Tips voor het omgaan met hitte en benauwdheid tijdens de zomer

De lange zomerdagen nodigen vaak uit tot buitenactiviteiten en gezelligheid. De hitte en benauwdheid in deze tijd van het jaar kunnen ook een uitdaging zijn. Het zorgt soms voor ongemak en gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten hoe te beschermen tegen de risico’s van hoge temperaturen en vochtigheid. In dit artikel vindt u een aantal tips op een rij, ook om ervoor te zorgen dat u kunt blijven genieten.

 1. Drink genoeg. Te weinig drinken kan leiden tot uitdroging. Probeer daarom minstens 8 glazen water of (af te wisselen met) sportdrankjes per dag te drinken. Let op met alcoholische en cafeïnerijke drankjes; die kunnen juist voor uitdroging zorgen. Vergeet ook niet om extra te drinken als u aan het bewegen bent.
 2. Zoek een koele plek op. Als het in uw huis te warm wordt, kunt u misschien bij een vriend of familielid op bezoek gaan. Of ga naar een openbare plek, zoals een bibliotheek of winkelcentrum, waar het lekker koel is.
 3. Draag de juiste kleding. Lichte, losse kleding is het meest geschikt tijdens warme dagen. Katoen is een goede, ademende stof. Een hoed met een brede rand kan ook helpen om uw gezicht en nek te beschermen voor de felle zonnestralen.
 4. Smeer zonnebrandcrème. Kies voor een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger. Vergeet niet om regelmatig opnieuw te smeren.
 5. Bescherm uw ogen. Een zonnebril dragen kan voorkomen dat u last krijgt aan uw ogen.
 6. Vermijd de zon op zijn sterkst. Probeer uw buitenactiviteiten te plannen vóór 10.00 uur ‘s ochtends of na 16.00 uur ‘s middags.
 7. Let op tekenen van een zonnesteek. Signalen zijn een hoge lichaamstemperatuur, duizeligheid, hoofdpijn, verwarring en misselijkheid. Heeft u deze symptomen, zoek dan direct medische hulp.
 8. Houd de luchtvochtigheid in de gaten. Bij een hoge luchtvochtigheid is het verstandig om binnen te blijven. Plaats, wanneer mogelijk, een luchtontvochtiger in huis.
 9. Begin de dag met een lauwe douche. Dit kan helpen om uw lichaam af te koelen. Een te warme douche kan uw lichaam juist opwarmen; een koude douche kan een tegenreactie van uw lichaam veroorzaken.
 10. Gebruik de juiste apparaten. Een ventilator kan helpen om de lucht in beweging te brengen en u af te koelen. Er zijn ook aircoolers die de lucht via een koelelement circuleren en zo voor verkoeling zorgen zonder al te veel energie te verbruiken.
 11. Verkoel uzelf met water. Om snel en makkelijk af te koelen tijdens een hete zomerdag, legt u een koud washandje in uw nek, dompelt u uw voeten in een teiltje met water of houdt u uw polsen even onder de koude kraan. Dit kan direct een fris gevoel geven. Bovendien kan het koude water op uw huid ervoor zorgen dat uw hartslag iets omhoog gaat; dit helpt uw lichaamstemperatuur te reguleren en u koel te houden.

Zorg goed voor uzelf en geniet van de zomer!