Gezonde leefstijl van toegevoegde waarde tegen dementie

Bewegen is gezond, roken niet. Een alom bekende uitkomst van onderzoek naar verschillende ziekten, waaronder dementie. Waar voorheen onderzoek werd gedaan naar de biologische kant van de mens, zijn we nu steeds meer bewust van de invloed van onze leefstijl op het voorkomen van ziekten als dementie. Inmiddels is duidelijk dat onder andere sociale contacten, nieuwe dingen leren, een gezonde bloeddruk en een gezond gewicht bijdragen aan gezond en vitaal ouder worden.

Dementie kan een behoorlijke impact hebben op uw leven en die van uw naaste(n). Tot op heden is er nog geen medicijn tegen dementie. Er zijn hoopvolle ontwikkelingen (geweest) met diverse medicijnen, maar dit heeft nog niet geleid tot een daling van de ziekte. Een gezonde leefstijl wordt daarom als belangrijke aanpak gezien ter voorkoming van dementie.

Nieuwe dingen leren
Hersenen (blijven) trainen is één van de voorbeelden van een gezonde(re) leefstijl. Het draait om goede doorbloeding van de hersenen, zodat deze goed blijven functioneren. U kunt uw hersenen gezond houden door nieuwe dingen te leren en uzelf uit te dagen. Maak woordpuzzels, leer een nieuwe taal of speel piano. Blijf contact met anderen houden; ook doorwerken na uw pensioen of vrijwilligerswerk doen kan helpen.
Daarnaast zijn er verschillende tools ontwikkeld zoals de app MijnBreincoach of de gratis online training van Alzheimer Nederland ‘Houd je brein gezond’. In de training test u uw kennis, ontdekt u nieuwe weetjes en ontvangt u inspirerende tips om de kans op dementie te verminderen. Als u zich aanmeldt voor deze training, dan ontvangt u per e-mail de weetjes en tips, informatie over voeding, stress, slapen en bewegen én uitdagingen voor gezonde gewoontes. De training is laagdrempelig, gratis en zonder verplichtingen. Na afloop ontvangt u, indien gewenst, eens per maand de inspirerende nieuwsbrief Gezond Brein.

Wilt u meer tips over een gezonde leefstijl? Wellicht bent u op zoek naar beweegmogelijkheden in de regio 046 of wilt u meer contact met anderen ter bevordering van een gezonde leefstijl. U kunt altijd contact met ons opnemen om uw vragen of behoeften te bespreken. Dan kijken wij samen met u naar de mogelijkheden.