Dementie

De kans op het krijgen van een vorm van dementie is 1 op 5. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende variant. Door de vergrijzing neemt dit aantal in de toekomst verder toe, terwijl er geen medicijn of behandeling is. 

Als u geconfronteerd wordt met (iemand met) de diagnose dementie - ongeacht welke vorm - dan is dat heel ingrijpend. In de praktijk blijkt dat communicatie, zorg- en hulpvraagstukken en wet- en regelgeving vaak voor problemen zorgen. Dit heeft een grote invloed op het leven en de zelfredzaamheid van mensen met dementie. Voor naasten wordt de zorg voor mensen met dementie steeds intensiever en de zorgen groter. U kunt niet vroeg genoeg beginnen met het inschakelen van de juiste hulp en begeleiding. Verschillende organisaties in de regio 046 staan voor u klaar.

Wat is dementie?

De video van Alzheimer Nederland brengt dementie in beeld.

Artikelen

Mantelzorgveteraan bedenkt handige app voor mensen met dementie en hun naasten

Als Hester, de vrouw van Ton in 't Veen, op vijftigjarige leeftijd de diagnose Alzheimer krijgt, staat hun leven op zijn kop. Een onzekere periode breekt aan, waarin ze worden geconfronteerd met de harde realiteit van deze progressieve ziekte. Ton wordt mantelzorger en ook zijn leven verandert. Hij besluit het roer om te gooien in zijn werk en zoekt naar technische oplossingen om mensen met dementie te ondersteunen en hun leven kwalitatief mooier te maken.

Lees meer

Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is er voor u

In de drukte van alledag sneeuwen ‘grote’ (levens)vragen vaak onder. Het Centrum voor Levensvragen Westelijke Mijnstreek is dan een baken van rust en bezinning. Sabine Crooijmans, Joris de Lange en Philippe Cremers zijn geestelijk verzorgers van dit centrum. Hun verhalen en inzichten vormen de kern van een centrum dat zich richt op de meest fundamentele aspecten van ons bestaan.

Lees meer

Zuyderland Thuiszorg: meer dan alleen zorg

De thuiszorg speelt een belangrijke en veelzijdige rol in onze samenleving. De zorg verandert continu en dat vraagt ook iets van zorgmedewerkers. Milou Dreessen (26 jaar) is wijkverpleegkundige bij Zuyderland Thuiszorg. Ze vertelt over haar werk en hoe Zuyderland, als thuiszorgorganisatie, aan de behoeften van de samenleving blijft voldoen.

Lees meer

Mantelzorger Harry Patiwael over balanceren tussen zorg en zelfzorg

Het leven van Harry Patiwael, 77 jaar oud, is een verhaal van liefde, toewijding en de kunst van balans houden in het leven. Als mantelzorger voor zijn vrouw met dementie staat hij dagelijks voor de uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Hoe is het om intensief voor een naaste te zorgen en tegelijkertijd aandacht te houden voor zelfzorg?

Lees meer

Ontvang steun en hulp van een Casemanager Dementie

Bent u of is uw naaste geconfronteerd met de diagnose dementie? U kunt dan onzekerheid en angst voelen. Het is mogelijk dat u steeds meer moeite krijgt met het regelen van zorg voor uzelf of voor uw naaste. Er zijn professionals om u hierbij te helpen, zoals de Casemanager Dementie. Deze begeleidt u en uw naaste vanaf het moment van diagnose en kan zorg coördineren en emotionele ondersteuning bieden. In de regio Westelijke Mijnstreek werken diverse organisaties samen door de inzet van Casemanagers Dementie.

Lees meer

Activiteiten en doorlopend aanbod

Hieronder ziet u een selectie van het (activiteiten)aanbod in de regio 046. Wilt u het complete aanbod zien? Bekijk dan het volledige overzicht

Alzheimer Café

19:00 - 21:00 uur
eerste dinsdagavond v/d maand
Burg. Maenenstraat 39, Elsloo
lees meer

Nieuws

Ervaringsverhalen

"Als mantelzorger sta je voor vele uitdagingen. Het is een constante zoektocht naar balans tussen de zorg voor je geliefde en het zorgen voor jezelf."

Harry Patiwael
Bekijk het verhaal van Harry