Laatste levensfase en afscheid

Het is mogelijk dat u ziek bent en niet meer beter wordt. Of u bent betrokken bij iemands ziekteproces of laatste levensfase. De juiste zorg is dan belangrijk, gericht op het voorkomen of verminderen van klachten ondanks het ziek zijn. Dat het leven zo goed en prettig als mogelijk blijft, voor iedereen die is betrokken. Dit wordt ook wel palliatieve zorg genoemd. 
In deze tijd kunt u allerlei emoties ervaren zoals boosheid, verdriet, pijn, zorgen, twijfel, onzekerheid en angst. Het is belangrijk dat u weet dat u er niet alleen voor staat. Dat u deze gevoelens niet alleen hoeft te dragen. Of dat u dit traject niet alleen hoeft te doorlopen. Verschillende organisaties in de regio 046 bieden ondersteuning hierbij, zoals een luisterend oor of praktische hulp. Op Vitaalin046.nl vindt u verschillende wegen om uw proces te begeleiden. U kiest zelf waar u behoefte aan heeft.

Heeft u een dierbare verloren? Bent u zoekende naar uw eigen weg na dit grote verlies? Heeft u behoefte aan (lotgenoten)contact? Op Vitaalin046.nl vindt u informatie over rouwverwerking. Dit kan op verschillende manieren zoals groepsbijeenkomsten, beweegactiviteiten, creatieve uitingen, ontspannende bezigheden of persoonlijke gesprekken. U kiest zelf wat bij u past in uw situatie, ook als naaste.

Artikelen

Toon Hermans Huis Sittard: Een oase van creativiteit en ondersteuning

Het Toon Hermans Huis in Sittard staat bekend als een warme ontmoetingsplek voor iedereen die te maken krijgt met de ziekte kanker. Met een team van toegewijde vrijwilligers biedt het huis een scala aan ondersteunende activiteiten, waaronder het populaire Open Atelier.

Lees meer

Toon Hermans Huis Sittard: van inloophuis tot centrum met divers aanbod

Bij het Toon Hermans Huis in Sittard is veel veranderd sinds het in 1998 zijn deuren opende. Wat begon als een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten is uitgegroeid tot een centrum voor leven met én na kanker. Mede door de samenwerking met Partners in Welzijn is het Toon Hermans Huis Sittard een plek geworden waar u uw verhaal kwijt kunt, ervaringen kunt uitwisselen én een plek om samen deel te nemen aan activiteiten, zoals schilderen, handwerken of schrijven. Dit, en nog veel meer, wordt begeleid door gastvrouwen en gastheren.

Lees meer

Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is er voor u

In de drukte van alledag sneeuwen ‘grote’ (levens)vragen vaak onder. Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is dan een baken van rust en bezinning. Sabine Crooijmans, Joris de Lange en Philippe Cremers zijn geestelijk verzorgers van dit centrum. Hun verhalen en inzichten vormen de kern van een centrum dat zich richt op de meest fundamentele aspecten van ons bestaan.

Lees meer

Zuyderland Thuiszorg: meer dan alleen zorg

De thuiszorg speelt een belangrijke en veelzijdige rol in onze samenleving. De zorg verandert continu en dat vraagt ook iets van zorgmedewerkers. Milou Dreessen (26 jaar) is wijkverpleegkundige bij Zuyderland Thuiszorg. Ze vertelt over haar werk en hoe Zuyderland, als thuiszorgorganisatie, aan de behoeften van de samenleving blijft voldoen.

Lees meer

De wind door uw haren met ‘Fietsen alle jaren’

Is het misschien al enige tijd geleden dat u een heerlijke fietstocht maakte? Lekker in uw eigen tempo, genietend van het weer en de omgeving. ‘Fietsen alle jaren Westelijke Mijnstreek’ wil u dat gevoel teruggeven. Vrijwilligers nemen kosteloos twee passagiers in een riksja mee op stap. Toeren met een kop koffie en vlaai onderweg of langs bijzondere, culturele plekken in de Westelijke Mijnstreek. Welke route u ook kiest; ‘Fietsen alle jaren’ bezorgt u weer dat gevoel van de ‘wind door de haren’.

Lees meer

Warme huiselijkheid in de hospice: ontdek de mogelijkheden

In de regio 046 vindt u drie bijzondere plekken van zorg en aandacht: de hospices, omgeven door rust, vriendelijkheid en groen. Maar wat is een hospice eigenlijk en wanneer is het goed om hierover na te denken? Zorgprofessionals en vrijwilligers van deze locaties geven u een beeld van de hospicezorg in uw regio en de liefdevolle zorg die zij bieden in de laatste levensfase.

Lees meer

Denk vandaag na over morgen

Het is nooit te vroeg om na te denken over de toekomst, zodat u zo lang mogelijk eigen regie over uw leven houdt. Terwijl u van het heden geniet, is het belangrijk om vooruit te kijken en u voor te bereiden op wat komen gaat. Als senior kunt u proactief keuzes maken voor een betekenisvolle en zorgzame ‘oude’ dag. Dit artikel kan u daarbij helpen. Door nu na te denken over uw wensen, zorgt u ervoor dat anderen later de juiste keuzes voor u kunnen maken als u dat zelf niet meer kunt. Neem op tijd de tijd hiervoor.

Lees meer

Organisaties werken samen om uw leven te verrijken

Tijdens de wijksafari in Sittard (2 april jl.) stonden verschillende zorg- en welzijnsorganisaties voor u klaar. Zij presenteerden niet alleen hun eigen werk, maar vooral ook de kracht van samenwerking. In de korte video-impressie (aanklikbaar via de foto) vertellen zij over de waarde van praten over uw wensen en behoeften. Samen willen zij u de beste zorg en ondersteuning bieden. Waarbij kunnen zij u helpen om gezond en vitaal ouder te worden?

Lees meer

Valpreventie: voorkomen is beter dan genezen

Valongevallen kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid, zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Elk jaar komen duizenden ouderen op de Spoedeisende Hulp terecht na een valongeval. Het aantal valincidenten ligt nog hoger omdat niet alle ongelukken leiden tot een bezoek aan de Spoedeisende Hulp. De gevolgen van een val zijn vaak enorm, zowel persoonlijk als maatschappelijk. Informatiesessies over valpreventie voorzien u van tips om vallen te verminderen of te voorkomen.

Lees meer

Goede mondzorg leidt tot betere kwaliteit van leven

Mondzorg is belangrijk voor iedereen. Zeker naarmate u ouder wordt. Het voorkomt mondproblemen en zelfs andere klachten. Tandartsen gespecialiseerd in de ouderenzorg, genaamd tandarts-geriatrie, kunnen u hierbij helpen. Nicole Teeuwisse is de enige ouderentandarts in de regio 046. Zij behandelt mondproblemen bij (zorgafhankelijke) ouderen en kwetsbare mensen voor wie een behandeling in een reguliere tandartspraktijk moeilijk of zelfs onmogelijk is. Bijvoorbeeld mensen met ziekten zoals Alzheimer en Parkinson of mensen in een rolstoel. “Een goede mondzorg maakt het leven veel prettiger.”

Lees meer

Lotgenotencontact bij het verlies van een dierbare

Sylvia (58 jaar) verloor haar echtgenoot op jonge leeftijd aan de gevolgen van kanker. Tijdens het verwerken van dit verdriet besefte Sylvia dat ze ‘iets’ moest doen met haar ervaringen. Ze wist nog niet hoe. Jaren later zocht ze contact met het Toon Hermans Huis in Sittard. Na een aantal bezoeken wist Sylvia dat ze daar op haar plek was. Sinds 2018 is ze actief betrokken bij het Toon Hermans Huis en begeleidt ze verschillende (rouw)groepen. “Ik vind het zó fijn om te mogen doen. Als lotgenoot heb je helemaal geen woorden nodig om elkaar te begrijpen.”

Lees meer

Toon Hermans Huis: kracht vinden in het leven met of na kanker

De diagnose 'kanker' zet uw wereld op zijn kop. Niet alleen als uzelf ziek bent, maar ook als iemand in uw directe omgeving de ziekte heeft of eraan overleden is. Het Toon Hermans Huis in Sittard is een ontmoetingsplaats dat ondersteuning biedt aan iedereen die – direct of indirect – is getroffen door kanker. In een huiselijke sfeer probeert deze gastvrije plek comfort te bieden in een moeilijke tijd.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

'Aanschuiftafel' bij Toon Hermans Huis

08.01.2024 - 03.06.2024
13:00 - 14:30 uur
Toon Hermans Huis Sittard,
Paardestraat 31
lees meer

Activiteiten Toon Hermans Huis

Paardestaart 31, Sittard
lees meer

Nieuws

Omroep HUMAN vraagt aandacht voor tv-serie ‘Tot het Einde’

In de vierdelige human interest serie ‘Tot het Einde’ volgen we vrijwilligers die mensen in de laatste fase van hun leven bijstaan. We zien hoe welkom hun bijdrage is, hoe vriendschappen ontstaan, hoe er gelachen en gehuild wordt en hoe er ook weer afstand genomen moet worden. Wat drijft deze vrijwilligers om wildvreemden tot het levenseinde te begeleiden? En wat leert de dood hen – en ons – over het leven?

Lees meer