Ruimere regels voor zorgtoeslag in 2023

Per 1 januari 2023 zijn toeslagen voor één jaar verhoogd in bedrag, om extra ondersteuning te bieden aan mensen voor wie het leven duur(der) is geworden. Hierdoor komen dit jaar meer mensen in aanmerking voor een toeslag, zoals zorgtoeslag. De inkomensgrens is verhoogd. Bent u hiervan niet op de hoogte of krijgt u (nog) geen zorgtoeslag? Lees dan gauw verder of dit op u van toepassing is.

Heeft u geen toeslagpartner? Dan heeft u vanaf dit jaar recht op zorgtoeslag als uw inkomen niet hoger is dan een brutobedrag van €38.520 per jaar. In 2022 was dit €31.998.
Heeft u wel een toeslagpartner? Dan hebben jullie vanaf dit jaar recht op zorgtoeslag als jullie gezamenlijke inkomen niet hoger is dan €48.224 bruto in plaats van €40.994 (2022).

Meer informatie op de website van de Belastingdienst
Er zijn meer voorwaarden verbonden aan het ontvangen van zorgtoeslag. U leest ze op de website van de Belastingdienst. U kunt ook een proefberekening maken om te zien waar u mogelijk recht op heeft. Zorgtoeslag (vervolgens) aanvragen kunt u via de website van de Belastingdienst, via ‘Mijn toeslagen’ als u met uw DigiD bent ingelogd. Het is belangrijk om dit voor uzelf te controleren, zodat u geen geld laat liggen waar u recht op hebt.

Huurtoeslag
Ook de huurtoeslag is voor 2023 verhoogd bij een huurbedrag van €763,47 naar €808,06. U kunt via de website van de Belastingdienst wederom een proefberekening maken, om te kijken of en waar u recht op heeft en – indien voor u het geval – huurtoeslag aanvragen.

Let op: krijgt u al zorg- en/of huurtoeslag? Dan ontvangt u automatisch het nieuwe bedrag. Het is belangrijk dat u checkt of de Belastingdienst uw juiste inkomen heeft, zodat u niet meer geld ontvangt dan waar u recht op heeft en naderhand moet terugbetalen.

Hulp nodig?
Heeft u hier vragen over of wenst u hulp bij de proefberekening of het aanvragen van toeslag? Neem dan contact met ons op via T 046-7508410 of E contact@vitaalin046.nl. U kunt ook hulp krijgen van een financieel maatje via Partners in Welzijn. Deze persoon kan u - indien gewenst - vaker helpen met geld- en regelzaken. Meer informatie over een financieel maatje kunt u ook aan ons vragen of via Partners in Welzijn