Handige tips om goedkoop en gezond te koken

Gezond eten leidt tot het verbeteren van de levenskwaliteit. Het is daarom belangrijk om op de juiste wijze boodschappen te doen. Veel mensen denken dat gezonde keuzes altijd duurder zijn. Dat is niet altijd het geval. Het is tóch mogelijk om met een beperkt budget bij te dragen aan uw gezonde en vitale toekomst. Deze praktische tips helpen u op weg.

  1. Maak gebruik van seizoensproducten. Deze zijn vaak goedkoper en smaken vaak beter omdat ze vers zijn. Daarnaast zijn deze producten vaak in grote hoeveelheden beschikbaar, waardoor u meer kunt kopen voor minder geld.
  2. Maak een boodschappenlijstje voordat u naar de supermarkt gaat. Dit voorkomt dat u te veel koopt en u bespaart geld. Bent u handig met uw mobiele telefoon? Er zijn ook tal van apps waarmee u een boodschappenlijstje kunt maken, zoals Listonic, Bring of apps van de supermarktketens zelf.
  3. Kook voor meerdere dagen en vries porties in. Zo hoeft u minder vaak boodschappen te doen en bespaart u geld.
  4. Ga op zoek naar aanbiedingen. Kijk bijvoorbeeld in de folders van de supermarkt en profiteer van aanbiedingen op groente, fruit en vlees.
  5. Eet minder vlees. Vlees is vaak de duurste kostenpost in een maaltijd. Door minder vlees te eten, bespaart u geld. Vervang het vlees bijvoorbeeld door peulvruchten, zoals bonen en linzen. Dit is goedkoper én gezonder. Door bijvoorbeeld 25 gram hamlappen minder te eten, bespaart u op jaarbasis 73 euro (volgens de huidige prijzen).
  6. Kant-en-klaar maaltijden zijn duur: maak uw eigen maaltijden. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook gezonder en u kunt zelf bepalen wat er in uw maaltijd zit.
  7. Beperk de snacks. Snacks zijn duur en niet altijd gezond. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, groente of noten.
  8. Maak kleine veranderingen waarvan u weet dat u dit kunt volhouden. Deze succeservaringen werken het beste!
  9. Een goede tip om gezond én gezellig te eten is om boodschappen te doen met iemand uit uw omgeving en samen te koken. Dit is niet alleen gezelliger, maar u blijft ook in contact en bent er samen even uit. Maak er een leuke activiteit van en geniet van het samenzijn.

Heeft u, naast deze tips, nog behoefte aan extra handvatten om een gezonde leefstijl te krijgen? Of vindt u het leuker om groepsgewijs hiermee bezig te zijn dan alleen? Ecsplore biedt de cursus Goedkoop Gezonde Voeding aan. In twee bijeenkomsten nemen zij u mee in de wereld van goedkoop en gezond boodschappen doen. U leest meer over deze cursus in het nieuwsbericht Cursus Goedkoop Gezonde Voeding.