Website Digitaal Veilig Limburg houdt u alert op online risico’s

De landelijke Week van de Veiligheid vindt plaats van 9 tot en met 15 oktober. Tijdens de Week van de Veiligheid wordt extra aandacht gevraagd voor alles wat met veiligheid te maken heeft. U kunt ook op Vitaalin046.nl meer informatie vinden over dit onderwerp. In dit artikel leest u bijvoorbeeld over ‘Digitaal Veilig Limburg’. Deze website maakt veilig digitaal communiceren makkelijker.

Herkent u dat gevoel van onzekerheid wanneer u een e-mail ontvangt die niet helemaal lijkt te kloppen? Of wanneer u via WhatsApp wordt benaderd door ‘een bekende’ die dringend om geld vraagt? Er zijn helaas veel manieren waarop (cyber)criminelen tegenwoordig aan de slag gaan om mensen (digitaal) geld of privacygevoelige informatie afhandig te maken. Van oplichting via Marktplaats tot zogenaamde telefoontjes van uw bank. Het is belangrijk om uzelf te beschermen tegen deze verschillende vormen van online criminaliteit. U kunt hiervoor terecht op de website Digitaal Veilig Limburg. U leest er bijvoorbeeld over:

  • Nepwebshops. Oplichters doen zich voor als legitieme verkopers via onlinewebshops maar in werkelijkheid misleiden ze u.
  • Betaalverzoekfraude. Oplichters doen zich voor als een bekende en vragen u een klein bedrag over te maken onder het voorwendsel van identiteitsverificatie.
  • WhatsApp-fraude. Oplichters doen zich voor als een bekende en vragen u via WhatsApp om geld over te maken, vaak met een smoes.
  • Bankhelpdeskfraude. Oplichters doen zich voor als bankmedewerkers en vragen u om geld over te maken naar een zogenaamde 'veilige rekening'.

Twijfelt u aan de echtheid van een e-mail of (WhatsApp)bericht? Wilt u weten hoe u veilig kunt internetten? Of wilt u tips over wachtwoorden en antivirusprogramma’s? Op de website Digitaal Veilig Limburg kunt u gemakkelijk zoeken naar een antwoord op uw vraag via de zoekmachine of vindt u misschien uw antwoord tussen de veel gestelde vragen (FAQ).

Contact opnemen
Heeft u, na het bekijken van en lezen op de website, nog vragen? Neem dan contact op met de telefonische helpdesk van Digitaal Veilig Limburg via T 085-0082790. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur (behalve tijdens schoolvakanties).
Bent u slachtoffer geworden van online oplichting? Doe dan direct aangifte bij de politie 0900-8844.
Let op: de website van Digitaal Veilig Limburg is niet bedoeld voor problemen met uw computer of internet.