Terugblik bijeenkomst 'Digitale veiligheid'

Op dinsdag 10 oktober 2023 vond in Wijksteunpunt Gelderhof in Sittard, in het kader van de Week van de Veiligheid, een bijeenkomst plaats voor ouderen over 'Digitale veiligheid'. Het was een succesvolle en leerzame samenkomst van buurtbewoners die meer wilden weten over ‘hoe kan ik veilig digitaal communiceren’.

Het was een bijzondere bijeenkomst; aanwezigen waren namelijk actief betrokken in het gesprek. Er werden verschillende persoonlijke verhalen gedeeld van mensen die zelf te maken hebben gehad met digitale oplichting, of vrienden hebben die slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld datingsite-oplichting, e-mail- of WhatsAppfraude. Deze verhalen zorgden voor een interactieve en leerzame sessie, waarbij de realiteit en impact van digitale oplichting duidelijk naar voren kwam. De bijeenkomst benadrukte het belang van het vergroten van het bewustzijn over digitale veiligheid, vooral onder ouderen, en het bieden van de nodige tools en kennis om zichzelf te beschermen tegen digitale bedreigingen.

Organisatie

De bijeenkomst was georganiseerd door de gemeente Sittard-Geleen, in samenwerking met Knooppunt Informele Zorg en Partners in Welzijn. Na het openingswoord van Monique van de Ven van Knooppunt Informele Zorg, startte Jet Hermans, Beleidsuitvoerder Openbare Orde en Veiligheid, haar interessante presentatie. Ze liet filmpjes zien over verschillende vormen van digitale oplichting, waaronder WhatsAppfraude en phishing. Aanwezigen kregen onder andere handige tips over hoe ze oplichtingsmails en valse WhatsApp-berichten kunnen herkennen en vermijden. De ochtend werd afgesloten met informatie over de website Digitaal Veilig Limburg.

Wilt u ook meer weten over digitale veiligheid? Lees dan ons artikel; hierin vindt u ook de link naar de website Digitaal Veilig Limburg.