Aandacht voor de hoge energiekosten op Prinsjesdag 2022

Berichtgeving over de torenhoge energiekosten kan u nauwelijks ontgaan. Elke dag leest u erover in de media of hoort u het op tv. Het raakt iedereen en steeds meer mensen maken zich zorgen over het betalen van de hoge energierekening. Daarom kwam dit belangrijke, actuele onderwerp aan bod tijdens de troonrede op Prinsjesdag op 20 september.

Het kabinet zet de energieprijzen voor alle huishoudens vast. Dit geldt (waarschijnlijk) voor een gemiddeld verbruik tot 1.200 kubieke meter gas en 2.400 kilowattuur stroom. Dit is het prijsplafond. Het kabinet schat dat huishoudens hierdoor een flinke korting per maand krijgen. De hoogte van dit bedrag verschilt uiteraard per huishouden.

Het prijsplafond moet mensen stimuleren om bewust om te gaan met energie en daar waar mogelijk energie te ‘gaan’ besparen. Voor verbruik boven de genoemde grenzen, geldt de hogere marktprijs. 
De maatregel geldt officieel vanaf 1 januari, maar het kabinet heeft met de energiebedrijven afgesproken dat die de termijnbedragen per 1 november al verlagen.

Aanvullende maatregelen
Naast het instellen van een prijsplafond, heeft de overheid de volgende aanvullende maatregelen bekend gemaakt.

  • Er komt een noodfonds voor mensen die de energierekening niet kunnen betalen. Bovendien heeft het kabinet met energieleveranciers afgesproken dat er tussen oktober en april niemand wordt afgesloten in verband met wanbetalingen. En er komen coulante betalingsregelingen.
  • Ook komt er weer een energietoeslag voor de laagste inkomens. Gemeenten kunnen, net als dit jaar, ook volgend jaar weer 1.300 euro uitkeren aan mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociale minimum. Gemeenten mogen een deel van de toeslag van komend jaar ook al dit jaar uitkeren.
  • Ook wat betreft de kosten van brandstof is er nieuws. De verlaging van de accijnzen op benzine en diesel wordt verlengd tot 1 juli 2023.

Hulp nodig? 
Maakt u zich zorgen over uw energierekening of heeft u andere financiële vragen? Neem dan contact met ons op via T 046-7508410 of E contact@vitaalin046.nl. We verwijzen u dan door naar de juiste hulp binnen uw gemeente.

Wilt u weten hoe u snel en eenvoudig kunt besparen op uw energiekosten? Lees dan het artikel met 10 handige tips.