Eenzaamheid bij ouderen: wat kunt u zelf betekenen

Er zijn veel manieren waarop u uw steentje kunt bijdragen om iets te betekenen voor mensen in uw omgeving die zich eenzaam voelen of sociaal geïsoleerd zijn. Met een eenvoudig, vriendelijk gesprek of telefoontje kunt u het verschil maken. U zult al snel merken dat aandacht hebben voor elkaar net zo waardevol voor uzelf kan zijn als voor de ander.

Heeft u zelf een gevoel van eenzaamheid of komt u nog maar weinig de deur uit?
Lees hier een paar voorbeelden wat u zelf kunt doen.

Maak eens een praatje

Het is niet altijd gemakkelijk om te weten voor wie of wat u voor de ander kunt betekenen. Een goed begin is om wanneer u een oudere buur op straat tegenkomt, gewoon even te stoppen en een praatje aan te knopen.

Plan eens een uurtje familietijd
Als u in de buurt van uw ouder wordende familielid woont, probeer dan tijd vrij te maken voor een bezoek. Of u nu een activiteit plant of gewoon een praatje maakt, tijd met uw familie kan van onschatbare waarde zijn. Even bijpraten over de dingen van de dag, kleinkinderen of achterkleinkinderen kunnen veel vreugde brengen.

Bied praktische hulp
Kent u iemand die alleen woont, zelden het huis uitgaat, lichamelijke problemen heeft waardoor hij of zij moeilijk mee kan doen aan activiteiten buitenshuis, onlangs een sterfgeval heeft gehad of geen naaste familie in de buurt lijkt te hebben?

Vraag deze mensen of ze hulp nodig hebben bij taken zoals boodschappen doen, recepten en medicijnen ophalen of de hond uitlaten.

Bied aan om hen te vergezellen of een lift te geven naar activiteiten, doktersafspraken, de bibliotheek, kapper of een kerkdienst. Of maak gewoon eens samen een wandeling in het park of drink samen een kop koffie.

Maatje als vrijwilliger
Als maatje kunt u van grote betekenis zijn voor iemand. U wandelt bijvoorbeeld met regelmaat samen, bezoekt een museum of doet (digitaal) een spelletje. Of u ondersteunt iemand bij praktische zaken als de administratie, boodschappen of taalbegeleiding. Ook het ontlasten van een mantelzorger kan een taak van een maatje zijn.

‘Maatjesvragers’ hebben over het algemeen behoefte aan gezelschap. Gewoon door er te zijn, kunt u als maatje al een groot verschil maken!

Meer informatie over maatjes en vrijwilligerswerk.

Gebruik technologie om contact te houden
Het voelt soms alsof FaceTime, WhatsApp en TikTok alleen voor de jonge generatie is weggelegd. Maar ouderen hebben al veel veranderingen in hun leven doorgemaakt. Hoewel technologie wellicht een uitdaging kan zijn, is deze niet onoverkomelijk. Veel ouderen zijn al enigszins bekend met social media, mobiele telefoons en tablets. Door hierop in te springen en ze er verder mee op weg te helpen, kunnen ze gemakkelijker met familie en vrienden in contact blijven door te bellen, chatten of beeldbellen. Ook dit draagt eraan bij dat eenzaamheid bij oudere volwassenen wordt voorkomen.

Lees het verhaal van Piet en Marjon 

Kent u iemand die zich eenzaam voelt of voelt u zichzelf eenzaam? Neem contact met ons op via T 046-7508410, per E contact@vitaalin046.nl of via ons contactformulier. Zodat we met u in gesprek kunnen gaan en samen de juiste hulp kunnen vinden.