekelijkse bijeenkomsten, start vanaf dinsdag 19 september en is bedoeld voor mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder. De cursusgroep bestaat uit maximaal 12 personen en behandelt verschillende onderwerpen, zoals de werking van het geheugen, geheugentechnieken, concentratie- en ontspanningsoefeningen. Daarnaast worden er diverse oefeningen en activiteiten aangeboden om uw brein uit te dagen en te trainen. 

Voor vragen of om u aan te melden voor de cursus kunt u contact opnemen met Marjon Hermans via T 06-57556383 of E Marjon.schmeetz@knoopppuntinformelezorg.nl of met Marla Geurts via T 06-17991778. Zij nemen contact met u op zodra er een nieuwe cursus wordt georganiseerd.

Let op: Heeft u beginnende dementie? Dan is het helaas niet mogelijk om deel te nemen aan deze cursus. Neem contact met ons op via T 046-7508410 of E contact@vitaalin046.nl om andere mogelijkheden te bespreken die bijdragen aan een gezonde en vitale toekomst.