Week van Lezen en Schrijven: 8 tot en met 15 september 2023

Op 8 september start de landelijke Week van Lezen en Schrijven. De Stichting Lezen en Schrijven vraagt samen met verschillende partners extra aandacht voor laaggeletterdheid tijdens deze week. Ook in de Westelijke Mijnstreek wordt hier volop aandacht aan besteed. Zo organiseert De Domijnen een Thematafel rondom ’lezen en schrijven’, en brengen partners uit de Coalitie Laaggeletterdheid Westelijke Mijnstreek het thema laaggeletterdheid op een bijzondere manier onder de aandacht.

Thematafel rondom 'lezen en schrijven'
Tijdens de themaweek staat er in Buurtcentrum Nieuwdorp, gelegen aan de Bergènkenstraat 1 in Stein, een Thematafel rondom 'lezen en schrijven'. Hier kunt u terecht voor informatie over het aanbod in de Westelijke Mijnstreek van onder andere taalontmoetingen, Partners in Welzijn, VISTA college, Buurtcentrum Nieuwdorp en Bibliotheek De Domijnen.

Ervaar zelf hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven
Verschillende partners uit de Coalitie Laaggeletterdheid Westelijke Mijnstreek staan tijdens de Week van Lezen en Schrijven op de markt in Geleen en Sittard. Ze informeren het publiek en maken hen bewust van laaggeletterdheid. Met behulp van de ‘escapekoffer’ laten ze spelers ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Deze draagbare escaperoom laat spelers vastlopen in taal, wat zowel frustrerend als leerzaam kan zijn. De koffer is niet enkel een spel, maar ook een middel om meer begrip en bewustzijn te creëren over laaggeletterdheid. Iedereen is welkom op de stand: inwoners, beroepskrachten, bestuurders en vrijwilligers die meer willen weten over dit onderwerp en zelf willen ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Dus bent u nieuwsgierig? Kom dan langs op:

Maandag 11 september van 13 – 15 uur tijdens het Brightfestival op de markt in Geleen
Donderdag 14 september van 8 – 13 uur tijdens de weekmarkt in Sittard

Benieuwd naar de escapekoffer?
Klik op de foto en bekijk de video van Stichting Lezen en Schrijven over de ervaringen met de ‘escapekoffer’.

Voor meer informatie over laaggeletterdheid kunt u dit interview lezen met Maddy Kuipers, projectleider laaggeletterdheid in de Westelijke Mijnstreek.

Hulp en informatie over laaggeletterdheid
Kent u iemand of heeft u zelf behoefte aan hulp om uw lees- en schrijfvaardigheden te verbeteren? Neem dan contact op met VISTA college via T 06-81012634 of rechtstreeks met Maddy Kuipers via E m.kuipers@vistacollege.nl.

De Coalitie Laaggeletterdheid Westelijke Mijnstreek bestaat uit de gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek, Partners in Welzijn, VISTA college, Stichting De Domijnen, Stichting Lezen en Schrijven, Cubiss en Vidar.