Wegwijs worden in een website: wij helpen u op weg

De digitale wereld ontwikkelt razendsnel. Het is soms moeilijk bij te houden; iedere vernieuwing kan spannend zijn. Vitaalin046.nl is juist in het leven geroepen om de digitale drempel te verkleinen of zelfs weg te nemen, zodat zoveel mogelijk 50-plussers in de regio 046 gezond en vitaal ouder kunnen worden. In dit artikel vindt u daarom uitleg over de verschillende icoontjes die u vaker voorbij ziet komen in websites. Weet u hoe u het lettertype van een website kunt vergroten, zodat het beter leesbaar wordt? Of hoe u de website in een contrastversie kunt zetten, als bepaalde kleuren te fel of onleesbaar voor u zijn? Wij helpen u navigeren zodat uw ervaring in websitebezoeken verbetert.

Huisje
Het huisje (home) brengt u terug naar de welkomstpagina (homepage) van onze website. U kunt hier dus altijd op klikken als u bent ‘verdwaald’ in de website, om weer vanaf de welkomstpagina opnieuw te beginnen.

Vergrootglas
Met het vergrootglas kunt u zoeken op de website. Klikt u hierop, dan kunt u een woord, steekwoorden of een zin invoeren om te zoeken naar specifieke informatie in onze website. Als u bijvoorbeeld ‘mantelzorg’ intypt, dan krijgt u een lijst te zien met artikelen, nieuwsberichten en activiteiten waarin dit woord voorkomt.

Cirkel voor contrast
Dit icoontje zorgt voor een ander contrast van de website, om de leesbaarheid te vergroten. Kleuren – van teksten, de achtergrond en zelfs van foto’s – veranderen (vaak in zwart-wit) om het lezen en kijken makkelijker te maken, vooral voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen.

Luidspreker
Via de luidspreker activeert u de voorleesfunctie van onze website. Deze ReadSpeaker-functie zet tekst om in spraak. U hoeft dan niet te lezen als dit niet lukt, maar u hoeft alleen te luisteren naar wat u wordt voorgelezen. Ook fijn om aan te zetten als u gewoon wilt ontspannen. U hoeft niets te downloaden om deze functie te gebruiken.

Letter A+
Met de functie A+ vergroot u teksten en cijfers op de website. Dit maakt lezen makkelijker als u hiermee moeite heeft.

Drie streepjes boven elkaar
Dit icoontje, ook wel ‘hamburger-menu genoemd, verschijnt alleen als u via de telefoon of een kleine tablet onze website bezoekt. Als u hierop klikt, klapt het hoofdmenu open en kunt u zien naar welke pagina’s u kunt gaan zoals ‘thema’s, ‘doe mee’ en ‘contact’.