Gezond en vitaal ouder worden in de regio 046

Ouderen wonen steeds langer thuis. Zingeving, zelfstandigheid, betekenisvol meedoen, zelfredzaamheid en regie over het eigen leven houden, zijn daarbij belangrijk. Tegelijkertijd spelen eenzaamheid en beperkingen in mobiliteit een grote rol. Om gezond en vitaal ouder te worden is (vroegtijdige) hulp én de juiste informatie onmisbaar. Dat bieden wij u op dit platform.

Vitaalin046.nl is dé plek waar volwassenen van 50 jaar en ouder, die wonen in de regio 046, informatie kunnen vinden over gezond en vitaal ouder worden. Belangrijke thema’s - die u in het menu kunt kiezen - komen aan bod. Per thema leest u relevante informatie en belangrijk nieuws. Ook ontdekt u welke activiteiten in de regio 046 worden georganiseerd. Doel is u te helpen bij het zelfstandig, veerkrachtig, gezond en vitaal ouder worden.

Op Vitaalin046.nl stellen organisaties en zorgprofessionals hun kennis en ervaring beschikbaar voor inwoners van de regio 046.
Voor u als beroepskracht of vrijwilliger is dit platform een handig hulpmiddel ter ondersteuning of verwijzing van uw cliënten.
Heeft u als inwoner informatie die nuttig is voor anderen en die u graag wilt delen? Laat het ons dan zeker weten.

Wat betekent vitaal ouder worden voor u?

Hoe voelt ú zich? Bent u lichamelijk, mentaal en sociaal actief?
Deze vragen zijn belangrijk om vitaal en gezond ouder te worden. Vitaliteit betekent energie hebben om te leven.
Lichamelijk en geestelijk goed voelen, zonder dat uw leeftijd u beperkt in wat u graag wilt en (nog) kunt.

We zijn met Vitaalin046.nl regelmatig op pad in de regio 046 om 50-plussers te vragen wat vitaliteit voor ze betekent
en hoe zij zorgen voor een vitaal en gezond leven. Misschien vindt u herkenning in deze beelden of
hoort u tips om zelf een vitale en gezonde toekomst tegemoet te gaan.

Bekijk de filmpjes en laat u inspireren!

Wethouder Marcel Meurkens Gemeente Beek

Mevrouw Lexis-Deuzings

Wethouder Ivo Tillie Gemeente Sittard-Geleen

Nieuws

Mijn geldzaken? Die regel ik zelf!

Deze cursus is niet alleen een kijk- en praatcursus. Het is vooral een doe-cursus, vol met leuke opdrachten. De deelnemers bepalen wat ze willen leren in de cursus. Het programma wordt hierop ingericht.

Lees meer

Ontvang Noodwaarschuwingen met de NL-Alert App! 📲 

Heeft u de NL-Alert app al op uw telefoon?

Als bewoner van een grensgebied kan het gebeuren dat uw telefoon soms verbinding maakt met een buitenlandse zendmast, waardoor u geen NL-Alerts kunt ontvangen. Maar maak u geen zorgen, er is een oplossing speciaal voor u - de NL-Alert app!

Lees meer

Werk mee aan Vitaalin046.nl

Het doel van het platform Vitaalin046.nl is om alle 50-plussers uit de regio 046 vroegtijdig te informeren zodat ze veerkrachtig om kunnen gaan met veranderingen in hun leven naarmate ze ouder worden. Samen met hun omgeving, met de focus op eigen regie en het bij elkaar brengen van de juiste expertise op het juiste moment. Als beroepskracht of vrijwilliger kunt u de informatie op dit platform gebruiken ter ondersteuning of verwijzing van uw patiënten of cliënten.

beroeps­krachten vrij­willigers

Onze partners

De informatie op Vitaalin046.nl wordt aangeboden door samenwerkende partners.
Wilt u ook partner worden? Laat het ons weten.

Artikelen

Het Leger des Heils wil taboe van eenzaamheid doorbreken

1 op de 10 Nederlanders heeft wel eens gevoelens van eenzaamheid. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld een leegte voelt, mensen om je heen mist of je in de steek gelaten voelt. De coalitie Samen Sterk tegen Eenzaamheid Sittard-Geleen wil hier iets aan doen. Ook het Leger des Heils probeert het taboe op dit onderwerp te doorbreken en strijdt tegen dit probleem. Aalt Fikse, pionier bij het Leger des Heils, vertelt hoe ze dit aanpakken.

Lees meer

Wandel mee met een enthousiaste groep in de Westelijke Mijnstreek

In het prachtige natuurgebied van Munstergeleen spreekt Harry Patiwael (vrijwilliger) over de wekelijkse wandelingen die hij al jaren organiseert. Het betreft inmiddels een grote groep enthousiaste wandelaars. Anderen ontmoeten en actief bezig zijn staan centraal. Ieder op zijn eigen tempo. Twee deelnemers vertellen u graag meer over deze fijne activiteit.

Lees meer

Toon Hermans Huis Sittard: van inloophuis tot centrum met divers aanbod

Bij het Toon Hermans Huis in Sittard is veel veranderd sinds het in 1998 zijn deuren opende. Wat begon als een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten is uitgegroeid tot een centrum voor leven met én na kanker. Mede door de samenwerking met Partners in Welzijn is het Toon Hermans Huis Sittard een plek geworden waar u uw verhaal kwijt kunt, ervaringen kunt uitwisselen én een plek om samen deel te nemen aan activiteiten, zoals schilderen, handwerken of schrijven. Dit, en nog veel meer, wordt begeleid door gastvrouwen en gastheren.

Lees meer