De schaduwzijde van de zomer - als iedereen lijkt te genieten behalve jij

Waarom de zomer voor sommigen een extra moeilijke periode is

De zon schijnt, iedereen lijkt op vakantie te zijn, je scrollt langs vrolijke foto's van barbecues, stranddagen en feestjes. Maar wat als jij je juist nu alleen voelt? In plaats van opluchting of ontspanning, voel je een knoop in je buik. Je ervaart een leegte – en misschien ook een beetje schaamte. Je bent niet de enige.

“Eenzaamheid is geen teken van zwakte. Het is een biologisch signaal, net als honger of dorst,” zegt de Belgische arts Servaas Bingé in een recent artikel over het effect van eenzaamheid op ons brein.

Het gevoel van eenzaamheid is net zo écht als lichamelijke pijn.
Ons brein registreert het als een alarmsignaal: er ontbreekt iets cruciaals voor je welzijn.Het gevoel van eenzaamheid is net zo écht als lichamelijke pijn. Ons brein registreert het als een alarmsignaal: er ontbreekt iets cruciaals voor je welzijn.De stille eenzaamheid van de zomerTijdens de zomer vallen vaste structuren weg. Collega’s zijn met vakantie, sociale activiteiten liggen stil, kinderen zijn niet op school. Veel mensen hebben dan minder contactmomenten dan normaal – terwijl ze die juist hard nodig hebben. Vooral wie al wat kwetsbaarder is, bijvoorbeeld door verlies, gezondheid of gebrek aan sociaal netwerk, kan dan extra geraakt worden.

FOMO maakt het nog lastiger
FOMO – Fear Of Missing Out – is een bekend verschijnsel in vakantietijd. Op social media zie je de hoogtepunten van anderen: mooie reizen, festivals, familiedagen. Het lijkt alsof iedereen een bruisend leven leidt. Vergelijk je dat met je eigen situatie, dan kan dat voelen alsof je tekortschiet. Zelfs als je rationeel weet dat sociale media maar een deel van het verhaal laten zien, doet het tóch iets met je gevoel van verbondenheid.

Het zit tussen je oren – maar niet alleen daar
Eenzaamheid speelt zich deels af in je hoofd, maar het heeft ook invloed op je lichaam. Mensen die zich langdurig eenzaam voelen, slapen slechter, hebben meer stress, en lopen meer risico op gezondheidsproblemen. Het is dus niet alleen een ‘emotioneel probleem’, maar ook een serieuze bedreiging voor je gezondheid.

Wat helpt wél?
Eenzaamheid oplossen is niet altijd eenvoudig – maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het gevoel te verlichten:

  • Onderken het gevoel. Schaam je er niet voor. Iedereen voelt zich weleens alleen. 
  • Beperk je socialmediagebruik. Zeker als je merkt dat het je negatief beïnvloedt.
  • Zoek klein contact. Een praatje in de winkel, een kaartje sturen, een koffie-afspraak maken.
  • Blijf in beweging. Fysiek actief zijn helpt ook mentaal
  • Kijk welke lokale activiteiten er zijn op deze site. 
  • Praat erover. Dat kan met een bekende, maar ook met een professional.

Je hoeft het niet alleen te doen
Voel je je in deze periode vaker alleen, of heb je behoefte aan contact?
Bel dan met het contactpunt eenzaamheid in Sittard-Geleen en Beek