Heeft u schulden? Vraag de gemeente om hulp

Heeft u betaalachterstanden bij verschillende instanties? De gemeente heeft een wettelijke verplichting om u te helpen. Via schuldhulpverlening kunt u uw financiën in drie jaar tijd weer op de rit te krijgen. Voldoet uw situatie en gedrag aan bepaalde voorwaarden, dan wordt na drie jaar de restschuld kwijtgescholden. U kunt weer gaan opbouwen.

Aankloppen bij de gemeente zorgt al voor rust: u heeft dan maar één schuldeiser in plaats van meerdere partijen bij wie u schulden heeft. Het kwijtschelden van schulden is geregeld via de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) en de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van schulden is in drie jaar tijd maximale inspanning tonen om uw schulden af te lossen. Zoals betaald werk zoeken (en/of behouden) en uw auto verkopen als u deze niet nodig hebt voor woon-werkverkeer.

Als u de schuldsanering ingaat, dan krijgt u drie jaar lang weekgeld. Dit is vaak een stuk minder dan u bent gewend, maar het is nodig om uit de financiële problemen te komen. U leest, onder andere op Vitaalin046.nl, tips om bijvoorbeeld energiekosten te besparen en uw weekgeld op de juiste wijze en in de juiste winkels te besteden. Kijk ook eens op de website van Kleine Beurs Limburg: dit initiatief toont een gebruiksvriendelijk overzicht van voorzieningen om te besparen en mee te kunnen doen in de samenleving. Van gratis spullen en goedkope kleding tot betaalbare uitjes.

Blijf niet ‘achter de voordeur’ met problemen
De drempel om professionele hulp te zoeken of vragen te stellen is vaak hoog. Bedenk u dat deze situatie zich niet vanzelf oplost en uw gedrag ook niet verandert als het probleem niet wordt aangepakt. Zoek daarom tijdig hulp bij uw gemeente. De gemeente is de enige plek waar u moet zijn voor het schuldhulptraject en kwijtschelding van restschulden. Daarnaast heeft de gemeente een positie om druk uit te oefenen op schuldeisers om mee te werken aan uw situatie.
Op de website van Vidar vindt u informatie over en contactgegevens van de Gemeente Beek, Stein en Sittard-Geleen voor schuldhulpverlening. Vidar biedt ook informatie over werk en/of inkomen zoeken en hulp bij hoge energiekosten.

Let op: zoek niet op internet naar hulp. U vindt dan voornamelijk commerciële bedrijven die geld verdienen aan schuldhulpverlening.

Heeft u nog vragen, wilt u praten over uw situatie of kunnen wij u helpen om de stap naar schuldhulpverlening te zetten? Neem dan contact met ons op via T 046-7508410 of E contact@vitaalin046.nl.