Gezond en vitaal ouder worden in de regio 046

Ouderen wonen steeds langer thuis. Zingeving, zelfstandigheid, betekenisvol meedoen, zelfredzaamheid en regie over het eigen leven houden, zijn daarbij belangrijk. Tegelijkertijd spelen eenzaamheid en beperkingen in mobiliteit een grote rol. Om gezond en vitaal ouder te worden is (vroegtijdige) hulp én de juiste informatie onmisbaar. Dat bieden wij u op dit platform.

Vitaalin046.nl is dé plek waar volwassenen van 50 jaar en ouder, die wonen in de regio 046, informatie kunnen vinden over gezond en vitaal ouder worden. Belangrijke thema’s - die u in het menu kunt kiezen - komen aan bod. Per thema leest u relevante informatie en belangrijk nieuws. Ook ontdekt u welke activiteiten in de regio 046 worden georganiseerd. Doel is u te helpen bij het zelfstandig, veerkrachtig, gezond en vitaal ouder worden.

Op Vitaalin046.nl stellen organisaties en zorgprofessionals hun kennis en ervaring beschikbaar voor inwoners van de regio 046.
Voor u als beroepskracht of vrijwilliger is dit platform een handig hulpmiddel ter ondersteuning of verwijzing van uw cliënten.
Heeft u als inwoner informatie die nuttig is voor anderen en die u graag wilt delen? Laat het ons dan zeker weten.

Wat betekent vitaal ouder worden voor u?

Hoe voelt ú zich? Bent u lichamelijk, mentaal en sociaal actief?
Deze vragen zijn belangrijk om vitaal en gezond ouder te worden. Vitaliteit betekent energie hebben om te leven.
Lichamelijk en geestelijk goed voelen, zonder dat uw leeftijd u beperkt in wat u graag wilt en (nog) kunt.

We zijn met Vitaalin046.nl regelmatig op pad in de regio 046 om 50-plussers te vragen wat vitaliteit voor ze betekent
en hoe zij zorgen voor een vitaal en gezond leven. Misschien vindt u herkenning in deze beelden of
hoort u tips om zelf een vitale en gezonde toekomst tegemoet te gaan.

Bekijk de filmpjes en laat u inspireren!

Wethouder Marcel Meurkens Gemeente Beek

Mevrouw Lexis-Deuzings

Wethouder Ivo Tillie Gemeente Sittard-Geleen

Nieuws

Maak kennis met Repair Café's in Regio 046

Een oplettende lezer heeft ons gewezen op een foutje in de tekst over het Repair Café. Als Vitaalin046.nl willen we dit graag rechtzetten en van de gelegenheid gebruikmaken om dit prachtige initiatief nogmaals onder de aandacht te brengen.

Heeft u wel eens gehoord van een Repair Café? Dit laagdrempelige initiatief biedt maandelijkse bijeenkomsten waar u terecht kunt met kapotte spullen, variërend van meubels tot fietsen en kleding. Maar het Repair Café is meer dan alleen een plek om uw spullen te laten maken. Het is ook een ontmoetingsplaats waar mensen samenkomen, ervaringen delen en de wereld een stukje groener maken door hergebruik te stimuleren.

Lees meer

Doe mee aan leuke activiteiten in de zomerperiode

Van woensdag 10 juli t/m donderdag 15 augustus organiseert Ecsplore, samen met verschillende partners in de Westelijke Mijnstreek, het jaarlijkse zomerprogramma voor volwassenen en senioren. Zes weken die in het teken staan van samen bewegen, leren en cultureel bezig zijn. U kunt alleen komen of samen met een vriend(in), buurman/-vrouw of uw partner; het wordt gegarandeerd een gezellige zomerperiode. U kiest zelf wanneer en hoe vaak u meedoet.

Lees meer

Valpreventie: blijf zelfstandig en vitaal

Valpreventie is een belangrijk thema om uw zelfredzaamheid te vergroten, thuis te kunnen blijven wonen en vitaal oud te worden. Omdat een val vaak ernstige gevolgen kan hebben, is het essentieel om vroegtijdig preventieve maatregelen te nemen. Ecsplore nodigt u uit om deel te nemen aan de uitgebreide 'ketenaanpak Valpreventie'. Wat betekent dit voor u?

Lees meer

Werk mee aan Vitaalin046.nl

Het doel van het platform Vitaalin046.nl is om alle 50-plussers uit de regio 046 vroegtijdig te informeren zodat ze veerkrachtig om kunnen gaan met veranderingen in hun leven naarmate ze ouder worden. Samen met hun omgeving, met de focus op eigen regie en het bij elkaar brengen van de juiste expertise op het juiste moment. Als beroepskracht of vrijwilliger kunt u de informatie op dit platform gebruiken ter ondersteuning of verwijzing van uw patiënten of cliënten.

beroeps­krachten vrij­willigers

Onze partners

De informatie op Vitaalin046.nl wordt aangeboden door samenwerkende partners.
Wilt u ook partner worden? Laat het ons weten.

Artikelen

Aandacht voor mentale kwetsbaarheid. Wat kunt u doen?

Maandag 3 juni tot en met zaterdag 8 juni 2024 is de nationale Week van de Mentale Gezondheid. Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. Mentale kwetsbaarheid is een belangrijk aspect van gezondheid dat samenhangt met hoe goed u grip heeft op uw leven en hoe u omgaat met gebeurtenissen die op uw pad komen. Onze hersenen hebben prikkels nodig om goed te functioneren, en de omgeving waarin u opgroeit speelt een grote rol in uw mentale ontwikkeling. De input die uw hersenen krijgen, bepaalt voor een groot deel uw mentale gezondheid.

Lees meer

Het thema dementie bespreekbaar maken; dat kan in het Alzheimer Café in Sittard-Geleen

Wist u dat op dit moment 1 op de 5 mensen in Nederland lijdt aan de diagnose dementie? Onderzoek wijst uit dat dementie in de toekomst helaas alleen maar toeneemt. Dit komt onder andere omdat we met zijn allen alsmaar ouder worden. Dementie is dan ook een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Niet alleen voor de mensen die de diagnose dementie krijgen, hun naasten maar voor de hele samenleving. Soms vinden mensen het lastig om het thema dementie bespreekbaar te maken, dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met schaamte over de verandering van het gedrag. Of mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen. 

Lees meer

De kracht van vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving. Ze zijn de onzichtbare krachten die onze samenleving versterken, verrijken en verbinden. Hun vrijwillige inzet is de ruggengraat van een inclusieve en ondersteunende maatschappij. Maar wat drijft deze vrijwilligers om hun tijd en energie te investeren in anderen, zelfs nadat ze hun eigen uitdagende reis hebben doorgemaakt?

Lees meer