Wat is Positieve Gezondheid? Wat betekent dat voor u?

In de gezondheidszorg wordt vaak de focus gelegd op aandoeningen, ziektes en beperkingen. Alle aandacht gaat uit naar klachten en gezondheidsproblemen, en hoe die op te lossen zijn. Positieve Gezondheid (IPH; Institute for Positive Health) is een benadering die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf.

Machteld Huber, van oorsprong huisarts, is grondlegger van het gedachtegoed Positieve Gezondheid. Tijdens haar eigen ervaring met ziekte kwam ze erachter dat de medische kijk tekort schiet op het ‘ziek zijn’. En dat de zorg breder moet. “Je bent meer dan je ziekte. Je bent mens. Iemand die zelf acties kan ondernemen voor zijn/haar welbevinden. Het gaat niet per definitie over het overwinnen van de ziekte, maar over de zingeving van het leven.”

Deze denkwijze is inmiddels een begrip in de Nederlandse zorg. Uitgesplitst in zes dimensies draagt het bij aan het vermogen om om te gaan met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen. Én om zoveel mogelijk eigen regie te voeren.

Klik op de afbeelding voor een interview met onder andere Machteld Huber en andere zorgprofessionals over hun kijk op Positieve Gezondheid. U kunt ook een kijkje nemen op de website van Positieve Gezondheid