Samenwerkingsakkoord: aanpak laaggeletterdheid in regio 046

Op 12 april 2023 werd in Bibliotheek de Ligne het ‘Akkoord samen werken aan basisvaardigheid in de Westelijke Mijnstreek 2023-2026’ ondertekend door gemeenten en maatschappelijke partners in de Westelijke Mijnstreek. Zij spreken hiermee af samen op te trekken in het terugdringen van laaggeletterdheid. Iedereen moet mee kunnen doen, dat is het belangrijkste.

In de Westelijke Mijnstreek is tussen de 7 en 9 procent van de inwoners laaggeletterd. Laaggeletterde personen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, en vaak ook  beperkte digitale vaardigheden. Dit kan leiden tot problemen op het gebied van werkgelegenheid en geldzaken. Het doel van dit akkoord is om basisvaardigheden te verbeteren op het gebied van lezen, schrijven en/of rekenen zodat iedereen, zonder tegen grenzen aan te lopen, kan meedoen in de samenleving.

Het akkoord bevat een aantal belangrijke onderdelen. Organisaties gaan bijvoorbeeld meer eenvoudige taal gebruiken zodat iedereen het begrijpt. Daarnaast wordt er meer samengewerkt om laaggeletterde inwoners van de Westelijke Mijnstreek te vinden en deze te ondersteunen met bijvoorbeeld onderwijs voor volwassenen.

Samenwerkingspartners
De gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein werken samen met Cubiss, Bibliotheek De Domijnen, Stichting Lezen en Schrijven, Stichting MEE, Partners in Welzijn, Vidar, VISTA College en Zuyderland Medisch Centrum. Deze samenwerking is het vervolg op het Taalakkoord uit 2017 en benadrukt de gezamenlijke inzet om laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek aan te pakken.

Meer informatie?
Bent u, als inwoner van de Westelijke Mijnstreek, op zoek naar meer informatie over laaggeletterdheid en hoe u hulp kunt krijgen? In ons aanvullende artikel Hulp bij laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek spreekt Maddy Kuipers, projectleider laaggeletterdheid, over het belang van openheid en het zoeken naar hulp en ondersteuning.