Digitale ondersteuning voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

Meedoen in de samenleving is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven krijgen vaak niet dezelfde kansen als anderen. Daarnaast vinden zij het vaak moeilijk om erover te praten en hulp in te schakelen. Er zijn gelukkig steeds meer (technische) ontwikkelingen beschikbaar om te helpen bij lezen en schrijven. Ook de overheid besteedt meer aandacht aan eenvoudige taal in brieven.

Er zijn websites en apps ontwikkeld om – vaak kosteloos – ondersteuning te krijgen bij lezen en schrijven. In dit artikel noemen we een aantal voorbeelden die wellicht voor u interessant zijn.

  • Uitgeverij Eenvoudig Communiceren zet zich al meer dan 20 jaar in voor mensen die niet zo sterk zijn in lezen. Ze maken boeken voor lezers van alle leeftijden en nationaliteiten.
    Leest u niet graag, omdat het langzaam gaat of omdat u vaak nét niet snapt wat er staat? Op de website eenvoudigcommuniceren.nl vindt u allerlei boeken in verschillende niveaus en diverse thema’s. Lezen en leren is mogelijk en plezierig met boeken in makkelijke taal.
  • De app leessimpel (te downloaden via de Apple- of Playstore) helpt met het lezen van ingewikkelde brieven met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Het werkt, zoals de naam al zegt, simpel: een foto maken van de brief en de app geeft een samenvatting in begrijpelijke taal. Er hoeft geen account te worden aangemaakt en de app is voor iedereen (met een iPhone of Android toestel) kosteloos beschikbaar.
  • Leer Zelf Online zet zich in om kwetsbare groepen in de samenleving zelfredzamer te maken in een wereld die steeds ingewikkelder wordt. Dat doen ze door alle mensen de mogelijkheid te geven online zelf te leren en – waar nodig – offline te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is de website steffie.nl. ‘Steffie’ legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld over DigiD, geldzaken en een bezoek aan de huisarts. De website biedt een overzicht van eenvoudige websites en filmpjes ter ondersteuning en verduidelijking van bepaalde thema’s. 

Meer informatie
Wilt u weten welke mogelijkheden er voor u zijn in de regio 046 om ondersteuning te krijgen bij lezen en schrijven? Kijk dan eens op de pagina ‘doe mee’ om te zien wat er wordt georganiseerd of lees onze eerder verschenen artikelen:

U kunt ook contact met ons opnemen via T 046-7508410 of E contact@vitaalin046.nl. Wij helpen u op weg.