Mantelzorgveteraan bedenkt handige app voor mensen met dementie en hun naasten

Als Hester, de vrouw van Ton in 't Veen, op vijftigjarige leeftijd de diagnose Alzheimer krijgt, staat hun leven op zijn kop. Een onzekere periode breekt aan, waarin ze worden geconfronteerd met de harde realiteit van deze progressieve ziekte. Ton wordt mantelzorger en ook zijn leven verandert. Hij besluit het roer om te gooien in zijn werk en zoekt naar technische oplossingen om mensen met dementie te ondersteunen en hun leven kwalitatief mooier te maken.

"Iedereen gaf ons – gevraagd en ongevraagd – advies. Over van alles, tot aan Indianenstammen in Amerika aan toe. In het begin gingen we overal in mee, omdat we zoekende waren. Maar veel was negatief. En wij wilden het beste van ons leven samen maken.”

Ton vond in deze periode inspiratie in Hesters levenshouding. "Zoals zij zich bekommerde om kinderen met een beperking, zo doe ik dat nu voor mensen met dementie. Maar dan op mijn eigen manier”, vertelt Ton.

TimeSteps
HIj ontdekte dat zijn vrouw moeite had met klokkijken. Zo kwam hij op het idee om samen met het bedrijf TimeSteps een app te ontwikkelen voor mensen met dementie, zo lang ze die nog zelf kunnen gebruiken. Deze ‘dementieklok’ schrijft en spreekt de tijd uit. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een stappenplan erin te zetten, wanneer koffiezetten zelfs een uitdaging wordt. Het doel van de app is het verbeteren van de dagstructuur en het bevorderen van zelfredzaamheid. Om het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers nog zo fijn als mogelijk te houden.

Hulp vragen
Als mantelzorger heeft Ton verschillende uitdagingen ervaren. “Vrienden boden wel hulp aan, maar wilden dan bijvoorbeeld een wandeling maken met Hester. En dat was zeker ook fijn, maar ik had vooral behoefte aan praktische hulp bij dagelijkse taken. Dat soort hulp (vragen) blijkt toch een grotere drempel te zijn.” Dus een andere handige functie van de app TimeSteps is de agenda. “Je kunt als mantelzorger hierin zetten welke hulp je wanneer nodig hebt. Iedereen die heeft gezegd hulp te willen bieden, kan dan hierop reageren. Zo wordt het zichtbaar wat je écht nodig hebt.”

In de zomer van 2022 is Hester op 55-jarige leeftijd overleden. “Helaas heeft ze de app zelf niet meer kunnen gebruiken, maar hopelijk kunnen we heel veel Hesters helpen.”

Wilt u het hele verhaal van Ton horen of meer informatie krijgen over de app TimeSteps? Bekijk dan het gefilmde interview, aanklikbaar via de foto.